Saltar al contenido

Vad är ReplayGain och hur fungerar det?

10 de abril de 2023
MP3Gain a8a3fd47c5fb4767993c10cfb0e323e9

ReplayGain är en standard som mäter och jämför ljudstyrkan hos digitala ljudfiler. Det är tänkt att normalisera ljuddata på ett oförstörande sätt så att användare kan lyssna på digitala musikbibliotek utan att oroa sig för betydande volymfluktuationer mellan låtar.

Hur ReplayGain fungerar

Traditionellt, när du normaliserar ljud, använder du ett ljudredigeringsprogram för att ändra ljudfilen fysiskt. Detta uppnås vanligtvis genom omsampling av volymtoppar, men tekniken är inte effektiv för att justera den upplevda ljudstyrkan för en inspelning. ReplayGain-mjukvaran lagrar information i ljudfilens metadatahuvud istället för att direkt påverka den ursprungliga ljudinformationen. Denna metadata gör att ljudspelare och ljudsystem som stöder ReplayGain kan justera volymen till önskad nivå automatiskt.

Hur ReplayGain-information skapas

ReplayGain lagrar information som metadata i en digital ljudfil. Ljudfilen skannas först med en psykoakustisk algoritm för att bestämma ljudstyrkan på ljuddata. Ett ReplayGain-värde beräknas sedan genom att mäta skillnaden mellan den analyserade ljudstyrkan och den önskade nivån. Mätningar av högsta ljudnivåer görs för att förhindra att ljudet förvrängs eller klipps.

Hur du kan använda ReplayGain

ReplayGain-standarden kan förbättra njutningen av ditt digitala musikbibliotek. Många mediaspelare är utrustade för att dra fördel av ReplayGain-standarden. Här är några sätt du kan använda ReplayGain:

  • Mjukvarumediaspelare: Vissa mjukvarumediaspelare – som Winamp, Foobar2000 och VLC Media Player – har inbyggt stöd för ReplayGain. Detta är förmodligen det vanligaste sättet som människor använder ReplayGain.
  • Musikhanteringsprogram: Om du har en omfattande samling av MP3-filer och använder en medieapplikation som MediaMonkey för att hantera ditt bibliotek, har den troligen inbyggt stöd för ReplayGain.
  • Programvara för CD/DVD-bränning: Att skapa ljud-CD-skivor för användning med vanlig hemunderhållningsutrustning kan förbättras om du använder bränningsprogram som stöder ReplayGain. Detta säkerställer att ljudnivån på dina musik-CD-skivor inte fluktuerar som de gör när du bränner en ljud-CD normalt.

Fristående ReplayGain-programvara

Applikationer som MP3Gain tillämpar snabbt ReplayGain-värden på flera filer. Med dessa fristående program kan du vanligtvis normalisera filer enskilt (Track Gain) eller kollektivt (Album Gain).

MP3Gain Express fungerar på liknande sätt för macOS. Det utelämnar vissa funktioner i MP3Gain, därav «express»-delen av namnet. Specifikt säkerhetskopierar den inte dina filer åt dig, och den kan inte användas med videofiler. Det kräver OS X 10.6 eller senare.

MP3Gain Express för macOS skärmdump