Saltar al contenido

Allt du behöver veta om HDMI-kabeltyper

11 de julio de 2021
hdmi cable assortment 1500 cf38fefbd944474daecfe976c412eed1

HDMI-kablar är det primära sättet att ansluta enheter till en TV- eller hemmabioinstallation. HDMI-kablar kan skicka video-, ljud- och begränsade styrsignaler.

Var hittar du HDMI-kabelanslutningar

Enheter som kan ha HDMI-anslutningar inkluderar:

 • TV-apparater, videoprojektorer och PC-skärmar.
 • DVD-, Blu-ray- och Ultra HD-spelare.
 • Kabel- / satellitboxar och DVR.
 • Hemmabiomottagare.
 • Mediestreamers.
 • Spel konsoler.
 • Datorer och bärbara datorer.
 • Välj digitalkameror, videokameror och smartphones.

HDMI-kabeltyper

HDMI-kablar ger olika funktioner beroende på signalöverföringshastigheten (bandbredd) och den HDMI-version som kablarna är associerade med. För fullständig information om funktionerna i varje HDMI-version, se vår kompletterande artikel Vad är HDMI? – Version 1.0 till 2.1 förklaras. Här är typerna av HDMI-kablar:

 • Standard HDMI-kabel: Dessa kablar är utformade för vanliga HDTV-sändnings-, kabel- och satellit-TV-upplösningar (upp till 720p och 1080i) med en bandbreddskapacitet på upp till 5 Gbps. Den är optimerad för HDMI-versionerna 1.0 till 1.2a.
 • HDMI-kabel för standardfordon: Den här kabeltypen har samma funktioner som en vanlig HDMI-kabel, men används för att ansluta bärbara DVD-spelare eller andra enheter till bildskärmar i bilen. Extra avskärmning tillhandahålls för att dämpa störningar från andra bilelektriska system och ledningar.
 • Höghastighets HDMI-kabel: Denna typ av kabel är utformad för att hantera videoupplösningar på 1080p och 4K (30 Hz) samt ge stöd för 3D och Deep Color. Bandbreddsöverföringshastigheter på upp till 10 Gbps stöds. Den är optimerad för HDMI-versionerna 1.3 till 1.4a.
 • Höghastighets HDMI-kabel för fordon: Denna typ stöder samma funktioner som höghastighets HDMI-kablar men är optimerad för bilmiljön.
 • Premium höghastighets HDMI-kabel: Denna kabeltyp är utformad för pålitlig överföring av 4K / UltraHD-upplösningsvideo, inklusive 4K / 60 Hz, HDR och utökat färgområde. Kabelbandbreddsstöd är 18 Gbps och är optimerat för HDMI-version 2.0 / a / b.
 • Ultrahastighets HDMI-kabel: Denna kabeltyp innehåller alla de andra kablarnas funktioner med extra stöd för 8K-video med HDR och till och med 10k-upplösning. Den stöder upp till 48 Gbps bandbredd (överföringshastighet) och är mindre känslig för EMI (elektromagnetisk störning) orsakad av vissa trådlösa enheter. Denna kabeltyp är optimerad för HDMI version 2.1.

HDMI-anslutningstyper

 • HDMI-kablar med inbyggt Ethernet: Det finns också standard-, höghastighets-, premiumhöghastighets- och ultrahöghastighets HDMI-kablar som kan stödja en extra HDMI Ethernet-kanal (HEC). Dessa kablar är utformade för att tillåta flera HDMI-anslutna enheter att dela en traditionell Ethernet-anslutning till en bredbandsrouter med hastigheter upp till 100 Mb / sek. Den här funktionen implementeras dock normalt inte på enheter.

Ethernet över HDMI

HDMI-anslutningstyper

Förutom kablar finns det fyra typer av HDMI-ändkontakter, beroende på applikation.

 • Vanlig storlek (typ A): En HDMI-kabel med vanlig kontakt används vanligtvis för att ansluta källenheter, till exempel DVD / Blu-ray / Ultra HD-spelare, datorer, mediestreamers, kabel- / satellitboxar och videospelkonsoler till TV-apparater, videoprojektorer hemmabiomottagare.

Exempel på HDMI 2.1-anslutningskabel

 • Mini storlek (typ C): HDMI-kablar med minikontakter används på DSLR-kameror och surfplattor i standardstorlek. Slutet som ansluts till kameran eller surfplattan är en mini-HDMI-kontakt. Den andra änden av kabeln är en standardkontakt som ansluts till en TV, PC-skärm eller videoprojektor.

