Saltar al contenido

Bibelpapper används för att skriva ut många typer av böcker

18 de julio de 2021
GettyImages 562793013 59a7a20c9abed500110b25d0

Bibelpapper är ett extremt tunt, lätt, ogenomskinligt tryckpapper med en grundstorlek på 25×38 tum. Detta specialpapper är i allmänhet tillverkat av 25% bomulls- och linnefilt eller lin. Det är en förstklassig bokpapper som vanligtvis har lång livslängd. Dess tunnhet och lätta vikt gör den idealisk för användning i stora böcker med många sidor inklusive ordböcker och uppslagsverk, som skulle vara större och tyngre om de trycktes på mindre bokpapper.

Arbetar med bibelpapper

Bibelpapper är lämpligt för offsettryck – speciellt text, fyrfärgsprocess, triton och duotoner. Digitala filer skapas som för alla pappersvikter och bilder kan skrivas ut med vanliga skärminställningar. Där det krävs täckning med tung bläck bör dock grafiker (eller deras kommersiella skrivare) använda färgborttagning på bilderna. Eftersom det är så lätt och tunt är det här papperet svårt att arbeta med. Det är svårt att hantera och lätt skadas. Extrem försiktighet måste iakttas i varje steg i produktionsprocessen. På grund av detta har tryckta projekt som är avsedda för bibelpapper ofta en prispremie för att täcka ytterligare hantering och förstörelse som uppstår.

Betyg av bibelpapper

Bibelpapper finns i tre kvaliteter: grundträ, fritt ark och blandat.

  • Grundved – används i ekonomibibelutgåvor. Den har en brunaktig färg och papperet blir gult och sprött med tiden. Det är tjockare än de andra två kvaliteterna av bibelpapper och det rekommenderas inte för högkvalitativa projekt.
  • Gratis ark – det betyg som oftast används i biblar. Papperet är vitare än grundträklassen och innehåller trä. För att öka den opacitet som är nödvändig för sådant tunt papper tillsätts titandioxid till papperet för att bryta ljus. Det här papperet är tunnare än grundträ och kostar mer. Det rekommenderas dock för de flesta användningsområden.
  • Blandad – relativt nytt papper på marknaden. Det har trä, snarare än titandioxid, för opacitet. Det är svårt att avgöra den blandade betyget från freesheet-betyget. Eftersom den är ny finns ingen information tillgänglig om dess livslängd.

Eftersom det är så tunt är bibelpappersarken inte lika styva som de flesta papper, och sidkanterna kan böja sig. Opacitet (eller brist på detta och eventuell medföljande genomblödning) är också ett stort problem vid användning av bibelpapper. Om du har till uppgift att välja bibelpapper, är det säkra valet bibelpapper med gratis ark. Vissa leverantörer kan hänvisa till det som Indien-papper. Leta efter en kommersiell skrivare som är specialiserad på att arbeta med denna uppsats.

Andra användningsområden

Förutom biblar används denna uppsats för andra typer av publikationer. Typiska användningsområden inkluderar stora böcker och:

  • Böner
  • Psalmer
  • Ordböcker
  • Uppslagsverk
  • Försäkringsprisböcker
  • Deluxe guider