Saltar al contenido

Burst Mode: Vad det är och hur man använder det

22 de julio de 2021
GettyImages 1142351043 d22f4c7d73b746aaae49a1a2993b6c02

Att fånga snabba åtgärder tydligt kan vara svårt på din smartphone eftersom snabba människor och föremål kan vara suddiga och svåra att ta fram. Burst-läge, eller burst-foto, tar dock en serie bilder snabbt efter varandra för att fånga bättre åtgärder. Här är vad du behöver veta om burst-läge och hur det fungerar.

Vad är seriebilder?

Burst-bilder är en snabbt tagna serie fotografier, vanligtvis med snabba rörelser. Burst-läge används ofta för att fotografera motiv som rör sig snabbt, som sport, barn eller husdjur, eller för att vara säker på att du kommer att fånga en specifik åtgärd utan att behöva fånga ögonblicket vid exakt rätt tidpunkt. Burst-läge kan låta som video, men det är annorlunda på ett viktigt sätt; den är utformad för att skapa en serie diskreta, skarpa fotografier där även video skulle bli suddiga.

Hur fungerar Burst Mode?

För att förstå burst-läge måste du förstå hur en kamera fungerar. När det är mest grundläggande är en kamera bara något som kan spela in ljuset framför dig, som en sensor, och något som blockerar sensorn, vanligtvis en slutare. När du tar ett foto öppnas och stängs slutaren. Hur långt det öppnas kallas «bländare» och hur snabbt det öppnas och stängs kallas «slutartid». Ju större bländare och ju längre slutaren förblir öppen, desto mer landar ljuset på sensorn och desto skarpare är bilden i allmänhet. Linser hjälper till med detta genom att fokusera allt ljus som kommer in i kameran vid en viss punkt på sensorn, men om motivet rör sig smetar det ljus runt sensorn och skapar oskärpa. Så med rörliga föremål måste du balansera för att få maximal ljusmängd med en slutartid tillräckligt snabbt så att det inte blir suddigt. Så här fungerar burst-läge. Den har en bred bländare med mycket snabb slutartid, och den knäpper ett antal av dessa foton. Målet är att snäppa tillräckligt snabbt, samtidigt som det släpper in tillräckligt med ljus, för en skarp serie bilder.

Har iPhone bristläge?

Burst-läge levereras som standard med iOS-kameraprogrammet och finns tillgängligt på alla Apple-enheter som kör iOS 7 eller senare. Håll ned avtryckaren eller volymknappen så skjuter kameran en burst tills du lyfter fingret. Du kan se hur många foton som är i burst med ett nummer som kommer att visas på skärmen. Utbrottet kommer att lagras precis som alla bilder i din Photos-app.

Har Android burst-läge?

Android är lite mer varierad. Det beror på vilken app du använder för att ta bilder och vilken enhet du äger. Du kan dock också lägga till Burst Mode genom att ladda ner en app från tredje part som har funktionen.

Har min kamera sprängläge?

Medan burst-läge inte nödvändigtvis är en standardfunktion på kameror, kan det ofta finnas på både professionella enlinsreflexkamera (eller DSLR) och i fristående «peka och skjut» -kameror, särskilt modernare enheter som också skjuter video. Kontrollera kamerans manual för att se om den har ett burst-läge tillgängligt.

Hur tar jag bättre bilder i burst-läge?

Ta bilder i burst-läge på platser med mycket ljus. I synnerhet soliga dagar är väl lämpade för burst-bilder. Ju mindre ljus kameran har att arbeta med, i allmänhet, desto mindre skarpa och högkvalitativa blir dina foton. Om du är inomhus, tänd så många lampor som möjligt eller släpp in så mycket naturligt ljus. Dessutom investerar du på något sätt för att hålla kameran stabil, speciellt om du planerar att ta massor av foton. För utomhusbilder kan du överväga att placera kameran på ett monopod eller en selfie-stick, ett smartphone-stativ eller hålla armarna på en stabil yta när du fotograferar. Undvik också att använda zoomfunktionen med burst-foton. Att zooma in gör det svårare för kameran att fokusera, särskilt om du flyttar kameran och det är mer troligt att det blir oskärpa. Du kan alltid redigera ditt foto senare för att bättre betona fokus för åtgärden.