Saltar al contenido

Bitdjup kontra bithastighet i ljudinspelning

15 de junio de 2021
Bit Depth vs Bit Rate d62ed553edc644aab33a41d78f2c4419

De digitala ljudtermerna bitdjup och bithastighet är så lika att många antar att dessa termer betyder samma sak. Det är lätt att förvirra de två, men det här är olika begrepp. Vi jämförde bitdjup och bithastighet för att hjälpa dig att minska förvirringen.

Bitdjup

 • Bestämmer ljudkvalitet.
 • Kontrollerar hur mycket data som finns i ljudfiler.
 • Påverkar tydlighet och detaljer.

Bithastighet

 • Mått på bandbredd i ljudfiler.
 • Påverkar uppspelningskvaliteten.
 • Faktor vid bestämning av filstorlek.

Du kanske behöver veta om bithastighet när du väljer det bästa ljudformatet för din bärbara enhet eller när du konverterar till MP3-format med ett ljudkonverterarverktyg eller ett annat program som iTunes. Bitdjup blir viktigt när du digitaliserar din analoga musiksamling eller när du behöver högsta möjliga ljudkvalitet.

Bithastighetsfördelar och nackdelar

Fördelar

 • Ställer in det totala antalet databitar och bestämmer kvaliteten.
 • Kontrollera storleken på dina filer.
 • Ett mått på bandbredd, vilket innebär att du behöver en anslutning för att stödja den.

Nackdelar

 • Detaljerar inte till en inspelning eller rippning av lägre kvalitet.
 • Kan inte avgöra hur mycket data som finns i filen.

Bithastighet är en mätning uttryckt i kilobit per sekund (Kbps), vilket är tusentals bitar per sekund. Kbps är ett mått på bandbredden för dataöverföringsutrustning. Det anger mängden data som flyter under en viss tid över ett nätverk. Till exempel bearbetas en inspelning med 320 Kbps bithastighet med 320 000 bitar per sekund. Bithastighet per sekund kan också uttryckas i andra måttenheter, som megabit per sekund (Mbps) och gigabit per sekund (Gbps). Dessa används endast när bitarna per sekund möter eller överstiger 1000 Kbps eller 1000 Mbps. I allmänhet ger en inspelning med hög bithastighet bättre ljudkvalitet och tar mer plats på en dator eller mobil enhet. Men om du inte har hörlurar eller högtalare av hög kvalitet kommer du troligtvis inte att märka den förbättrade kvaliteten jämfört med en av lägre kvalitet. Om du till exempel lyssnar på ett vanligt par öronsnäckor kommer du antagligen inte att märka skillnaden mellan en 128 Kbps-fil och en 320 Kbps-fil.

Bitdjup För- och nackdelar

Fördelar

 • Kontrollerar hur korrekt en inspelning är.
 • Bestämmer detaljnivån i inspelningen.
 • Dikterar hur mycket data som beskriver ljudet.

Nackdelar

 • Lägger inte till detaljer i en fil som inte redan var där.
 • Kan inte kontrollera mängden bandbredd som krävs för att spela upp en fil.

Först kan bitdjup verka som ett komplicerat ämne. I sin enklaste form är det ett mått på hur exakt ett ljud representeras i digitalt ljud. Ju högre bitdjup, desto mer exakt är det digitala ljudet. Du har antagligen stött på låtar som kommer med en viss bithastighet från antingen MP3-nedladdningstjänster eller strömmande musiksidor, men sällan sägs mycket om bitdjup. Men om du planerar att digitalisera din samling vinylskivor eller analoga band för att lagra dem som högkvalitativa digitala ljudfiler, måste du veta om bitdjup. Ett högre bitdjup ger en mer detaljerad ljudinspelning. Ett lågt bitdjup gör att tysta ljud går förlorade. Mätningen för bitdjup är bitar. För varje 1-bitars ökning fördubblas inspelningens noggrannhet. Ju högre bitdjup, desto bättre låter inspelningen. Ljud-CD-skivor använder 16 bitar per prov, medan Blu-ray-skivor och DVD-skivor använder 24 bitar för varje prov. Ljudkvaliteten som uppnås på Blu-ray Disc eller DVD är högre än vad som kan uppnås på en ljud-CD. Detta attribut påverkar hur mycket detaljer som kan hämtas från originalinspelningarna. Att få bitdjupet rätt är också avgörande för att minimera störningar i bakgrundssignalen såväl som att det påverkar inspelningsvolymen.

Slutlig dom

Generellt sett är bithastigheten ett relevant problem när du arbetar med ljud. Varför? Du har inte mycket val med CD-skivor. CD-skivor är låsta med 16 bitar per prov. Att hålla bithastigheten hög kommer att betyda mer. Blu-ray-ljud får fart. Det möjliggör större bitdjup och i slutändan mer detaljerat ljud. Du hittar inte alla artister som släpper på Blu-ray ännu, så det är en speciell situation. Det mest praktiska du kan göra för att säkerställa att ditt digitala ljud är av högsta kvalitet är att använda förlustfria format som FLAC och WAV.