Saltar al contenido

Allt om CD-, HDCD- och SACD -ljudskivformaten

3 de agosto de 2021
GettyImages 182506016 cd audio listening 5ac4f647fa6bcc003733d809

Även om förinspelade CD-skivor har tappat glansen med bekvämligheten med digital musikströmning och nedladdningar, startade CD: n den digitala musikrevolutionen. Många fans älskar fortfarande CD -skivor och köper och spelar CD -skivor regelbundet. Här är allt du behöver veta om ljud-CD-skivor och andra skivbaserade format.

Ljud -CD -format

CD står för compact disc. Kompaktskiva avser både skivan och det digitala ljuduppspelningsformatet som utvecklats av Philips och Sony. Formatet avser ljud som är digitalt kodat som datordata (1s och 0s) i gropar på en skiva genom en process som kallas PCM. PCM är en matematisk representation av ljud och musik i digital form. De första CD -inspelningarna tillverkades i Tyskland den 17 augusti 1982. Titeln på den första fullständiga CD -testinspelningen var Richard Strauss ‘ Alpensymfoni. Senare samma år, den 1 oktober 1982, blev CD -spelare tillgängliga i USA och Japan. Den första CD -skivan som såldes var i Japan – Billy Joels 52nd Street, som tidigare släpptes på vinyl 1978. Det vanliga CD -ljudformatet kallas också Redbook CD. CD -skivan startade den digitala revolutionen inom applikationer för ljud, PC -spel och PC -lagring. Det bidrog också till utvecklingen av DVD: n. Sony och Philips har gemensamt patent på utvecklingen av teknik för CD- och CD -spelare. Även om musik placeras på en CD digitalt, kan den första inspelningen och mixningen vara en kombination av både analoga och digitala processer. Från debut till omkring 1995 inkluderade förinspelade CD-skivor specialkoder (kallade SPARS-koder) på förpackningen. Dessa koder informerade konsumenterna om inspelning, mixning och mastering som används för att göra den specifika CD: n. Du kan fortfarande ha denna märkning på några av de CD -skivor som du äger.

SPARS -koder för CD -skivor

SPARS -koderna för CD -skivor var:

  • AAD: Den första ljudinspelningen gjordes med analog inspelningsutrustning (t.ex. en ljudbandspelare). Blandningen gjordes också med analog utrustning, och den slutliga mastringen gjordes digitalt.
  • LÄGG TILL: Den första ljudinspelningen gjordes med analog inspelningsutrustning (t.ex. en ljudbandspelare). Blandningen gjordes digitalt och den slutliga mastringen gjordes digitalt.
  • DDD: Alla steg, från den första inspelningen till den slutliga mastringen, gjordes digitalt.

För CD -skivor var den sista bokstaven i SPARS -koden alltid a D.

Andra användningsområden för CD -skivor

Förutom förinspelat ljud kan CD-skivor också användas i flera andra applikationer:

  • CD-R: CD-R står för CD-inspelningsbar. Dessa skivor kan användas för att spela in eller bränna musik eller data med en CD -inspelare (endast musik) eller en PC (musik eller data). Vissa CD-R-skivor är endast avsedda för musikinspelning, och andra kan spela in både musik eller data. CD-R kan bara spelas in en gång.
  • CD-RW: Samma funktioner som en CD-R, förutom att CD: n kan raderas och användas igen. RW-beteckningen betyder omskrivbar.
  • CD-TEXT: Detta är en ljud -CD -variant som ger textinformation på skivan utöver musik. Detta kan innehålla saker som skivans innehållsförteckning, spårtitlar, artist och i vissa fall texter och genre. På CD -spelare visas textinformationen på spelarens statusdisplay, om den har en. Om CD-skivan också spelas upp på en DVD- eller Blu-ray-skivspelare kan informationen i de flesta fall visas på en TV-skärm.
  • MP3-CD: En MP3-CD kan vara en CD-R- eller RW-skiva som MP3-musikfiler spelas in på istället för vanliga CD-ljudfiler. Dessa skivor kan spelas på de flesta CD-, DVD- och Blu-ray-skivspelare.
  • JPEG -foto -CD: En JPEG-foto-CD kan antingen vara en CD-R- eller RW-skiva som har foton på den inspelade i JPEG-filformat. JPEG-foto-CD-skivor kan spelas på datorer och kompatibla CD-, DVD- och Blu-ray-skivspelare.
  • VideoCD: Förutom ljud och foton kan du spela in video på en CD. Detta är inte samma sak som en DVD, med kvaliteten mellan VHS- och DVD -format. Dessutom kan video -CD -skivor inte spelas på CD -spelare om inte CD -spelaren har en videoutgångsanslutning, vilket inte är troligt. VideoCD-skivor kan spelas på kompatibla DVD- och Blu-ray-skivspelare.
  • CD -grafik: Denna sällsynta variant av CD -formatet innehåller grundläggande grafik som kan läsas av en kompatibel spelare med en videoutgång för visning på en TV- eller videoprojektionsskärm. Denna funktion används främst för att visa sångtexter för karaoke -applikationer. Denna funktion kan vara märkt CD+G, CD-G, CD+Graphics, CD-Extended Graphics eller TV-Graphics.

