Saltar al contenido

6 tips för att skapa en funktionell kontorslayout för två

19 de junio de 2021
white office desk table with a lot of things on it top view with copy space 637047700 5a24617b4e46ba001a6d6d23

Ett hem- eller satellitkontor behöver inte begränsas till endast en person. Om det är rätt konfigurerat kan alla utrymmen – oavsett storlek – rymma två personer. Lär dig hur du skapar ett funktionellt hemmakontor som fungerar för två. Att dela ett kontorsutrymme, som blir alltmer nödvändigt i takt med att antalet telependlare och frilansare i arbetskraften ökar, kräver planering och organisering.

Skapa utrymme för två

Vissa överväganden förblir desamma för både kontor för en person och två personer: placering av eluttag är avgörande för placering av skrivbord, dörröppningar påverkar trafikflödet och fönster minskar datorns bildskärms synlighet. I de flesta fall behöver varje person ett skrivbord, stol, arkivskåp och – eventuellt – en besökarstol. En delad allt-i-ett-skanner / skrivare är standardkontorsutrustning. Överväganden som är unika för tvåmanskontor inkluderar:

  • Utrustningen och inredningen som delas.
  • Varje persons arbetsflöde.
  • Oavsett om passagerarna är högerhänta eller vänsterhänta (ja, det spelar ingen roll).

Var och en av exemplets layouter i den här artikeln använder ett rum med en dörr, ett fönster, men lektionerna från layouterna kan utökas så att de passar alla utrymmen.

Ansikts-mot-ansikte skrivbordslayout

Skrivbord vetter mot varandra

I denna kontorslayout är skrivborden placerade där arbetare möter varandra och arkivskåp placeras i hörnen från trafikflödet. Skanner- / skrivarbordet ligger nära skrivbord där båda arbetare kan komma åt det vid behov.

Motsatt sidlayout

Skrivbord i övre och nedre hörnen

Om dörren inte är centrerad kan skrivborden placeras på motsatta väggar med skannern / skrivarbordet närmast den person som använder den mest.

Definiera arbetsytor med kontorsmöbler

Vänster och höger hörnlayout för skrivbord

I denna layout placeras skrivborden på motsatta väggar och ett arkivskåp används för att definiera en arbetsyta. Skanner- / skrivartabellen är inställd så att någon person kan komma åt den. Området under skannern kan användas som extra lagringsutrymme. Arkets skåp kan också användas för böcker eller annan förvaring, förutsatt att de hålls snygga.

T-formad skrivbordslayout

T-formad skrivbordslayout

I detta kontorsexempel är skrivborden placerade för att skapa en T-formation. Det kräver att en person går runt ett skrivbord, men det ger plats för en extra stol att placeras i hörnet.

Centrum av uppmärksamhet

Centrerad skrivbordslayout

Denna kontorslayout placerar båda skrivborden mot varandra, men en liten avdelare placeras mellan de två skrivborden för att ge ytterligare integritet. Extra stolar kan placeras i hörnen av rummet för besökare.