Saltar al contenido

Chromebook End of Life: Var hittar du det och vad du kan göra åt det

26 de junio de 2021
001 chromebook end of life where to find it and what to do about it 4842586 51f1054a4ee3409cb7f6f08dab9996e5

Alla Chromebook-datorer kör ett operativsystem som heter Chrome OS, som tar emot automatiska uppdateringar från Google. Alla Chromebook-datorer har dock ett AUE-datum för automatisk uppdatering. Lär dig hur du hittar ditt Chromebook-slutdatum och vad du kan göra när den dagen kommer. Informationen i den här artikeln gäller alla Chrome OS-enheter oavsett tillverkare (Acer, Dell, Google, HP, Lenovo, Samsung, Toshiba, etc.). Google arbetar med ett sätt att separera Chrome-webbläsaruppdateringar från Chrome OS-uppdateringar, vilket förlänger livslängden på din Chromebook. Vi uppdaterar den här artikeln när vi vet mer.

Hur länge håller Chromebooks?

Googles policy är att stödja Chromebook-enheter i minst fem år. Uppdateringarna som Chromebook-enheter får, som ofta innehåller nya säkerhetsfunktioner, säkerställer din enhets optimala prestanda. Eftersom sådana uppdateringar är beroende av enhetsspecifik hårdvara kan äldre Chromebooks inte stödja några nyare Chrome OS-funktioner. Innan du köper en ny Chromebook, kontrollera AUE-datumet för att se till att Chrome OS fortsätter att få uppdateringar i minst några år. Chrome OS uppdateras automatiskt som standard, men du kan också uppdatera din Chromebook manuellt.

Hur du hittar din Chromebooks slutdatum

Googles supportwebbplats visar slutdatum för alla Chromebook-modeller. Välj tillverkaren av din enhet för att ta reda på när din Chromebook får sin slutliga programuppdatering. Alternativt kan du öppna inställningarna för din Chromebook och gå till Om Chrome OS > Ytterligare detaljer, leta sedan efter AUE-datumet under Uppdatera schema. Google förlängde AUE-datumet för flera Chromebook-modeller under 2019, så dubbelkolla om enhetens slutdatum har skjutits tillbaka.

Vad man ska göra med en Chromebook efter att det har gått ut

Chromebooks fortsätter att fungera som vanligt efter att de automatiska uppdateringarna har löpt ut. Du kan fortsätta använda den så länge det fungerar, men kom ihåg att du inte får de senaste säkerhetsuppdateringarna, vilket innebär att du kan vara mottaglig för skadlig kod. Det finns några saker du kan göra i slutet av din Chromebooks livslängd. Om enhetens AUE-datum närmar sig är det troligtvis flera år gammalt, vilket betyder att det förmodligen är dags att köpa en ny dator. Du kan också använda din Chromebook igen genom att installera ett annat operativsystem.

Uppgradera till en ny Chromebook

Nyare Chromebooks är mer energieffektiva och har större RAM- och hårddiskkapacitet än äldre modeller. Google Pixelbook är till exempel lika kraftfull som en vanlig bärbar dator. Chrome OS-enheter tillverkade efter 2017 stöder också Android- och Linux-appar.

Installera Windows på din Chromebook

Det är möjligt att förvandla din Chromebook till en Windows-dator genom att installera Windows 10. Detta gör att du kan köra många program som inte är tillgängliga för Chrome OS.

Installera Linux på din Chromebook

Att installera Linux på en Chromebook är en enklare process än att installera Windows. Du kan till och med växla mellan Ubuntu Linux och Chrome OS med ett program som heter Crouton.

Installera CloudReady

CloudReady används för att köra Chrome OS på Windows-datorer, men du kan installera det på en Chromebook och fortsätta att ta emot uppdateringar från Google. Detta kräver att du öppnar din enhet och byter ut system-BIOS. Det kan vara värt det att köpa en ny dator eftersom din enhet kanske inte kan dra nytta av nya Chrome OS-funktioner.