Saltar al contenido

HDCP och potentiella kompatibilitetsproblem

28 de noviembre de 2022
HDCP och potentiella kompatibilitetsproblem

Digital Content Protection med hög bandbredd är en säkerhetsfunktion utvecklad av Intel Corporation som kräver användning av HDCP-certifierade produkter för att ta emot en HDCP-krypterad digital signal. Det fungerar genom att kryptera en digital signal med en nyckel som kräver autentisering från både sändande och mottagande produkter. Om autentiseringen misslyckas, misslyckas signalen.

Syftet med HDCP

Digital Content Protection LLC, Intels dotterbolagsorganisation som licensierar HDCP, beskriver sitt syfte att licensiera teknik för att skydda högvärdiga digitala filmer, TV-program och ljud från obehörig åtkomst eller kopiering. Användningen av HDCP-kompatibla kablar och enheter för att överföra HDCP-kodade data är i teorin utformade för att förbjuda kopiering eller ominspelning av krypterade media av obehöriga enheter.

Med andra ord: För många år sedan köpte människor två videobandspelare och band sedan ihop dem i serier. Du skulle spela ett VHS-band, men signalen från den videobandspelaren matade en andra videobandspelare med ett tomt band inställt för inspelning. Den andra videobandspelaren matade sedan TV:n, så att du kunde titta på och kopiera filmer samtidigt utan svårighet eller upptäckt. Användningen av HDCP-enheter och kablar utesluter nu detta beteende om du inte vidtar extraordinära åtgärder för att skaffa eller modifiera enheter för att ta bort HDCP-kodningen från en ström. Den senaste HDCP-versionen är 2.3, som släpptes i februari 2018. Många produkter på marknaden har en tidigare HDCP-version, vilket är bra eftersom HDCP är kompatibelt mellan olika versioner.

Digitalt innehåll med HDCP

Sony Pictures Entertainment Inc., The Walt Disney Company och Warner Bros. var tidiga användare av HDCP-krypteringsteknik. Det är inte lätt att fastställa vilket innehåll som har HDCP-skydd, men det kan krypteras i någon form av Blu-ray-skiva, DVD-uthyrning, kabel- eller satellittjänst eller pay-per-view-program. DCP har licensierat hundratals tillverkare som användare av HDCP. 2:27

Hur man felsöker HDMI-anslutningsproblem

Ansluter HDCP

HDCP är relevant när du använder en digital HDMI- eller DVI-kabel. Om varje produkt som använder dessa kablar stöder HDCP, bör du inte stöta på några problem. HDCP är designat för att förhindra stöld av digitalt innehåll, vilket är ett annat sätt att säga otillåten inspelning. Som ett resultat begränsar HDCP-standarden hur många komponenter du kan ansluta. De flesta har inget emot det, men vissa applikationer (till exempel att mata en bank med TV-apparater i en sportbar) har problem. Om alla produkter som används är HDCP-certifierade kommer konsumenten inte att märka något. Problemet uppstår när en av produkterna inte är HDCP-certifierad. En viktig aspekt av HDCP är att det inte krävs enligt lag för att vara kompatibelt med alla gränssnitt. Det är ett frivilligt licensförhållande mellan DCP och olika företag. Ändå är det en chock för konsumenten som ansluter en Blu-ray-spelare till en HDTV med en HDMI-kabel bara för att inte se någon signal. Lösningen på denna situation är att antingen använda komponentkablar istället för HDMI eller att byta ut TV:n. Det är inte det avtal de flesta konsumenter trodde att de gick med på när de köpte en HDTV som inte är HDCP-licenserad.

HDCP-produkter

Produkter med HDCP delas in i tre hinkar – källor, sänkor och repeatrar:

  • Källor är produkter där HDCP-signalen kommer från. De är A-punkten i en A-till-B-till-C-ordning av händelser. Produkter i den här kategorin inkluderar DVR-enheter, set-top-boxar, digitala mottagare, Blu-ray-spelare och DVD-inspelare.
  • Handfat är produkter som tar emot HDCP-signalen och visar den någonstans. De är C-punkten i en A-till-B-till-C-ordning av händelser. Produkter i denna kategori inkluderar TV-apparater och digitala projektorer.
  • Repeaters är produkter som tar emot HDCP-signalen från en källa och skickar den till diskhon. De är B-punkten i en A-till-B-till-C-ordning av händelser. Produkter i denna kategori inkluderar repeaters, splitters, switchers, AV-mottagare och trådlösa sändare.

För den nyfikna konsumenten som vill verifiera om en produkt har HDCP, publicerar DCP en lista över godkända produkter på sin hemsida.

Vad betyder ett HDCP-fel?

Ingen uppgradering av firmware kan förvandla en icke-HDCP-ingång till en HDCP-kompatibel. Om du nyligen har köpt en HDTV kan du få ett HDCP-fel när du ansluter en Blu-ray-spelare till din TV via en HDMI-kabel. I det här fallet måste du välja mellan att använda en icke-digital kabel eller köpa en ny HDTV eller Blu-ray-spelare.

Vad är HDMI?

HDCP är en rent digital teknik som förlitar sig på DVI- och HDMI-kablar. Det är därför du ofta ser akronymer som DVI/HDCP och HDMI/HDCP. HDMI står för High-Definition Multimedia Interface. Det är ett digitalt gränssnitt som gör att din HDTV kan återge bästa möjliga okomprimerade digitala bild. HDMI har ett enormt stöd från filmindustrin. Några av tungviktarna inom hemelektronikindustrin som Hitachi, Matsushita, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson och Toshiba hjälpte till att skapa den.

Vad är DVI?

Skapat av Digital Display Working Group, DVI står för Digital Visual Interface. Det är ett äldre digitalt gränssnitt som nästan har ersatts av HDMI i tv-apparater. Det finns två betydande fördelar med HDMI framför DVI:

  1. HDMI skickar ljud- och videosignalen i en kabel. DVI överför bara video, så en separat ljudkabel behövs.
  2. HDMI är betydligt snabbare än DVI.

HDCP HDTV köpråd

Många nyligen tillverkade TV-apparater är HDCP-kompatibla; men om du köper en äldre uppsättning kanske du inte kan se filmer, spela spel eller titta på Netflix. Oavsett om din HDTV använder HDMI eller DVI, kontrollera att den har minst en ingång med HDCP-stöd innan du köper. Alla portar på TV:n kommer inte att vara HDCP-kompatibla, så läs bruksanvisningen innan du börjar ansluta kablar till din TV.