Saltar al contenido

Hur man fixar vertikala linjer på en Samsung TV

23 de abril de 2022
title c0a673f2ceec4e48bf0388773f3bd360

Ett vanligt problem som vissa Samsung LED-TV-ägare har varit tvungna att ta itu med är vertikala linjer, horisontella linjer eller spökbilder i bilden på sin TV. De kan visas som färgade eller svarta linjer eller bilder som liknar dubbel (eller trippel eller mer) exponering i en bild, där bilderna överlappar varandra. Oavsett vad du ser finns det några saker du kan försöka åtgärda problemet.

Vad orsakar vertikala linjer på Samsung LED-TV?

Det finns vanligtvis två orsaker till vertikala linjer på en Samsung LED-TV: en dålig anslutning eller ett bearbetningsproblem. Om problemet är en dålig anslutning kan du förmodligen fixa det själv med hjälp av felsökningsstegen nedan. Men om problemet är ett bearbetningsproblem betyder det att du kan ha ett felaktigt processorkort, skalärt PCB, T-Con eller Cof-IC, i vilket fall en professionell måste inspektera och reparera din TV. Lösa eller inkompatibla anslutningar kan också orsaka spökbilder. Ändå är det också möjligt att du har antennproblem eller, som med vertikala linjer, att du har en dålig komponent inuti TV:n som en professionell måste reparera.

Hur blir jag av med de vertikala linjerna på min Samsung TV?

Om du upplever vertikala linjer eller spökbilder på din Samsung TV, är det första du behöver notera vad du ser. Arten av den anomali du observerar kan hjälpa dig att fastställa problemet. Här är några potentiella problem och deras mest troliga motsvarande korrigeringar:

 • Vågiga eller rörliga linjer: Linjer som rör sig, svajar eller verkar vågiga kan tyda på att du har en dålig anslutning.
 • Raka eller stationära linjer: Raka eller fasta linjer (linjer som inte rör sig) kan indikera ett problem med TV:ns interna funktion.
 • Flera bilder staplas ovanpå varandra: Spökbilder, eller när flera bilder staplas ovanpå varandra, som en dubbelexponeringsbild, kan betyda att du har en dålig anslutning, eller så kan de betyda att du har interna delar som inte fungerar.
 • Vertikala linjer: Vertikala linjer är oftast en indikator på att du har en dålig anslutning, och om du sätter tillbaka kablarna kan problemet lösas.

Med dessa idéer i åtanke, här är några saker du kan göra för att få linjerna att försvinna och få din TV att fungera ordentligt igen.

 1. Koppla ur och återanslut alla dina kablar. En av de vanligaste orsakerna till att linjer visas på din TV-skärm är en felaktig eller korroderad anslutning. Korrosion kan inträffa i klimat som ser extrema temperatursvängningar eller områden där luftfuktigheten alltid är hög. Försök att ta bort alla anslutningar på din TV och anslut dem sedan igen

 2. När allt är återanslutet, om linjerna fortfarande visas på din TV, försök att trycka på baksidan av TV:n. Om du hittar en plats där du trycker och linjerna försvinner, har du förmodligen ett internt anslutningsproblem. Tryckningen kommer tillfälligt att lösa problemet, men det kommer sannolikt att återkomma. I det här fallet har du två alternativ. Du kan prova att ta bort baksidan av din TV och sätta tillbaka de interna anslutningarna. Var dock medveten om att om din TV fortfarande är under garanti kommer detta med största sannolikhet att ogiltigförklara din garanti, vilket innebär att Samsung inte hjälper dig att lösa problemet. Det andra alternativet är att kontakta Samsung för en fix. Du måste gå igenom och ange din TV-information på Samsungs webbplats, men sedan kan du komma åt deras meddelandesystem, ringa dem eller begära service för att få problemet åtgärdat.

 3. Gör ett bildtest. Ett bildtest är fördelaktigt om problemet du upplever är konstant. Det här testet kan kontrollera dina interna komponenter och anslutningar och låta dig veta vilken typ av problem du upplever, så att du vet om du ska prova dina anslutningar, uppdatera din firmware eller boka tid för servicereparation.

 4. Uppdatera firmware på din Samsung TV. Om din firmware är inaktuell kan det orsaka alla möjliga problem, inklusive linjer på din TV-bild. Försök att uppdatera din TV och titta sedan på bilden igen.

 5. Återställ din Samsung Smart TV. Det finns en liten möjlighet att problemet du upplever kan lösas med en återställning som återställer programvaran till den ursprungliga versionen. Om du bestämmer dig för att prova det här steget, kom ihåg att det tar bort alla appar du har laddat ner och du måste logga in på alla dina tjänster igen när TV:n är igång igen.

Om inget av dessa steg löser ditt problem, måste du kontakta Samsung för att avgöra om din TV fortfarande omfattas av garantin och var du kan fixa det eftersom problemet troligen är en felaktig intern komponent som måste bytas ut.

FAQ

 • Hur fixar jag vertikala linjer på en Samsung plasma-TV?

  För att fixa vertikala linjer på en Samsung plasma-TV, koppla ur dess nätsladd i cirka 30 sekunder och anslut den igen för att återställa TV:n. Om detta inte löser problemet, försök att återsäkra ljud- och videoanslutningskablarna som är anslutna till källenheten. När kablarna är säkrade i både källenheten och plasma-TV:n, kontrollera din bild igen. Skruva också loss koaxialkabeln från plasma-TV-ingången och kontrollera om det finns några skador; skruva på den igen och se efter bildförbättringar.

 • Hur fixar jag en suddig skärm på en Samsung TV?

  Om du upplever en suddig skärm på din Samsung-TV kan signalen som den tar emot ha fel upplösning. Prova att byta ut nya kablar eller skaffa en ny set-top box. Du kan också prova att utföra en mjuk återställning, byta HDMI-kablar och kontrollera din TV:s zoominställningar, vilket kan vara felaktigt.