Saltar al contenido

Delar av ett kuvert

25 de junio de 2021
GettyImages 982910278 d2ad6b9c683f40e09032d4c6d2c2001a

De flesta av oss använder eller hanterar kuvert varje dag, men vet du hur ett kuvert är konstruerat? Kuvertet du designar eller väljer för dina publiceringsprojekt på skrivbordet är lika viktigt som vad som finns i det. Storleken på stycket, typ av utskick, budget och huruvida du använder automatiserad utrustning för att infoga kuvertinnehållet påverkar kuvertstilen du kan använda. Du kan också välja specifika kuvertstorlekar och stilar för att förbättra en personlig eller företagsimage, åberopa en viss åtgärd eller skapa en viss aura. När du diskuterar kuvertalternativ med kunder och skrivare kan grundläggande kunskaper om kuvertkonstruktion hjälpa dig att sänka kostnaderna och välja det bästa kuvertet för projektet.

Ansikte eller framsida

Kuvertets framsida, vanligtvis sömlös, kan ha fönster som gör att det inre innehållet kan visa sig igenom. Kuvertets ansikte är där adressen, portot och vanligtvis returadressen visas.

Tillbaka

Kuvertets baksida, vanligtvis tom, är där klaffarna möts för att bilda och försegla kuvertet.

Flikar

Flikarna är delarna i ett kuvert som viks, överlappar och förseglas för att stänga innehållet. De är vanligtvis rektangulära eller triangulära med rundade, avsmalnande eller spetsiga hörn. Det typiska kuvertet består av två sidoflikar, en bottenflik och en övre flik. Sidoflikarna viks in först med bottenfliken uppvikta. De är förseglade där de överlappar varandra. Den övre fliken viks över sido- och bottenflikarna och förseglas efter att kuvertinnehållet har satts in.

 • Toppflik: Även känd som tätningsklaffen, den finns i fyra huvudstilar: kommersiell, plånbok, fyrkantig och spetsig. Det finns variationer i denna grundläggande klaffstil; vissa typer av affärssvar på överföringskuvert som innehåller ett avrivningsavsnitt på fliken.
 • Sidoflik: Kuvertens sidor vikta inåt och förseglade längs bottenfliken bildar en ficka. Sidoflikarna kan vara breda eller smala och rektangulära eller triangulära i form med raka eller rundade hörn.
 • Nedre klaff: Den nedre klaffen viks upp och förseglas längs sidoflikarnas kanter för att bilda en ficka. Det kan vara fyrkantigt eller trekantigt, beroende på kuvertets stil, med raka, rundade eller tillplatta hörn.

Sömmar

Flikarnas stil bestämmer typen av sömmar, kanterna där kuvertflikarna möts och överlappar varandra.

 • Diagonala sömmar: Kuvert med spetsiga eller triangulära flikar skapar diagonala sömmar över kuvertets baksida.
 • Sidosömmar: Löpande nära kuvertets ytterkant utgör fyrkantiga eller rektangulära flikar sidosömmar.
 • Center söm: Finns på kuvert i katalogstil, stora fyrkantiga eller rektangulära sidoflikar möts och överlappar varandra i mitten av kuvertet.
 • Sömnad överlappning: Den del av flikarna som överlappar varandra för att bilda kuvertsömmarna är sömöverlappningen.

Vikningar

De veck som bildas vid sidorna, toppen och botten mellan ansiktet och baksidan när alla klaffar är vikta till baksidan av kuvertet är veck.

 • Toppveck: Vanligtvis poängsätts under tillverkning, den övre flikvikningen är där den övre fliken viks för att täta kuvertet.
 • Sidovik: Sidoveckningarna längs kuvertets sidor skiljer kuvertets framsida eller framsida från sidoflikarna vikta till baksidan.
 • Nedre vikning: Veck längs botten av kuvertet skiljer kuvertets framsida eller framsida från bottenfliken.

Kuvertöppningar och stängningar

Kuvert har öppningar och förslutningar med ena sidan öppen och otätad för att sätta in material. Icke-fyrkantiga kuvert är antingen öppna eller öppna. Öppen sida är den vanligaste, även om de flesta brevpostkuvert verkar öppna ovanpå. Öppningen bestäms inte av den övre flikens orientering utan av längden på den sida där öppningen uppträder. Förutom flikens stil eller placering kan kuvertförslutningarna vara med eller utan lim. Andra öppna områden, till exempel fönster, är för att visa innehållet utan att kuvertet öppnas.

