Saltar al contenido

Behöver du crossover för bilstereo?

21 de julio de 2021
GettyImages 186669603 57b77ad75f9b58cdfde76af5 77cdf600c1764684a9c034cc3269dd9f

Övergångar för billjud är förmodligen några av de mest dåligt förstådda ljudkomponenterna där ute. Eftersom de inte är absolut nödvändiga är det ganska enkelt att bara glänsa över ämnet helt när man bygger eller uppgraderar ett bilradiosystem. Huvudenheter, förstärkare och högtalare får allt bra tryck, men det betyder inte att crossovers inte är viktiga också.

För att förstå vad en crossover är och huruvida en billydbyggnad faktiskt behöver en eller flera, är det viktigt att först förstå några mycket grundläggande principer som ligger till grund för användning av billydkorsning. Den bakomliggande tanken är att musik består av ljudfrekvenser som kör hela människors hörsel, men vissa högtalare är bättre på att producera specifika frekvenser än andra. Tweeters är utformade för att reproducera höga frekvenser, woofers är utformade för att reproducera låga frekvenser, och så vidare. Med detta i åtanke är nybörjare av billjud ofta förvånade över att höra att varje billjudsystem som existerar faktiskt kräver övergångar på en eller annan nivå. Till exempel har mycket grundläggande system som använder koaxialhögtalare faktiskt små delningsfilter inbyggda direkt i högtalarna. Andra system, särskilt sådana som använder komponenthögtalare, använder vanligtvis externa delningsfilter som bara passar lämpliga frekvenser till rätt högtalare. Huvudsyftet med att dela upp musik i komponentfrekvenser och bara skicka vissa frekvenser till specifika högtalare är att uppnå högre ljudkvalitet. Genom att se till att bara rätt frekvenser når rätt högtalare kan du effektivt minska distorsionen och hjälpa till att förbättra den totala ljudkvaliteten hos ett bilradiosystem.

Typer av bilstereoövergångar

Det finns två huvudtyper av crossovers, som var och en passar bäst i specifika situationer:

Passiva korsningar

Dessa övergångar sitter mellan förstärkaren och högtalarna och filtrerar bort oönskade frekvenser. Vissa högtalare har inbyggda passiva delningsfilter. Eftersom dessa delningsfilter helt enkelt är anslutna mellan förstärkaren och högtalarna är de relativt enkla att installera. Det finns dock en viss ineffektivitet som är inneboende i passiva korsningar.

Aktiva crossovers

Dessa är också kända som elektroniska delningsfilter, och de är både mer komplexa och dyrare än passiva enheter. Aktiva korsningar kräver kraftkällor, men de slöser inte bort ström genom att filtrera bort förstärkta signaler som passiva korsningar gör.

Vem behöver verkligen en crossover för bilstereo?

Faktum är att varje bilbilsystem kräver någon typ av crossover på ungefär samma sätt som varje billjudsystem kräver någon typ av förstärkare. Men på samma exakta sätt som många huvudenheter har en inbyggd förstärkare, kan högtalare också inkludera inbyggda crossovers. I grundläggande bilradiosystem är det helt möjligt att klara sig bra utan ytterligare delningar. Det finns dock ett antal omständigheter där antingen en passiv eller aktiv enhet kommer att förbättra ljudkvaliteten, systemets effektivitet eller båda. Om ditt bilsystem använder koaxialhögtalare behöver du antagligen inte en extra crossover. Fullhögtalare har redan inbyggda passiva delningsfilter som filtrerar frekvenser som når varje förare. Även om du lägger till en förstärkare i mixen, bör de inbyggda högtalarkorsningarna vara mer än tillräckliga. Du kan dock behöva en crossover om du lägger till en förstärkare och en subwoofer till den typen av system. Å andra sidan behöver du vanligtvis en eller flera delningsfilter om du planerar att bygga ett system som består av komponenthögtalare, flera förstärkare och subwoofers. Detta gäller särskilt om du planerar att använda enskilda förstärkare för att driva specifika högtalare, till exempel dina woofers eller tweets. Oavsett om du väljer aktiva eller passiva delningsfilter behöver du något för att förhindra att oönskade frekvenser når högtalarna. Det är också viktigt att notera att eftermarknadsförstärkare vanligtvis innehåller inbyggda filter som effektivt fungerar som delningsfilter om du bygger ett grundläggande bilradiosystem med komponenthögtalare. Högpassfiltret i denna typ av förstärkare låter dig köra diskanthögtalare, och lågpassfiltret låter dig köra bashögtalare utan att behöva ytterligare delningsfilter.

När en aktiv crossover verkligen kan hjälpa till

Medan du vanligtvis kan klara dig bra utan en crossover i en situation där du bara använder en enda förstärkare, kan mer komplicerade byggnader verkligen dra nytta av en aktiv crossover. Till exempel är en 3-vägs crossover en komponent som du faktiskt kopplar mellan din huvudenhet och flera förstärkare. I denna typ av scenario får varje förstärkare ett specifikt frekvensområde från delningen, och varje förstärkare används för att driva en specifik typ av högtalare. Till exempel kan man köra främre högtalare med hög pass, en annan kan köra bakre fullrange högtalare och en tredje subwooferförstärkare kan driva en sub.

Kräver crossovers professionell installation?

Installera crossovers är inte raketvetenskap, men du behöver en grundläggande förståelse för vad du gör innan du gör den här typen av DIY-projekt. Att installera en passiv crossover är relativt enkel eftersom det bara innebär att en crossover kopplas mellan din förstärkare och dina högtalare. Du kan till exempel ansluta en passiv delning till din förstärkarutgång och sedan koppla delningens tweeterutgång till din diskant och basutgången till basenheten. Att installera en aktiv crossover för billjud kommer vanligtvis att bli en mer komplicerad procedur. Huvudfrågan är att aktiva crossovers kräver ström, så du måste köra kraft- och jordledningar till varje enhet. Den goda nyheten är att om du redan har installerat en förstärkare bör du vara mer än kapabel att installera en aktiv crossover eftersom ledningarna inte egentligen är mer komplexa. Faktum är att jordning av din aktiva crossover på samma plats som du jordade din förstärkare hjälper till att förhindra irriterande störningar på marken.