Jämförelse av HDMI och HDMi Mini

 • Mikrostorlek (typ D): Micro HDMI används på mindre bärbara enheter som digitalkameror, smartphones och mindre surfplattor. En mikro-HDMI-kabel har en mikrokontakt i ena änden och en HDMI-kontakt i standardstorlek i den andra.

HDMI- och HDMI-mikrojämförelse

 • Fordon (typ E): Det finns en speciell kontakt för HDMI-kablar.

Exempel på HDMI-kabel med typ E-kontakt

Kombinera HDMI med utvalda anslutningar som inte är HDMI

HDMI kan också användas i kombination med andra typer av anslutningar. Till exempel finns det HDMI / DVI, HDMI / Display Port, HDMI / USB-C och HDMI / MHL-adapterkontakter och kablar om du behöver dessa alternativ.

Fler HDMI-kabelfunktioner att tänka på

HDMI-kablar kan också innehålla ytterligare funktioner som är utformade för att förbättra signalöverföringen mellan enheter.

 • Passiv HDMI-kabel: De flesta HDMI-kablar är passiva. Det betyder att ena änden går in i en källa och den andra går till en hemmabiomottagare eller videodisplay och signalen överförs. Kabeln är också dubbelriktad, vilket innebär att du kan ansluta endera änden till en HDMI-ingång eller utgång. Passiva HDMI-kablar ska kunna ge en stabil signal för längder upp till 15 fot.
 • Aktiv (förstärkt) HDMI-kabel: Längre HDMI-kabellängder kan kräva en extra boost för att överföra en stabil signal. Aktiva HDMI-kablar innehåller förstärkningskretsar inuti ett av anslutningshuvudena. I de flesta fall tillhandahålls ström internt. Du kan dock hitta en aktiv kabel som ansluter en extern strömkälla via en liten kabel som ansluts från en av HDMI-anslutningsändarna till en USB-ström- eller nätadapterströmkälla.
 • Optisk HDMI-kabel: På liknande sätt som digitala optiska ljudanslutningar överför optiska HDMI-kablar signaler via fiberoptisk kabel, i detta fall både video och ljud. Optiska HDMI-kablar har samma typer av anslutningsändar som andra HDMI-kablar. En optisk HDMI-kabel kan göras mycket tunn. Det kan överföra stabila signaler över längre avstånd än andra HDMI-kablar utan behov av extern ström.

Aktiva och optiska HDMI-kablar är riktade. Det betyder att den ena änden är märkt källa eller 1 och den andra änden är märkt TV eller 2. Kabeln måste vara ansluten i rätt riktning för att fungera. Det finns andra sätt att överföra en HDMI-signal över långa avstånd med både trådbundna och trådlösa lösningar.

Tips för köp av HDMI-kabel

Tänk på följande när du köper en HDMI-kabel:

 • Köp kablar med rätt kontakt för dina enheter.
 • Köp rätt kabellängd. Gör det inte köp en kabel som är för lång och se till att längden inte är så kort att du inte kan flytta komponenterna tillräckligt för att ge enkel anslutningsåtkomst.
 • Betala inte mer än du behöver. Betala inte 100 $ eller mer för en 6-fots HDMI-kabel. Priset återspeglar inte alltid HDMI-kabelkvaliteten. Köp inte sämre kablar. Om förpackningen har en officiell certifieringslogotyp, fungerar kabeln med hänvisning till de andra specifikationer som anges. Det finns högkvalitativa HDMI-kablar till så lågt som $ 10 för 6 fot. Om du köper online går du igenom en ansedd webbplats som Amazon, Accell, Monoprice eller CablestoGo.

Premium High- och Ultra Hi-Speed-kablar kommer att prissättas högre.

HDMI Premium-certifierad paketetikett

 • Köp HDMI-kablar som stöder dina enhets funktioner. Till exempel, om du har eller uppgraderar till en 4K TV / videoprojektor, hemmabiomottagare och Ultra HD Blu-ray eller streaming-spelare, se till att HDMI-kablarna som används mellan dessa enheter är högklassiga kablar av högsta kvalitet.
 • Vet vad du ska göra om du stöter på HDMI-anslutningsproblem.

Du kan använda äldre HDMI-komponenter med nyare komponenter. Om du gör det kommer du inte att få tillgång till nyare HDMI-funktioner, beroende på vad tillverkaren väljer att inkludera i en viss produkt.