Saltar al contenido

Arbetar inom branding som grafisk formgivare

26 de junio de 2021
GettyImages 467174671 56ae63993df78cf772bb8197

Varje framgångsrikt företag bygger ett varumärke – företagsidentiteten som gör det möjligt att sticka ut från konkurrenterna och relatera till sin kundbas. Många grafiska formgivare är specialiserade på branding. Här är en titt på vilken typ av designarbete detta innebär och vad du behöver veta om det.

Branding och dess mål

Grafiska formgivare som arbetar med branding har till uppgift att främja företagets image genom kampanjer och grafik, från logotypdesign och reklam till copywriting och sloganutveckling. Det övergripande målet är att göra ett företag unikt igenkännligt, minnesvärt och positivt sett. Med tiden kan en framgångsrik varumärkesinsats göra ett företag till ett känt namn och identifierbart med en enkel form eller färg. För att skapa ett varumärke för ett företag måste en designer förstå organisationens mål och kundernas motiv. Marknadsundersökningar och baskunskap hjälper designers att rikta in sina projekt på ett lämpligt och effektivt sätt.

Typer av arbete

Som grafisk designer som arbetar med branding kan ditt arbete skilja sig från andra designers. Detta är en specialitet som kräver ett bredare fokus än vad webbplatsen eller broschyrdesignen gör. Istället för att producera en enda engångsbit, kommer du vanligtvis att arbeta med en hel kampanj, vilket säkerställer enhetlighet i meddelandet och dess presentation.

Några av elementen i en branding-kampanj som du kan arbeta med inkluderar:

  • Logotyper
  • Visitkort
  • Brevhuvud
  • Förpackning
  • Kopiera
  • Slogans och taglines
  • Reklam design
  • Typsnittdesign
  • Forskning
  • Marknadsföring

Om du arbetar med ett designföretag kan du bara hantera vissa aspekter av dessa varumärkesprojekt. Men du kommer sannolikt att vara en del av ett team, och det är viktigt att du förstår varje aspekt för att effektivt kommunicera och bygga varumärket sammanhängande med dina kollegor.

Exempel på branding

Exempel på branding finns runt omkring oss. NBC-påfågeln, UPS-bruna lastbilen och Nike’s swoosh är några kända exempel. De är så igenkännliga att vi inte behöver höra ett företagsnamn för att veta vad de hänvisar till.

Roku Power Up-skärm

Onlinemärken som Facebook, Instagram och YouTube har nyligen utvecklats men är nu lika igenkännliga. Ganska ofta känner vi till dessa webbplatser bara från en ikon eftersom färgerna och grafiken är allestädes närvarande och bekant. Vi vet exakt vilken webbplats vi ska till, även i avsaknad av text.

Collage av Facebook-logotyper som visar Facebook-märkning.

Apple är ett annat enastående exempel på bra varumärke. När vi ser företagets signatur apple-logotyp vet vi att det hänvisar till en Apple-produkt. Även användningen av gemener i i Apples produktnamn (t.ex. iPhone, iPad, iPod) är en varumärkesmetod som skiljer dem från sina konkurrenter.

Apple-logotyper

Apple-logotyper.

Logotyper på dina favoritprodukter, förpackningen de kommer i och parollen som representerar dem är alla exempel på varumärkesarbete. Genom konsekvent användning av vart och ett av dessa element kan varumärketeamet framgångsrikt utveckla en kampanj som resonerar hos konsumenterna och uppmuntrar till handling.