Saltar al contenido

Vad är MP3 -CD -skivor?

5 de agosto de 2021
man inserting dvd 84304586 5a244002842b170019179de8

En MP3 -CD är en CD -skiva med ljudfiler i MP3 -format lagrat på den. Bränn en MP3 -CD om du planerar att lyssna på din musik i en CD -spelare, eller om du vill säkerhetskopiera din favoritmusik till optiska medier. Ljudfiler på en MP3-CD lagras som alla andra filer på en vanlig CD-ROM, med hjälp av Yellow Book CD-standarden. Denna lagringsmetod skiljer sig från ljud -CD -skivor, som sådana du kan köpa i musikbutiker, där filerna är kodade i ett okomprimerat format med hjälp av Red Book CD -standarden. Kvaliteten på ljud -CD -skivor är mycket högre än för komprimerade MP3 -skivor. Människor hänvisar ibland generiskt till en MP3 -CD även om de lägger till ljudfiler i olika format på skivan. Det finns ingen garanti för att CD- och DVD -konsumentelektroniska enheter, till exempel vissa CD -spelare, kan spela alla ljudformat som är lagrade på din anpassade skiva. Minimera detta problem genom att göra MP3-CD-skivan med endast MP3 och andra väl stödda format, som WAV och AAC.

MP3 -CD -fördelar

Ljudfilerna på en vanlig ljud -CD är inte komprimerade, så den maximala speltiden du kan få ur en är cirka 80 minuter. En MP3 -CD låter dig däremot förlänga denna maximala speltid betydligt och lagra många fler låtar. Musik lagrad i MP3-format är kodad i ett komprimerat format och tar mycket mindre lagringsutrymme än icke-komprimerade filer. Med en MP3 -CD kan du spela in åtta till tio album, eller upp till 150 låtar, på en skiva. Det exakta antalet beror emellertid på formatet, kodningsmetoden och den använda bithastigheten.

MP3 CD Nackdelar

MP3 -CD -skivor kan ha fördelen av att kunna lagra mer musik än en vanlig ljud -CD, men det finns nackdelar. Ljudkvaliteten på en MP3 -CD är sämre än ljudet från en typisk musik -CD. Du kanske inte kan höra det, men det är tekniskt sant eftersom MP3 -filer lagras i ett förlustformat, medan ljud -CD -skivor innehåller okomprimerat, förlustfritt ljud. MP3 -CD -skivor är också mindre kompatibla med elektroniska konsumentenheter än köpta ljud -CD -skivor. Även om många moderna hårdvaruenheter som DVD- och CD -spelare stöder MP3 -format (tillsammans med WMA, AAC och andra), stöder viss hårdvaruutrustning endast uppspelning av okomprimerade ljud -CD -skivor.

Hur man skapar eller ripper en MP3 -CD

Att bygga din egen MP3 -CD är lika enkelt som att bränna MP3 -filerna till en skiva, vilket du kan göra med en mängd olika program. Du kan också bränna MP3 -filer till en CD -skiva med Windows Media Player och du kan bränna MP3 -filer till en CD -skiva med iTunes.

IOm dina musikfiler inte är i MP3 -format kan du konvertera dem med en ljudfilskonverterare. För att kopiera musik från en CD till din dator behöver du ett annat program speciellt för att göra det. Vissa MP3 -CD -skapare i listan ovan har det dubbla syftet att vara en CD -ripper, men dedikerade musik -CD -extraktorer fungerar också.