Saltar al contenido

Är det möjligt att titta på 3D utan glasögon?

26 de julio de 2021
young couple watching tv in 3d 700870472 5b9fb973c9e77c0057359551

3D-visningsalternativ tillgängliga och används för ett hem eller en biograf kräver användning av 3D-glasögon. Ändå gör teknologier i olika utvecklingsstadier det möjligt att se en 3D-bild på en TV eller annan videovisningsenhet utan glasögon.

Utmaningen: Två ögon, två bilder

Huvudproblemet med att titta på 3D på en TV (eller videoprojektionsskärm) är att människor har två ögon, åtskilda av ett par tum. Vi ser 3D i den verkliga världen eftersom varje öga ser en något annorlunda bild av vad som ligger framför den och överför dessa synpunkter till hjärnan. Hjärnan kombinerar de två bilderna, vilket resulterar i att en naturlig 3D-bild visas korrekt. Eftersom traditionella videobilder som visas på en TV eller projektionsskärm är plana (2D), ser båda ögonen samma bild. Still- och rörelsefotograferingstrick kan ge en viss känsla av djup och perspektiv inom den visade bilden. Det finns dock inte tillräckligt med rumsliga ledtrådar för att hjärnan ska kunna bearbeta det som ses som en naturlig 3D-bild.

Hur 3D traditionellt fungerar för TV-visning

Vad ingenjörer har gjort för att lösa problemet med att se 3D från en bild som visas på en TV-, film- eller hemvideoprojektor och skärm är att skicka två lite olika signaler som var och en riktas mot ditt vänstra eller högra öga. Där 3D-glasögon kommer in är att vänster och höger linser ser en något annorlunda bild. Dina ögon skickar den informationen till hjärnan. Som ett resultat luras din hjärna för att skapa uppfattningen om en 3D-bild. Denna process är inte perfekt, eftersom informationsledarna med den här konstgjorda metoden inte är lika detaljerade som de ledtrådar som tas emot i den naturliga världen. Men om det görs ordentligt kan effekten vara övertygande. De två delarna av en 3D-signal som når dina ögon kräver antingen Active Shutter eller Passive Polarized Glasses för att se resultatet. När sådana bilder visas utan 3D-glasögon ser du två överlappande bilder som ser lite ur fokus.

Framsteg mot glasögonfri 3D

Även om 3D-visning med glasögon krävs för en biografupplevelse har konsumenterna aldrig helt accepterat detta krav för att se 3D hemma. Som ett resultat har det varit en långvarig strävan efter att få glasfri 3D till konsumenterna. Det finns flera sätt att utföra glasögonfri 3D, enligt Popular Science, MIT, Dolby Labs och Stream TV Networks. Nedan visas ett exempel från Stream TV-nätverk (Ultra-D) på hur en TV måste konstrueras för att visa 3D-bilder för visning utan behov av glasögon.

Inuti en glasögonfri 3D-TV

Glasögonfria 3D-produkter

3D-visning utan glasögon blir tillgänglig på vissa smartphones, surfplattor och bärbara spelenheter. För att se 3D-effekten måste du titta på skärmen från en viss synvinkel. Det här är inte ett stort problem med små skärmenheter. Men när det skalas upp till storleken på TV-storlekar är det svårt och dyrt att implementera 3D-visning utan glasögon. Inga glasögon 3D har demonstrerats i en storbilds-TV-formfaktor, eftersom Toshiba, Sony, Sharp, Vizio och LG har visat glasfria 3D-prototyper på mässor genom åren. Toshiba marknadsförde kortfattat glasfria 3D-TV-apparater på några utvalda asiatiska marknader. Glasögonfria 3D-TV-apparater marknadsförs dock mer till näringslivet och institutionerna. Dessa används mest i digital skyltningsannonsering. Dessa TV-apparater marknadsförs vanligtvis inte till konsumenter i USA. Du kanske kan köpa en av de professionella modellerna som erbjuds av Stream TV Networks / IZON-teknologier. Dessa modeller finns i 50- och 65-tums skärmstorlekar och har höga prislappar.

Ultra D-glasögonfri 3D-TV

Dessa har 4K-upplösning (fyra gånger fler pixlar än 1080p) för 2D-bilder och full 1080p för varje öga i 3D-läge. Medan 3D-visningseffekten är smalare än att visa 2D på samma skärmstorlek, är den tillräckligt bred för att två eller tre personer som sitter i en soffa kan se ett acceptabelt 3D-resultat. Inte alla glasfria 3D-TV-apparater eller -skärmar kan visa bilder i 2D.

Poängen

3D-visning är vid ett intressant vägskäl. TV-tillverkare har avbrutit 3D-TV-glas som krävs för konsumenter. Ändå erbjuder många videoprojektorer 3D-visningskapacitet eftersom de används i både hemma och professionella miljöer. Men det kräver fortfarande visning med glasögon. Å andra sidan har glasfria 3D-apparater inom den allmänt tillgängliga LED / LCD TV-plattformen som är bekant för konsumenter gjort stora framsteg. Ändå är apparater dyra och skrymmande jämfört med 2D-motsvarigheterna. Användningen av sådana uppsättningar är också mer begränsad till professionella, affärsmässiga och institutionella applikationer. Partnerskap för forskning och utveckling fortsätter. Som ett resultat kan det finnas en 3D-comeback om det glasfria alternativet blir tillgängligt och överkomligt. James Cameron, som utlöste den moderna användningen av 3D för underhållningsvisning, arbetar med teknik som kan ge glasfri 3D-visning till den kommersiella biografen. Detta kanske inte är möjligt med nuvarande projektorer och skärmar. Storskalig parallaxbarriär och mikro-LED-displayteknik kan dock hålla nyckeln, så håll ögonen öppna.