Saltar al contenido

Android Auto Wireless: Vad det är och hur man använder det

22 de junio de 2021
android auto wireless 4176354 b99f8c6c9e4744da8c5dd084010cd06a

Vad du ska veta

 • För att kunna köra Android Auto Wireless behöver du en bilradio eller headset som är Wi-Fi-aktiverat och kompatibelt med appen.
 • Ställ in Android Auto Wireless genom att ansluta telefonen till din bilradio med en USB-kabel. Följ sedan instruktionerna på skärmen.
 • Avancerade användare kan få Android Auto Wireless att fungera med ett inkompatibelt headset med hjälp av ett Android TV-minne och en USB-kabel.

Den här artikeln förklarar vad Android Auto Wireless är, vad du behöver för att använda det och hur du ställer in det. Instruktionerna gäller Pixel-telefoner med Android 8.0 eller högre och Samsung-telefoner med Android 9.0 eller högre.

Hur man använder Android Auto Wireless

Om både din telefon och din bil kan använda Android Auto Wireless, gör du så här:

 1. Anslut din telefon till din bilradio med en USB-kabel.

 2. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra den initiala installationsproceduren.

 3. Koppla bort USB-kabeln.

 4. Nästa gång du sätter dig i bilen ansluter Android Auto Wireless automatiskt din telefon till din bilradio.

Vad är Android Auto Wireless?

Android Auto är en app som gör din telefon enklare och säkrare att använda när du kör. Den stöder ett antal appar som gör din körupplevelse bättre och enklare. Till exempel inkluderar den appar för laddning, parkering och navigering för EV för att göra dina resor smidiga och sömlösa. Med Android Auto kan du enkelt och säkert komma åt meddelandeprogram, som WhatsApp, och läsa och skicka meddelanden direkt från startskärmen. Med Android Auto kan du också ansluta din telefon till kompatibla radioapparater med pekskärm, och det är enkelt att anpassa Android Auto med en personlig startskärm och ett tillgängligt mörkt läge. Alla Android Autos funktioner utförs främst genom att ansluta telefonen till din bil med en USB-kabel, men Android Auto Wireless låter dig behålla den anslutningen efter att du tagit bort USB-kabeln. Den största fördelen med Android Auto Wireless är att du inte behöver ansluta och koppla ur telefonen varje gång du går någonstans. Om du planerar en längre resa eller om din telefon behöver laddas kan du ansluta den. Annars kan Android Auto Wireless automatiskt ansluta telefonen till din bilradio så snart du kommer in i bilen (efter den första USB kabelanslutning).

Hur fungerar Android Auto Wireless?

De flesta anslutningar mellan telefoner och bilradio använder Bluetooth. Så här fungerar de flesta handsfree-samtalsimplementeringar, och du kan också strömma musik via Bluetooth. Bluetooth-anslutningar har dock inte den bandbredd som krävs av Android Auto Wireless. För att uppnå en trådlös anslutning mellan din telefon och din bil utnyttjar Android Auto Wireless din Wi-Fi-funktionalitet och din bilradio. Det betyder att det bara fungerar med fordon som har Wi-Fi-funktionalitet. Kompatibiliteten är ytterligare begränsad till specifika bilradioer och telefoner som är utformade för att fungera med systemet. När en kompatibel telefon är ihopkopplad med en kompatibel bilradio fungerar Android Auto Wireless precis som den trådbundna versionen, helt utan kablar. Din telefon gör alla tunga lyft, informationen visas på din bilradio med pekskärm och saker som vägbeskrivningar och svar som du frågar Google Assistant spelas alla genom bilhögtalarna.

Vad behöver du använda Android Auto trådlöst?

Om du vill använda Android Auto trådlöst behöver du två saker: en kompatibel bilradio som har inbyggt Wi-Fi och en kompatibel Android-telefon. De flesta huvudenheter som fungerar med Android Auto och de flesta telefoner som kan köra Android Auto kan inte använda den trådlösa funktionen. Här är vad du behöver för att börja använda Android Auto Wireless:

 • En kompatibel huvudenhet: Din bilradio eller huvudenhet måste kunna köra Android Auto. Det måste också ha Wi-Fi, och det måste certifieras för att använda sin Wi-Fi-anslutning på detta sätt.
 • En kompatibel telefon: Din Android-telefon måste ha Android 8.0 Oreo eller nyare om det är en Pixel-telefon. Samsung Galaxy S8-serien och Note 8-serien och nyare stöder alla Android Audio Wireless om de kör Android 9.0 Pie eller högre.

Kan andra telefoner och huvudenheter använda Android Auto trådlöst?

Medan Android Auto är tillgänglig i vilken bil som helst på din telefon och den kan integreras med många eftermarknads- och originalutrustningsradioer, är den trådlösa kompatibiliteten mycket mer begränsad. Om din telefon eller din bilradio inte stöder Android Auto Wireless kan du bara vänta på en uppdatering som kanske eller inte kan komma. Avancerade användare kan använda Android Auto Wireless med nästan alla huvudenheter som kan köra Android Auto, men det tar mycket extra arbete. Detta är en inofficiell metod som upptäckts av en Android-entusiast, så den stöds inte av Google. För att använda den här metoden behöver du:

 • En Android TV-pinne
 • En USB-kabel
 • En huvudenhet som kan köra Android Auto

Grundidén är att Android TV-pinnen fungerar som en Wi-Fi-antenn för bilradion, vilket gör att du kan ansluta trådlöst till din telefon. Det är mycket mer komplicerat än så, och det kräver en hel del tinkering som de flesta användare kommer att vara obekväma med, men det är ett alternativ för alla som har nödvändig erfarenhet och expertis.

Vanliga frågor

 • Kan jag ansluta Android Auto utan en USB-kabel? Du kan få Android Auto Wireless att fungera med ett inkompatibelt headset med ett Android TV-minne och en USB-kabel. De flesta Android-enheter har dock uppdaterats så att de inkluderar Android Auto Wireless. För den första anslutningen måste du ansluta Android Auto till din bilstereo med en USB. Efter att ha anslutit till USB kommer Android Auto automatiskt och trådlöst att ansluta din telefon till din bilstereo.
 • Vilka bilar stöder Android Auto Wireless? De flesta bilar som byggdes 2020 och efter stödjer Android Auto Wireless, och enligt Android ökar tillgängligheten för kompatibla bilar och stereor snabbt. Kontakta din biltillverkare för att bekräfta kompatibiliteten.
 • Varför har jag problem med att ansluta Android Auto till min bil? Om du har problem med att ansluta trådlöst, kontrollera att din Android är uppdaterad och att Android Auto är på i bilens infotainmentsystem. Om du använder en USB-kabel och har ett kompatibelt fordon måste du förmodligen använda en ny eller högre kvalitet USB-kabel som är under sex meter lång. USB-kablar av hög kvalitet inkluderar USB-ikonen.