 • Hals: Halsen är utrymmet mellan den övre vikningen och toppen av bottenluckan som bildar öppningen där kuvertinnehållet sätts in.
 • Axel: Axeln är en del av sidoflikarna längs halsen där de möter den övre vikningen.
 • Fönster: Vissa kuvert har ett eller flera utklippta områden, vanligtvis på kuvertets framsida, så att en postadress, returadress eller ett specialmeddelande visas igenom från insidan. Windows kan vara öppet eller kan ha en tydlig eller tonad täckning. Fönsterhöljen kan skräddarsys eller köpas med standardfönsterstorlekar och positioner.
 • Öppen sida: På rektangulära kuvert, när den övre fliken – öppningen – är på kuvertets långa sida, är det ett kuvert på öppen sida.
 • Öppna änden: Öppna kuvert har den övre luckan och öppningen på kuvertets kortsida. Katalogkuvert är vanligtvis öppna, liksom många specialkuvert, som myntkuvert, policykuvert och vissa interoffice-kuvert.

Lägg ihop dessa komponenter i ett kuvert för att skapa standard- och anpassade kuvert i olika storlekar. Även om kuvert kan beställas i nästan vilken storlek som helst, finns det många standardstorlekar tillgängliga för nästan vilken användning som helst. Att använda dessa vanliga kuvertstilar sparar tid och pengar. Storleken och formen på flikarna och typ av sömmar bildar sex huvudtyper av kuvert som används för huvuddelen av icke-specialtillämpningar.

A-stil eller tillkännagivande kuvert

Kuvert med öppna sidor med fyrkantiga, ofta djupa flikar och sidosömmar, dessa kuvert – även kallade A-Style eller A-Line – kan ha däckkanter på den övre fliken och används ofta med matchande text och omslagspapper i vitt och färger. Typiska användningsområden för denna stil är gratulationskort, tillkännagivanden, informella inbjudningar och små broschyrer.

Baron kuvert

Används för formella inbjudningar och tillkännagivanden, gratulationskort och distinkta sociala brevpapper. Den här stilen är ett öppet, nästan fyrkantigt kuvert med spetsiga flikar och diagonala sömmar. Inre / yttre kuvertuppsättningar levereras med det något mindre inre kuvertet som inte är inramat.

Häftekuvert

Kuvert med öppna sidor med små fyrkantiga eller plånboksfickor och sidosömmar, dessa kuvert är idealiska för övergripande utskrift och utskick. Broschyrkuvert används inte bara för broschyrer utan för broschyrer, kataloger, årsredovisningar och andra utskick med flera sidor. De fungerar bra med automatiska insättningsmaskiner.

Katalogkuvert

Vanligtvis används öppna kuvert med plånboksflikar och mittfogar, katalogkuvert för utskick av tidskrifter, mappar, rapporter, kataloger och andra tunga material. Försäkringshöljen, som används för försäkringar, testamente, inteckningar och andra juridiska handlingar kommer ibland med ett fullfönster i ansiktet.

Kommersiella kuvert

Används för kuvert för affärer, direktreklam, personlig korrespondens och direktreklam, den här stilen innehåller kuvert nr 10 som standard. Även kallade affärs-, standard- eller tjänstemän, dessa är öppna kuvert vanligtvis med kommersiella stilflikar och diagonalsömmar, även om vissa storlekar kommer med sidosömmar och fyrkantiga eller spetsiga klaffar. Monarken är en variant av kuvertet # 7 but men med en spetsig klaff. Fönsterversionen har enkla eller dubbla fönster som gör att adresser kan visas genom kuvertets ansikte. De används normalt för fakturor eller faktureringsutdrag, lönecheckar och kvitton.

Fyrkantiga kuvert

Med sina stora fyrkantiga flikar och sidosömmar är fyrkantiga kuvert distinkta, men den icke-standardiserade storleken och formen kan öka portokostnaderna. Dessa används främst med meddelanden, reklam och specialhälsningskort eller andra utskick där avsändaren vill uppmärksamma innehållet.

Specialiserade kuvert

Specialiserade kuvertstilar och -storlekar baseras på vanliga reklam-, katalog- och broschyrstilar.