För mer information om ljud -CD: ns historia, kolla in ett foto och en fullständig recension (skriven 1983 av Stereophile Magazine) av den första CD -spelaren som såldes till allmänheten.

High Definition Compact Disc (HDCD)

HDCD är en variant av CD-ljudstandarden som utökar ljudinformationen som lagras i CD-signalen med 4 bitar (CD-skivor är baserade på 16-bitars ljudteknik) till 20 bitar. HDCD kan utöka den nuvarande CD-teknikens soniska kapacitet till nya standarder men ändå möjliggöra att HDCD-kodade CD-skivor kan spelas på CD-spelare som inte är HDCD utan att höja priset på CD-programvaran. Som en biprodukt av mer exakta filtreringskretsar i HDCD-chips låter även vanliga CD-skivor fylligare och mer naturliga på en HDCD-utrustad CD-spelare. HDCD utvecklades ursprungligen av Pacific Microsonics och blev senare Microsofts egendom. Den första HDCD -skivan släpptes 1995. Även om den aldrig kom över Redbook -CD -formatet släpptes över 5 000 titlar. Kolla in en delvis lista. När du köper musik -CD -skivor, leta efter HDCD -initialerna på baksidan eller interna förpackningen. Många versioner innehåller kanske inte HDCD -etiketten men kan fortfarande vara HDCD -skivor. Om du har en CD -spelare med HDCD -avkodning upptäcker den den automatiskt och ger ytterligare fördelar. HDCD kallas också High Definition Compatible Digital, High Definition Compact Digital och High Definition Compact Disc.

Super Audio Compact Disc (SACD)

SACD (Super Audio Compact Disc) är ett högupplöst ljudskivformat utvecklat av Sony och Philips. Med hjälp av Direct Stream Digital (DSD) filformat ger SACD ett alternativ till Pulse Code Modulation (PCM) som används i CD -formatet. Medan standard -CD -formatet är kopplat till en samplingshastighet på 44,1 kHz, samplar SACD vid 2,8224 MHz. I stället för ett 16-bitars djup använder den också ett 1-bitars djup. Med en lagringskapacitet på 4,7 gigabyte per hårddisk (lika mycket som en DVD) kan SACD rymma separata stereo- och sexkanalsblandningar på 100 minuter vardera. SACD -formatet kan också visa foto- och textinformation, till exempel textfoder. Ändå är den här funktionen inte integrerad i de flesta skivor.

Kontrollera din CD -spelare för kompatibilitet

CD -spelare kan inte spela SACD, men SACD -spelare är bakåtkompatibla med konventionella CD -skivor. Vissa SACD-skivor är tvåskiktsskivor med PCM-innehåll som kan spelas på vanliga CD-spelare. Med andra ord kan samma skiva rymma både en CD och en SACD -version av inspelat innehåll. Det betyder att du kan investera i tvåformat SACD för att spela på din nuvarande CD-spelare och sedan komma åt SACD-innehållet på samma skiva senare på en SACD-kompatibel spelare. Alla SACD -skivor har inte ett vanligt CD -lager. Det betyder att du måste kontrollera skivetiketten för att se om en specifik SACD -skiva kan spelas på en vanlig CD -spelare. Det finns några avancerade DVD-, Blu-ray- och Ultra HD-skivspelare som också spelar SACD. SACD finns i antingen två-kanals eller flerkanaliga versioner. I de fall en SACD också har en CD-version på skivan kommer CD-skivan alltid att vara tvåkanalig, men SACD-lagret kan antingen vara en två- eller flerkanalsversion. Kodningen av DSD-filformat som används i SACD används också som ett av de tillgängliga formaten för nedladdning av ljud i högupplöst format. Detta erbjuder musiklyssnare förbättrad kvalitet i ett icke-fysiskt ljudskivformat. DSD-kodade musikfiler kan laddas ner från tjänster som HD-spår, HighResAudio, Native DSD, ProStudio Masters och Super HiRez. Filer kan sparas på datorer och sparas på lagringsmedia, till exempel en hårddisk eller ett USB -minne. SACD kallas också Super Audio CD, Super Audio Compact Disc och SA-CD.