Saltar al contenido

De bästa ställena att sälja dina 3D-modeller online

20 de junio de 2021
GettyImages 485205797 56d4ed1f3df78cfb37d9cbe3

Ett av de enklaste och mest tillgängliga sätten att börja tjäna pengar som 3D-modellerare är att börja sälja 3D-aktiemodeller från en onlinemarknad. Om du vill övergå till frilansarbete kan detta vara ett bra sätt att börja bygga en kundbas, och arbetets karaktär innebär att du lär dig mycket om hur du bygger en online-närvaro, marknadsför dig själv och utnyttjar dina anslutningar för att få exponering. Även om du är mer intresserad av att bygga en portfölj som du kan använda för att ansöka om studiojobb, kommer framgångsrikt att sälja 3D-lager visa potentiella arbetsgivare att du har förmågan att skapa kvalitetsarbete med hög effektivitet. Liksom allt som är värt att göra tar det mycket tid och ansträngningar att bygga upp en stadig inkomstström från att sälja aktiemodeller online, men fördelen är att när du väl har byggt ett nätverk är intäkterna relativt passiva.

Det finns många saker som kan hjälpa dig att lyckas som en 3D-säljare, men innan vi gräver i något annat, låt oss ta en titt på de nio bästa platserna att sälja dina modeller online. Det här är de marknadsplatser som har mest trafik, det starkaste rykte och de bästa royaltyerna:

Turbosquid

Vad vi gillar

 • Mycket stor 3D-modellmarknad.
 • Imponerande lista över högprofilerade kunder.

Vad vi inte gillar

 • Gör anspråk på 60% av royalties om du inte väljer att vara exklusiv.
 • Extremt konkurrenskraftig marknad.

Låt oss tala till elefanten i rummet direkt från fladdermusen. Ja, Turbosquid är enormt. Ja, de har en imponerande lista över högprofilerade kunder. Men är det verkligen det bästa stället att sälja dina modeller? Om du på något sätt kan skilja dig där, så erbjuder Turbosquids massiva användarbas en enorm uppåtriktning, men förvänta dig inte att ladda upp dina modeller och se hur dollar går in. Framgång här kommer sannolikt att kräva en betydande mängd aktiv marknadsföring och Ärligt talat, om du är tillräckligt bra för att sticka ut på Turbosquid, är du förmodligen tillräckligt bra för att börja leta efter legitima frilansavtal (det kommer att betala dig en hel del bättre).

Royaltygrad – Artisten får (måttligt) 40 procent, även om deras guildprogram erbjuder priser upp till 80 procent i utbyte mot exklusivitet. Besök Turbosquid

Shapeways

Vad vi gillar

 • Flexibel royalty- och avgiftsstruktur.
 • Lättanvänd webbplats.

Vad vi inte gillar

 • Ingen telefonsupport tillgänglig.
 • Priserna för beställda modeller kan vara höga.

Om det inte vore för framväxten av on-demand 3D-utskriftstjänster som Shapeways, skulle denna lista faktiskt bli betydligt kortare. Shapeways (och liknande webbplatser) har öppnat ett helt nytt marknadssegment och erbjuder möjligheten för modellerare att ladda upp sitt arbete och sälja fysiska kopior av sina 3D-modeller genom en process som kallas 3D-utskrift. Möjligheten att skriva ut i många olika materialtyper gör 3D-utskrift till ett mångsidigt och attraktivt alternativ för smycken, dekorativa föremål och små karaktärsstatyer. Idén att fysiskt skriva ut en digital modell kan låta som science fiction om du bara hör om det för första gången, men tekniken har kommit och kan potentiellt revolutionera hur vi tänker på tillverkning när skrivare fortsätter att gå vidare. Om du vill sälja dina modeller som 3D-utskrifter, kom ihåg att det finns ytterligare steg / konverteringar som måste slutföras för att göra en modell «utskriftsklar».

Royaltygrad – Flexibel. Shapeways ställer in ett pris baserat på volymen och materialet på ditt tryck, och du bestämmer hur mycket av en markering du vill ta ut. Besök Shapeways

CGTrader

Vad vi gillar

 • Stort samhälle av 3D-artister och företag.
 • Lätt att installera och använda.

Vad vi inte gillar

 • Några kundserviceklagomål och långsamma svarstider.
 • Negativ granskning är inte väl modererad.

CGTrader, baserat i Litauen, grundades 2011 och stöds av Intel Capital och Practica Capital. Samhället är värd mer än 500 000 3D-konstnärer, designstudior och företag från hela världen. Köpare som inte ser vad de letar efter kan också anställa någon för att skapa det. 3D-modeller inkluderar vansinnigt detaljerad datorgrafik, spelmodeller för virtuell och förstärkt verklighet och utskriftsmodeller som sträcker sig från smycken och miniatyrer till tekniska delar. Formgivare kan välja att sälja, strömma till en 3D-skrivare eller låta en vara skrivas ut och skickas via Sculpteo.

Royaltygrad – Det finns 13 olika rykte; Nybörjare till legender. Royaltyfrekvensen varierar från 70 till 90 procent beroende på var du faller i nivåerna. Besök CGTrader

Daz 3D

Vad vi gillar

 • Mycket stor marknadsplats.
 • Bra för de som inte är skickliga med 3D-modellering.

