Saltar al contenido

Chrome OS saknas eller är skadat: Så här åtgärdar du det här felet

27 de junio de 2021
GettyImages 1160713325 a9a3c9ed421d4eafaa25b5d2dd209f1b

Inget felmeddelande är skrämmande för Chromebook-användare än «Chrome OS saknas eller är skadad.» Lyckligtvis kan du ta itu med det på ett antal sätt som kommer att starta din bärbara dator igen. Instruktionerna i den här artikeln gäller bärbara datorer med Chrome OS, oavsett vilket företag som tillverkade enheten.

Orsaker till felet ‘Chrome OS saknas eller är skadat’

Felet «Chrome OS saknas eller är skadat» visas när en maskin stöter på problem med att ladda operativsystemet. Du stöter vanligtvis på det under start, men meddelandet kan också visas slumpmässigt medan du använder datorn. Felskärmen ser lite annorlunda ut beroende på enhetsmodell, men de potentiella lösningarna är desamma för alla Chromebooks.

Så här fixar du ‘Chrome OS saknas eller är skadat’ på Chromebooks

Prova dessa steg i ordning tills din Chromebook kan starta framgångsrikt:

  1. Slå av och på Chromebook. Håll ned Kraft tills enheten stängs av, vänta sedan några sekunder och tryck på Kraft igen för att sätta på den igen.

  2. Återställ Chromebook till fabriksinställningarna. Om du kan logga in på Chromebook kan du tvätta Chrome OS för att återställa maskinen till sitt ursprungliga tillstånd. Genom att göra en fabriksåterställning raderas dina lokalt lagrade filer, så se till att du säkerhetskopierar allt till din Google Drive.

  3. Installera om Chrome OS. Om datorn fortfarande sitter fast vid Chrome OS saknas eller är skadad skärm är ditt enda alternativ att utföra en ny installation av operativsystemet. Du hittar instruktioner om hur du gör det nedan. Om du installerar om Chrome OS i återställningsläge torkar du hårddisken helt, inklusive dina nedladdningar och personliga filer.

Så här installerar du om Chrome OS

För att installera om en Chromebooks operativsystem behöver du en annan fungerande dator med Chrome OS, macOS eller Windows, samt ett formaterat USB-minne eller SD-kort med minst 8 GB utrymme.

  1. Använd Google Chrome-webbläsaren på en fungerande dator, ladda ner och installera Chromebook Recovery Utility genom att välja Lägg till i Chrome i Chrome Web Store.

  2. Starta programmet. Du ombeds ange modellnumret för Chromebook, som du kan ange manuellt eller välja från en lista. Välj om du uppmanas att ge operativsystemet tillstånd att göra ändringar på USB-enheten eller SD-kortet Ja eller Tillåta.

  3. Anslut ditt USB-minne eller SD-kort och följ sedan anvisningarna på skärmen för att ladda ner Chrome OS till ditt flyttbara medium.

  4. När nedladdningen är klar tar du bort USB-enheten eller SD-kortet.

  5. Håll Chromebook påslagen Esc + Uppdatera på tangentbordet och tryck sedan på Kraft knappen för att starta om i återställningsläge.

  6. Vid Chrome OS saknas eller är skadad skärm, sätt in SD-kortet eller USB-enheten som innehåller Chrome OS. Du bör sedan gå igenom operativsystemets installationsprocess.

Din Chromebook ska fungera nu som den gjorde när du först köpte den. Om problemet fortfarande inte är löst kan du ha ett hårdvaruproblem. Kontakta Google eller enhetstillverkaren för ytterligare hjälp.