Saltar al contenido

5 sätt att få ut det mesta av din FM-sändare

18 de julio de 2021
GettyImages 722223297 71a0a0d0c10949c9a8eb6a7094cfbb41

En FM-sändare kan vara ett bra, billigt sätt att blåsa nytt liv i ett flaggande bilradiosystem eftersom de är ganska lätta att använda. I stället för att uppgradera din huvudenhet eller installera dyr utrustning som en FM-modulator, låter en FM-sändare dig öppna en helt ny värld av lyssningsalternativ till en relativt låg kostnad och nästan ingen ansträngning. Problemet är att FM-sändare inte är idiotsäkra och de fungerar inte alltid rätt. Om du försöker använda en FM-sändare i din bil och mestadels hör statisk eller störningar från riktiga radiostationer har vi fem tips som du kan använda för att förbättra din lyssnarupplevelse.

Varför välja en FM-sändare?

När MP3-spelare först introducerades representerade de en havsförändring i hur människor lyssnade på musik i sina bilar. Om du investerade i en MP3-spelare, även med dagens lagringsbegränsningar, kan du plötsligt ta med dig hundratals eller tusentals låtar utan att fumla med dussintals kassetter eller CD-skivor. Med den massiva användningen av smartphones över hela linjen behöver du inte ens en dedikerad smartphone. Om du har en iPhone eller en Android har du också en MP3-spelare och ett sätt att lyssna på internetradio i din bil. Problemet är att äldre bilradio inte alltid innehåller ett sätt att ansluta en telefon eller MP3-spelare, det är där FM-sändare kommer in. Även om det finns ett antal sätt att ansluta en telefon till bilens huvudenhet, FM-sändare är utan tvekan det billigaste enklaste sättet att göra det. Istället för att skapa en permanent trådbunden anslutning skapar en FM-sändare i huvudsak en personlig radiostation som sänder trådlöst till radion i bilens huvudenhet. Om du redan är ombord med hela denna FM-sändar sak, men du inte är nöjd med ljudkvalitetsupplevelsen, kolla in dessa fem tips för att jämna ut saker:

Vet vilka funktioner du ska leta efter: Forskning innan du köper

Nyckeln till att få ut mesta möjliga av en FM-sändare i din bil är att börja med en anständig produkt i första hand. Även om de flesta FM-sändare är överkomliga, finns det några ganska viktiga funktioner som du behöver se upp. Billigt ute på bekostnad av funktioner, och du ber om en dålig lyssnarupplevelse. Den viktigaste funktionen att leta efter är manuell inställning, eftersom det är det som gör att du kan undvika störningar från lokala radiostationer. Vissa sändare låter dig bara välja från en handfull förinställda frekvenser, och andra låter dig inte ändra sändningsfrekvensen alls. Välj en av dessa FM-sändare så är du fast med vad de ger dig. Inmatningsalternativ är en annan extremt viktig funktion att hålla koll på. De flesta sändare har ett standardljuduttag som kan anslutas direkt till linje- eller hörlursutgången på en MP3-spelare, men du kan också hitta sändare som inkluderar USB-anslutningar, SD-kortplatser och andra alternativ. Vissa sändare kan till och med spela musik från ett USB-minne eller SD-kort utan behov av en separat MP3-spelare. Alla dessa funktioner ger överlägset ljud till ett enkelt ljuduttag.

Ställ in rätt frekvens: Börja vid slutet

man som håller radioratten upp till örat

När du river din FM-sändare ur paketet är det första du behöver göra att ställa in den och din huvudenhet till samma frekvens. Om sändaren låter dig välja en FM-frekvens, vill du börja med att kontrollera ytterändarna på FM-ratten. Det här är de platser du mest sannolikt hittar lite ledigt utrymme. Även om du kan hitta en tillgänglig frekvens var som helst är FM-bandets mest öppna områden under 90 MHz och över 107 MHz. Vissa områden har stationer som sänder mellan 87,9 och 90 MHz och mellan 107 MHz och 107,9 MHz, men dessa är fortfarande de enklaste och bästa platserna att starta.

Prova andra frekvenser: Undvik störningar från dåliga grannar

radiotorn

Även om det är absolut nödvändigt att hitta en tom frekvens kan du fortfarande uppleva störningar om en kraftfull station använder en frekvens som ligger precis intill. Till exempel tycker du att 87,9 MHz är gratis och tydligt, men fortfarande har störningsproblem. Anledningen till den typen av störningar är vanligtvis en station som är så nära eller så kraftfull att den blöder över till närliggande frekvenser. Det kan till exempel finnas en närliggande station som använder 88,1 MHz som är så kraftfull att den skapar upplevelse nere på 87,9 MHz. För att undvika denna typ av störningar, försök hitta ett tomt utrymme på ratten som har angränsande stationer som är minst 0,2 MHz över och under. Om du inte kan hitta det stora blocket, vilket är fullt möjligt i många stora tunnelbanor, kan du experimentera för att identifiera blocket med minst störning.

Använd externa resurser: Leta efter tom bandbredd

internetresurser

Luftvågorna är trånga, men företag som gör FM-sändare har ett intresse för kundnöjdhet. För detta ändamål håller vissa av dem listor över FM-stationer efter geografiskt område, och vissa har till och med verktyg som du kan använda för att identifiera den minst trånga delen av FM-bandet i ditt område. Du kan också göra samma typ av forskning själv, men det är mycket lättare att dra nytta av dessa verktyg om de är tillgängliga för ditt geografiska område. Några potentiellt användbara listor och verktyg inkluderar:

  • Radio-Locator.com
  • SiriusXM FM Channel Finder

Även om dessa och liknande verktyg är till hjälp, kanske du tycker att den verkliga världen inte stämmer med deras förslag. Frågan är att de flesta av dessa verktyg är beroende av FCC-databaser, och informationen de kommer fram till kan skilja sig avsevärt från verkliga förhållanden. Så även om du kan börja med ett stationssökningsverktyg eller till och med en app som utför samma funktion, kommer du aldrig att få bättre resultat än du skulle göra genom att göra jobbet och leta efter tydliga frekvenser själv.

Riv ner allt: Ska du använda en FM-sändare alls?

Supercar på stranden - copyspace för solnedgånghimmel

Ibland fungerar inget du gör. Den svåra verkligheten är att om du bor i ett stort storstadsområde kan radioratten bara vara för trångt för att effektivt kunna använda en FM-sändare. I så fall är allt du kan göra att riva ner det hela och börja från början. Om du bor i ett område som har ett särskilt trångt FM-landskap, finns det en chans att en FM-sändare inte kommer att klippa den. Prova först med uppslagsverktygen i föregående tips. Om det står att hela FM-bandet är fullt, kan du spara lite pengar och frustration genom att bara gå i en annan riktning. Oavsett om den riktningen är en FM-modulator, en ny huvudenhet eller om du fysiskt tar bort din antenn för att förhindra att de irriterande radiostationerna stör din sändare är det upp till dig.