Saltar al contenido

Byta ut en cigarettändare med USB

19 de julio de 2021
GettyImages 1035611852 5beafb4f46e0fb00514c74f3

12V-uttaget i din bil var designat för att värma upp en cigarettändare, och det hittade nytt liv som ett uttag för 12-volts tillbehör. Men om du är helt säker på att du aldrig vill använda din cigarettändare som en cigarettändare eller till och med som ett 12V-uttag, kan du faktiskt använda det utrymmet för ett helt nytt ändamål: att hysa en dedikerad USB-port. Innan du går på den vägen är det viktigt att först överväga alla dina alternativ. Eftersom bilens cigarettändare också är universella 12V-uttag som kan användas för att driva allt från en mobiltelefon till en däckpump, kanske du ger upp mer än du får, även om du inte använder uttaget just nu.

Cigarettändare och 12-voltsuttag

Det är sant att tillbehörsuttagen i nästan alla moderna bilar och lastbilar började som cigarettändare, men de används alltmer för andra ändamål. I själva verket levereras vissa bilar utan cigarettändardelen alls och innehåller i stället någon typ av säkerhetsplugg. Andra fordon inkluderar ett enda cigarettändaruttag och sedan flera 12V-uttag för tillbehör som inte ens accepterar cigarettändare. Viljan att dike din cigarettändare, med tanke på att du inte röker och inte tillåter rökning i din bil, är definitivt förståelig. Men först är det viktigt att notera att ett cigarettändaruttag kan driva många olika typer av enheter, vilket är funktion som du tappar om du byter ut det med något som USB. Till exempel kan en typisk cigarettändarkrets ge tillräckligt med strömstyrka till kraftenheter som telefoner och surfplattor via en USB-laddare. Du kan också ansluta en trådlös Qi-laddningsmatta om din telefon stöder den. Utöver den grundläggande användningen kan du också ansluta enheter med högre strömstyrka som en 12V-däckpump, varav många är utformade för att dra tillräckligt lite ström för att de inte kommer att blåsa en säkring för cigarettändare. Du kan också ansluta en cigarettändaromformare och driva annan elektronik, förutsatt att de inte drar för mycket ström. Andra tillbehör, som billuftjoniserare och renare, kan också anslutas till din cigarettändare. Enheter som drar mer än 10 eller 15A kräver vanligtvis en hårdkopplad växelriktare.

Byta ut en cigarettändare med USB

Det enklaste sättet att byta ut en cigarettändare med USB är att bara kasta den lättare delen och ansluta en 12V USB-adapter med låg profil. Vissa 12V USB-laddare är stora och skrymmande, men det finns ett antal alternativ som passar mer eller mindre jämnt med strecket och finns i en mängd olika färger för att bättre matcha trimmen. Adapteralternativet kommer att lämna din cigarettändare på plats som ett 12V-tillbehörsuttag, om du någonsin vill ansluta en däckpump eller något annat som inte kan drivas med USB. Gjort korrekt kommer det också att resultera i en ren installation som ger det visuella intrycket att du har slungat din cigarettändare till förmån för en högteknologisk USB-port. Det andra alternativet är att ta bort cigarettändaruttaget och installera en USB-port i stället. Detta är också ett helt lönsamt alternativ, och det finns massor av eftermarknadsalternativ där ute. Vissa har två USB-portar i samma utrymme som upptas av den gamla cigarettändaren, medan andra inkluderar andra funktioner. Att byta ut ett cigarettändaruttag med en 12V USB-port är en relativt enkel operation, men du kan ha problem med passform och finish. Även om mer eller mindre direkta utbyten finns kan du behöva klippa lite i strecket eller göra lite efterbehandlingsarbete så att allt ser rent ut när du är klar. Att koppla in en 12V USB-port istället för ett cigarettändaruttag är en enkel sak när du väl har hittat en som passar i din bil. Cigarettändaruttaget har positiva och negativa ledningar, som du måste koppla bort från uttaget och ansluta till USB-porten igen. Beroende på hur eluttaget är anslutet och terminalerna inbyggda i USB-porten kan det vara en del kapning och lödning av ledningar och terminaler inblandade. Så här ser den grundläggande processen att byta ut ett cigarettändaruttag med en USB-port:

 1. Ta bort cigarettändarens säkring för att undvika kortslutning av kretsen medan du arbetar.

 2. Ta bort alla instrumentkomponenter som blockerar åtkomst till den del av cigarettändaren som är dold bakom instrumentbrädan. I vissa fall kan du få tillgång till cigarettändaren genom att ta bort en ventilator, låda, askkopp eller en annan streckkomponent och sällan behöva ta bort konsolen som cigarettändaren är installerad i. Försök komma åt cigarettändaren under instrumentbrädan om du har problem.

