Saltar al contenido

Bilförstärkarklasser från A till D

26 de julio de 2021
GettyImages 576912338 592737405f9b585950bf87d2

Av alla förstärkarklasser används endast fyra i bilsystem, och en av dessa är en kombinationstyp. Dessa fyra förstärkarklasser är A, B, AB och D. Här är en snabb primer på dessa förstärkarklasser.

 

Typer och klasser

På grundnivå finns det bara två typer av effektförstärkare: analog och växling. Dessa bastyper är uppdelade i mer än ett dussin bokstäverklasser. Några av dessa, såsom T och Z, är patenterade, varumärkesskyddade mönster, och andra, såsom A och B, produceras av en mängd olika tillverkare. Alla effektförstärkare utför i princip samma funktion och fungerar under samma grundläggande principer, men klasser skapas inte lika.

 

Jämförelsediagram över förstärkarklasser

Fördelar Nackdelar
Klass A Ren produktion, hög kvalitet, låg distorsion. Stor; skapar mycket värme.
Klass B Effektiv, har mindre storlek, skapar mindre värme. Lägre ljudkvalitet och potentiell signalförvrängning.
Klass A / B Effektivare än klass A; mindre snedvridning än klass B. Mindre effektivt än klass B och mer snedvridning än klass A.
Klass D Extremt effektiv. Snedvridning vid höga frekvenser.

 

Klass A bilförstärkare

Per definition är klass A förstärkare alltid på. De använder interna kretsar utformade för att alltid ha ström som passerar genom utgångstransistorerna. Denna grundläggande design har fördelar och nackdelar som gör klass A förstärkare väl lämpade för vissa applikationer och dåligt lämpade för andra. Det största problemet när det gäller klass A-förstärkare i bilstereotillämpningar är storlek.

 

Klass B bilförstärkare

Till skillnad från klass A-förstärkare växlas klass B-förstärkare. Det betyder att de använder interna kretsar som gör att de effektivt kan stänga av sina utgångstransistorer när det inte finns någon ljudsignal att förstärka. Detta resulterar i förbättrad effektivitet, vilket gör förstärkare av klass B väl lämpade för billjudapplikationer, men det kommer också med minskad ljudkvalitet.

 

Klass AB bilförstärkare

Dessa förstärkare är en hybrid av de traditionella A- och B-förstärkarklasserna. Även om deras transistorer alltid har ström som strömmar genom dem använder de kretsar som kan minska strömmen när ingen signal finns. Det resulterar i högre effektivitet än rena klass A-förstärkare utan lika mycket snedvridning som klass B-förstärkare. På grund av dessa fördelar är klass AB-förstärkare de vanligaste fullstegsförstärkarna i bilsystem.

 

Klass D bilförstärkare

Klass A-, B- och AB-förstärkare är exempel på analoga förstärkarklasser, vilket gör klass D till den enda växlade förstärkarklassen som vanligtvis används i bilradiosystem. Till skillnad från klass A, B och AB fungerar klass D-förstärkare genom att strömmen kopplas till och från mycket snabbt. Detta skapar en omkopplad eller pulsad utsignal som mappas till den analoga insignalen. Även om förstärkare i klass D är extremt effektiva, leder omkopplings- / pulsmetoden till en viss distorsion i de högre frekvenserna. Detta tas ofta bort med ett lågpassfilter, med tanke på att de lägre frekvenserna inte lider av samma förvrängning. Många mono subwooferförstärkare är klass D, men storleken och effektfördelarna gör dem till en av de mer populära förstärkarklasserna för fullrange-högtalare.

 

Utöver A, B och D

De flesta bilstereomförstärkare är A / B eller D, men variationer av dessa två huvudtyper finns också. Dessa andra förstärkarklasser väljer och väljer typiska egenskaper från huvudtyperna av förstärkare i ett försök att öka prestandan utan att offra för mycket i gengäld. Till exempel, på samma sätt som att AB-förstärkare kombinerar designen av A och B, är klass BD-förstärkare utformade för att ge mindre distorsion vid höga frekvenser än klass D-förstärkare med mer av den effektivitet du förväntar dig av en klass B.

 

Vilken förstärkarklass ska du välja?

Med introduktionen av bD, GH och andra typer av förstärkare kan det vara mer komplicerat att välja rätt klass än någonsin tidigare. Om du vill ha bra ljud utan att komma in för djupt är den grundläggande tumregeln att A / B-förstärkare är bäst för hela serien och för de flesta komponenthögtalare, medan klass D-förstärkare är bättre på att köra subwoofers. Du kan göra det mer komplicerat än så om du vill, men att hålla dig till den grundläggande planen kommer att sätta dig på rätt spår.