 • Lås kuvert: Låskuvert är i katalogstil – öppen ände, mittfogkonstruktion – men metalllåset med förstärkt hål på den övre luckan möjliggör flera öppningar och stängningar. De kan också ha tuggade flikar för extra säker stängning.
 • Myntkuvert: Ett annat kuvert i katalogstil, myntkuvert är små kuvert som används för att hålla och förvara mynt, frimärken, små delar och andra små föremål. De kan inte skickas via e-post på grund av sin lilla storlek.
 • Expansion / dragspel kuvert: Kilar längs sidorna och ibland botten möjliggör införande av skrymmande innehåll för lagring eller utskick. Vanligtvis tillverkade av mycket tungt papper kan de vara kuvert på öppna eller öppna ändar.
 • Interoffice kuvert: Används för att distribuera korrespondens inom ett företag kan interoffice-kuvert vara öppna eller öppna, ha återförslutningsbara förslutningar och borras vanligtvis med hål genomgående så att mottagaren lätt kan se när allt innehåll tas bort.
 • Remittance Kuvert: Används för kontoutdrag, applikationer, bankdepositioner och andra typer av material där mottagaren kommer att skicka tillbaka något till avsändaren, överförings kuvert kommer vanligtvis i kommersiella storlekar 6 ¼, 6 ½, 6 ¾ och 9 men med sidosömmar och en extra stor klaff, nästan lika stor som kuvertkroppen, tryckt med ytterligare meddelanden, specialerbjudanden eller en kupong. Fliken kan innehålla en perforering.
 • Biljettkuvert: Används för film-, konsert- och teaterbiljetter, ett standardbiljettkuvert är ett litet 4,4375 x 1,3125-tums kuvert med öppen sida med diagonala sömmar.
 • Plånboksklaffkuvert: Plånboks kuvert i flera kommersiella storlekar som nr 10 och nr 12 har diagonala sömmar och en stor fyrkantig flik ungefär hälften av kuvertkroppens storlek och extra tätningslim för extra styrka och säkerhet. Dessa är för att skicka juridiska dokument, kontoutdrag och annat skrymmande innehåll.
 • Luftpostkuvert: US Airmail-kuvert använder lätt 13 till 16 lb. papper och är förtryckta med blå och röd luftpostmarkering runt kanterna. De finns i några standardstorlekar som # 10 kommersiell reguljär och fönster.
 • Första klassens kuvert: US First Class Mail-kuvert har en grön diamantkant. Även om det inte krävs för förstklassig post, hjälper markeringarna till att materialet får förstklassig hantering.
 • Säkerhet kuvert: Säkerhetskuvert skrivs ut med en tonad eller mönstrad insida, vilket gör det svårare att se innehållet genom papperet. Många vanliga kuvertstilar som # 10, # 6 ¾ och remittance-kuvert finns med färgtoning.
 • Vadderade kuvert eller bubbla kuvert: Vadderade kuvert innehåller ett vadderat foder, till exempel bubbelomslag. De hjälper till att skydda små, ömtåliga föremål från att krossas.

Stängningar

Standardstorlek och anpassade kuvert kan ha en mängd olika förslutningar. Vissa kan använda icke-självhäftande tätningar.

 • Tätningslim: Limremsan längs kanten på den öppna fliken som används för att täta kuvertet. Vissa lim behöver fuktas (t.ex. med vatten eller genom att slicka kanten) och andra typer kräver två tandköttsytor som pressas ihop och tätas utan fukt. Ett peel-and-stick-lim har en remsa vaxartat papper som täcker limet tills kuvertet är klart för försegling.
 • Back Gum: Detta är ett starkare lim som används för att täta kuvertets sidor och bottenflikar under tillverkningen.
 • Lås: Vissa häfte- och katalogkuvert har metall- eller plastfästelement med eller utan återfuktbart tuggummi som gör att kuvertet kan öppnas och stängas upprepade gånger.
 • Sträng-och-knapp: För upprepade öppningar och stängningar har vissa kuvert en metall- eller pappersknapp med en sträng som lindas runt knappen för att hålla den övre luckan stängd. Expanderande kuvert kan ha elastiska strängar som sträcker sig runt hela kuvertet för att rymma innehållets varierande storlek och hålla kuvertet stängt.
 • Tamper-Evident Seal: Kuvert med konfidentiellt eller känsligt innehåll kan ha en speciell tätning som indikerar om den har gått sönder. Ett fönster på fliken avslöjar ordet «Öppnad» om fliken har öppnats och stängts igen, eller den övre fliken kan innehålla en perforerad remsa som bara kan skalas av en gång för att avslöja kuvertets innehåll.

Pappersvikt

Standardstorlek och anpassade kuvert kan skrivas ut med många olika pappersvikter. Vanliga kuvertstilar och -storlekar använder specifika pappersvikter, även om en designer kan begära anpassade pappersval. US Air Mail-kuvert använder ett lättare papper på 13 till 16 pund för att hålla kostnaden för utländska utskick lägre. Vissa typer av lås- eller förvaringskuvert som hanteras mycket, till exempel på kontor, kan använda tyngre papper på mellan 32 och 40 kg. Papper mellan 20 och 28 kg är typiskt för de flesta kommersiella, baron- och A-kuvert.