 3. Ta bort de elektriska anslutningarna från cigarettändaren. Om cigarettändaren har ett ljus kan du vanligtvis ta bort det genom att vrida basen moturs. Ström- och jordledningarna kläms vanligtvis in och kan eventuellt ingå i en enda kontakt.

 4. Med ledningarna av, använd fingrarna för att ta bort muttern som håller uttaget på plats. Om det är för hårt, använd en skiftnyckel eller uttag.

 5. Ta bort manteln från tändaren.

 6. Cigarettändaren drar nu genom instrumentbrädans framsida.

 7. Sätt i din nya USB-port framifrån på instrumentbrädan.

 8. Anslut din USB-port till ström och jord, var försiktig så att du inte gör om anslutningen. Löd ihop kablarna eller använd presskontakter. Vrid inte och tejpa.

 9. Fäst USB-porten på plats. Detta görs vanligtvis med en mutter på baksidan.

 10. Byt ut cigarettändarens säkring och testa USB-porten.

 11. Om USB-porten fungerar, byt ut alla trimkomponenter som du tog bort för att få tillgång till cigarettändaren så är du klar.

Begränsningar för att byta ut en cigarettändare med USB

Om du bestämmer dig för att ta bort din cigarettändare och ansluta ett nytt tillbehör som en USB-laddare, är det viktigt att komma ihåg att det nya tillbehöret har samma begränsningar som originaluttaget. Eftersom du sannolikt kommer att sluta använda befintliga ström- och jordledningar kommer det nya USB-tillbehöret inte att kunna dra mer ström än det ursprungliga cigarettändaruttaget utan att säkra en säkring. Det är också viktigt att notera att även om du kan byta ut en cigarettändare med USB, kan du inte bara koppla en USB-port till de befintliga cigarettändarledningarna och kalla det bra. USB är utformat för att ge 5V DC, medan bilens elektriska system tillhandahåller någonstans i närheten av 12V – 14V. Tillbehör som är utformade för att ersätta en cigarettändare med en eller flera USB-portar inkluderar interna kretsar som gör att de kan tillhandahålla rätt spänning till din telefon och annan elektronik.

Utforska andra USB-alternativ för cigarettändare

Att direkt byta ut en cigarettändare med ett trådbundet USB-porttillbehör är ett utmärkt alternativ om du letar efter ett riktigt rent OEM-utseende utan stökiga ledningar. Att lämna cigarettändaruttaget på plats och installera en infälld USB-laddare öppnar dock många andra alternativ på vägen. De flesta hårdkopplade 12V USB-tillbehör som är utformade för att ersätta ett cigarettändaruttag ger bara en enda USB-port eller högst två. På samma sätt har de flesta lågprofilerade USB-laddare som du hittar bara en USB-port. Det här är bra om du är den enda i bilen, men om du någonsin vill ge kraft till en eller flera passagerare kan det bli problematiskt. Genom att lämna uttaget på plats och använda en lågprofil USB-laddare för ett snyggt utseende, lämnar du möjligheten att dra i lågprofilsladdaren och ansluta en multiknapp om situationen skulle kräva det. Vissa cigarettändaruttag med flera kranar har fyra eller flera 12V-tillbehörsuttag, förutom USB-portar, som kan skjuta upp mot cigarettändaruttagets strömförmåga samtidigt som de ger ström till alla dina passagerare samtidigt. Dessa enheter ser inte lika rena ut som en lågprofilsladdare eller ett hårt anslutet USB-tillbehör, men du kan alltid städa bort dem under sätet eller i handskfacket när de inte används. Ett annat alternativ är att byta ut cigarettändaren mot en genomströmningsenhet som hakar fast i huvudenheten. Denna typ av enhet ansluts inte till den redan existerande ledningen från en cigarettändare, så det måste klippas och tejpas säkert för att förhindra en kortslutning. Istället innehåller denna typ av enhet en USB-port och en 3,5 mm aux-port på framsidan och kablar på baksidan som du kan ansluta till din huvudenhet – förutsatt att din huvudenhet har extraingångar och en USB-anslutning på baksidan. Detta ger i huvudsak en extraingång och USB-anslutning som är bekvämt placerad i din dash eller mittkonsol utan att behöva klippa ytterligare hål.

Cigarettändare jämfört med USB-ström

Oavsett hur du bestämmer dig för att gå med ditt cigarettändaruttag, antingen arbeta runt det eller helt byta ut det, kommer du definitivt att få mycket användning av USB på vägen. De flesta bärbara enheter idag kan drivas med USB, och det finns också alltmer i huvudenheter som ett sätt att överföra data från telefoner och MP3-spelare. Att lämna cigarettändaruttaget på plats kan ge fler alternativ idag, men USB har förmodligen fler ben på lång sikt. Med rökning ur modet har askkoppar försvunnit från bilar och lastbilar sedan 1994, och cigarettändaruttag kan mycket väl vara nästa på huggblocket.