Vad vi inte gillar

 • Rekommenderas endast om du känner till Daz Studio och Poser.
 • Inga betyg för design.

Daz 3D är en enorm marknadsplats, men den är också mycket fristående. Det finns en hel del potential här, men vi kan verkligen inte se att det är ett alternativ för dig om du inte är bekant med Daz Studio och Poser. De har också en ganska specifik lista med krav och en manuell kontrollprocess, så om du letar efter en snabb och enkel uppladdning, leta någon annanstans. Uppsidan är att DAZ är en marknadsplats riktad till människor som behöver göra CG men som vanligtvis inte vet hur man modellerar, vilket gör dem mer benägna att köpa sina tillgångar.

Royaltygrad – Artist får 50 procent på icke-exklusiv försäljning, upp till 65 procent med exklusivitet. Besök Daz 3D

Renderositet

Vad vi gillar

 • Har funnits ett tag.
 • Mycket stor användarbas.
 • Perfekt för Daz Studio och Poser 3D-modellerare.

Vad vi inte gillar

 • Royalty-struktur inte lika gynnsam som vissa andra.
 • Traditionella programvaran för 3D-modeller har bättre alternativ.

Renderosity har funnits för alltid. De har höga kvalitetsstandarder och en gigantisk användarbas, men relativt låga royaltynivåer innebär att det finns bättre alternativ tillgängliga för 3D-artister som använder traditionella modelleringspaket som Maya, Max och Lightwave. Renderosity har dock framgångsrikt positionerat sig som en ledande marknadsplats för Daz Studio- och Poser-modeller, så om det är din sak, vill du definitivt starta butik här (förutom Daz 3D). De två är ganska likvärdiga i trafiken, så se till att du ger dem båda lite uppmärksamhet.

Royaltygrad – Artist får 50 procent på icke-exklusiv försäljning, upp till 70 procent med exklusivitet. Besök Renderosity

3Docean

Vad vi gillar

 • Mindre trångt marknadsplats jämfört med större webbplatser.
 • Erbjuder i allmänhet anständiga kvalitetsprodukter.

Vad vi inte gillar

 • Licensnivån är en av de sämsta i branschen.
 • Webbplatsen får inte mycket marknadsföringsstöd från större Envato-nätverk.

3Docean är en del av det enorma Envato-nätverket, som omfattar hela Tuts + imperiet och har mer än 1,4 miljoner registrerade medlemmar. Även om 3Docean-användarbasen troligen är en bråkdel av det, finns det också mycket mindre konkurrens här än någonstans som Turbosquid eller The 3D Studio. Envato-produkterna är ganska solida, så 3Docean är definitivt värt att titta på för att komplettera det du gör på en av de större marknadsplatserna, men lita definitivt inte på dem som din primära butik – den icke-exklusiva licensnivån de erbjuder är helt enkelt offensiv.

Royaltygrad – Artist får 33 procent på icke-exklusiv försäljning, 50-70 procent med exklusivitetskontrakt. Besök 3Docean

3DExport

Vad vi gillar

 • Tilltalande och lättanvänd webbplats.
 • En av de bästa icke-exklusiva licensnivåerna i branschen.

Vad vi inte gillar

 • En anständig men inte enorm grupp av registrerade användare.

Med över 130 000 medlemmar finns det många möjligheter att gå runt och 3DExport har en av de mest användarvänliga (och attraktiva) webbdesignerna i branschen. De grundades redan 2004, men du kan se att allt har moderniserats och uppdaterats. Deras icke-exklusiva licensnivå är konkurrenskraftig med branschledaren The 3D Studio.

Royaltygrad – Artist får 60 procent för icke-exklusiv försäljning, upp till 70 procent med exklusivitetskontrakt. Besök 3DExport

Sculpteo

Vad vi gillar

 • Mindre trångt marknadsplats än stora webbplatser.
 • Du ställer in markeringen på din försäljning.

Vad vi inte gillar

 • Färre material- och färgval jämfört med andra tjänster.
 • Kan vara dyrare att skriva ut än konkurrenter.

Sculpteo är en annan 3D-tryckleverantör baserad i Frankrike. Även om de inte har fått så mycket press i USA, har Sculpteo en liknande affärsmodell som Shapeways, och trots några nackdelar är det verkligen värt en titt. Sculpteo erbjuder färre material- och färgval, och jämfört med Shapeways tenderar samma modell att bli dyrare att skriva ut. Med detta sagt är marknadsplatsen också mindre trångt, så du kan ha större framgång med att göra försäljning. Om du vill sälja dina modeller som utskrifter är vårt råd att kikka runt på båda webbplatserna för att se vilken du föredrar.

Royaltygrad – Flexibel. Sculpteo anger ett pris baserat på volymen och materialet på ditt tryck och du bestämmer hur mycket av en markering du vill ta ut. Besök Sculpteo

Så vilken marknadsplats är bäst?

Att känna till dina alternativ är bara hälften av striden. Vi utforskar också trafik, konkurrens och royalty för att avgöra vilken 3D-marknadsplats som ger dig störst chans att lyckas.