Saltar al contenido

De 10 bästa klassiska Serif-teckensnitten för utskriftsprojekt

14 de julio de 2021
Baskerville 5a5e487cec2f6400375afe9a

För att garantera att din teckensnittssamling innehåller de mest läsbara och läsbara, beprövade typsnitten för text kan du inte gå fel med ett urval av klassiska serif-teckensnitt. Klassiska serif-teckensnitt är mångsidiga och pålitliga standarder. Inom varje typsnittsfamilj hittar du många varianter och återgivningar; vissa är mer lämpliga än andra för kroppskopiering.

Notera

Inte varje version är lämplig för body copy, rubriker, bildtexter och webbsidor. Medlemmar i samma familj är dock utformade för att fungera bra tillsammans. Denna lista presenteras i alfabetisk ordning; inget typsnitt anses vara bättre än ett annat.

Baskerville

En klassiker från 1750-talet, Baskerville och New Baskerville serif-teckensnitt med sina många variationer fungerar bra för både text- och displayanvändning. Baskerville är en övergångs serif stil.

Bodoni

Bodoni

Bodoni är ett klassiskt textansikte utformat efter Giambattista Bodonis arbete. Vissa Bodoni-teckensnittsversioner är kanske för tunga eller har för mycket kontrast i tjocka och tunna streck för brödtext, men de fungerar bra som displaytyp. Bodoni är en modern serif-stil.

Caslon

Caslon

Benjamin Franklin valde Caslon för den första tryckningen av den amerikanska självständighetsförklaringen. Typsnitt baserade på typsnitten av William Caslon är bra, läsbara val för text.

Århundrade

Århundrade

Den mest kända av Century-familjen är New Century Schoolbook. Alla Century-ansikten betraktas som mycket läsbara serif-teckensnitt, lämpliga inte bara för läroböcker för barn utan också för tidskrifter och andra publikationer.

Garamond

Geramund

Typsnitt med Garamond-namnet baseras inte alltid på designen av Claude Garamond. Dessa serif-teckensnitt delar dock vissa egenskaper av tidlös skönhet och läsbarhet. Garamond är ett gammalt serif-teckensnitt.

Goudy

Goudy

Denna populära serif typsnitt från Frederic W. Goudy utvecklades genom åren till att omfatta många vikter och variationer. Goudy Old Style är ett särskilt populärt val.

Palatino

Palatino

Ett allmänt använt serif-teckensnitt för både kroppstext och visningstyp, Palatino designades av Hermann Zapf. En del av dess utbredda användning kan härröra från dess inkludering – tillsammans med Helvetica och Times – med macOS. Palatino är ett gammalt serif-teckensnitt.

Sabon

Sabon

Designad på 1960-talet av Jan Tschichold, är Sabon serif-teckensnitt baserat på Garamond-typer. De som beställde teckensnittsdesignen angav att det skulle vara lämpligt för alla utskriftsändamål – och det är det. Sabon är ett gammalt serif-teckensnitt.

Sten Serif

Sten Serif

En relativt ung design från slutet av 1980-talet, hela Stone-familjen med sin samordnade serif, sans serif och informella familjer fungerar bra för blandning och matchande stilar. Serif-versionen klassificeras som en övergångsstil, tillsammans med äldre typsnitt av denna stil som först uppträdde på 1600-talet.

Tider

Tider

Tiderna är möjligen överanvända, men det är ändå ett bra grundläggande serif-teckensnitt. Ursprungligen designad för tidningsanvändning, Times, Times New Roman och andra varianter av detta serif-teckensnitt är utformade för att vara lättläsbara och läsbara som brödtext.

En anteckning om språk

Även om de flesta använder ordet font generellt, bland yrkesverksamma, a font är en speciell variant av a typsnitt. Till exempel, Times New Roman är ett typsnitt – en familj med relaterade karaktärsstilar – men Times New Roman Italic är ett teckensnitt eller en specifik instansering av en teckenstil inom ett typsnitt.