Saltar al contenido

Använda en typografisk linjal

11 de julio de 2021
GettyImages 674170464 2d714a755f8e4c7c803380731de61bba

Låt oss säga att du har ett tryckt nyhetsbrev som du vill försöka återskapa i ditt favoritpubliceringsprogram. Du kan göra lite (eller mycket) försök och fel för att ta reda på teckensnittsstorlekar, ledande och andra typografiska funktioner som används. Eller så kan du spara lite tid genom att använda en typografisk linjal. Även kallad en teckensnittslinjal eller mätare, det är en faktisk fysisk sak, inte någon mjukvara. Vanligtvis skrivs ut på ett tydligt substrat, den typografiska linjalen innehåller typsnittsprover och regler i olika storlekar och mer. Placera den över ditt tryckta stycke och matcha texten i ditt prov med de som skrivs ut på linjalen för att få en noggrann uppskattning av teckensnittsstorlekar och linjeavstånd och storlek på eventuella regler i designen. Eller kom ännu närmare med hjälp av punkter och picas-mätningar. Vissa linjaler kanske inte ger dig en exakt mätning men du kommer tillräckligt nära så att du sedan kan använda stegvis storlek (t.ex. 9,5 poäng eller 12,75 poäng) i din stationära publiceringsprogramvara för att nollställa de exakta måtten du försöker matcha . Du kan köpa typografiska linjaler eller skriva ut dina egna från bilder som publiceras online. Du kan också prova dessa källor nedan.

Skapa din egen typografiska linjal

MicroType Typometer är en PDF-fil. Den innehåller linjaler för tum, centimeter, picas, plus storleksmätare för linjeavstånd från 4 till 24 punkter, regelvikter från, 5 till 24 punkter, teckensnittsstorlekar från 5 till 72 punkter, plus skugga och nyansrutor från 3% till 100% skuggning och 100% till 5% nyanser. Skriv ut linjalen på transparenta pappersstorlekar. Denna utskrivbara Pica-linjal är inte en typografisk linjal exakt men är användbar för sidlayout om du gillar att arbeta i picas. Du kan också använda punktlinjedel för att mäta typ och linjeavstånd. PDF-filen innehåller en 6-sidig linjalmall med picas, punkter, agat, centimeter, tum och decimal tum. Det finns också en 0,5 till 12-punkts regelmätare. Kräver papper av legal storlek. När du skriver ut linjaler från nedladdningsbara utskriftsmaterial, se till att skriva ut med den storlek och upplösning som anges i beskrivningen eller på PDF-filen. Använd inga alternativ för «anpassa till sida», eftersom storleken är avstängd. Dessa linjaler är inte för precisionsarbete. Använd dem för att få en nära uppskattning. Om du behöver något mer krävande, köp en av linjalerna som beskrivs nedan.

Köp typografiska linjaler

Galaxy Gauge 18 Imperial är en genomskinlig linjal som packar en enorm mängd data på en 18-tums linjal. Några av mätningarna inkluderar tum- och pica-linjaler, mätare för teckensnittsstorlek, ledande, regelvikter, kulstorlekar och skärmtätheter. Köp den själv eller som en del av Galaxy Graphic Design Set. De erbjuder också flera andra typografiska linjaler: Galaxy Gauge 18 Metriska, Elite, Pocket och Ultraprecision mätare, PR, vetenskap och vykort mätare. Schaedler Precision Rules var en gång ett oumbärligt verktyg för grafiska formgivare under publiceringsdagarna före skrivbordet. Kanske inte används så mycket idag, de är fortfarande tillgängliga. Du kan få en genomskinlig regel med Printer’s Points & Picas (tryckeribranschstandard där sex picas är lika med .99576 tum) och en med DTP Points & Picas beskrivs som «12 poäng = 1 pica; 6 picas = 1 tum. skalan är kumulativt markerad i både punkter och picas för hela regelns längd (72 picas eller 864 poäng = 12 tum). » Andra vågar och mätare inkluderar metriska, vanliga tum, kulor och regelvikter. Linjalerna finns i 12 «och 18» längder, i enkla och dubbla förpackningar.

Tidigare härskare och mätare som fortfarande används i nuet

Enheter för mätning har funnits i många år, ofta bara något förändrade från de som används idag. På Museum of Forgotten Art Supplies hittar du Haberule Type Gauge som beskrivs som «Används i kombination med en arkaisk disciplin som kallas» typspecificering «, vanligen kallad» typspecking «(amerikansk slang).» Kommentarerna till denna lista visar att vissa designers fortfarande använder detta eller ett liknande verktyg för att uppskatta kopieringslängden innan de börjar arbeta i Adobe InDesign eller annan programvara för skrivbordspublicering. Här är en annan metalltypregel «från de heta metalldagarna, komplimanger från Rochester Monotype Composition Co. Sådana föremål som typregler, proportionerhjul och liknande gavs ofta till värdiga kunder.» Och här är en flerdelad typometer. Star Makeup Rule är en liten metallpunktsguide som används av skrivare. En replikaversion är fortfarande tillgänglig. Alla dessa termer hänvisar till någon typ av typografisk linjal. Nedan, se ytterligare exempel från Museum of Forgotten Art Supplies av genomskinliga härskare som ser mycket ut som de du kan köpa eller skriva ut själv idag.

  • guide för typmatchning
  • typskala
  • E-mätare
  • typ spec guide
  • E-skala

Använd ett segment av en typografisk linjal som bakgrund eller dekorativt element på ditt visitkort eller annat marknadsföringsmaterial.