Saltar al contenido

Digital optisk anslutning – vad det är och hur man använder det

30 de julio de 2021
digital optical cable connect cu ccc 5908d5515f9b58647076150a

Digital optisk är en typ av ljudanslutning i hemmabiosystem och stereosystem för bilar. Färre enheter tillverkas med digitala optiska utgångar, så det är viktigt att förstå vilka typer av anslutningar din ljudutrustning kan stödja.

Vad är en digital optisk anslutning?

Digital optisk är en fysisk anslutning som använder fiberoptik för att överföra ljuddata från en kompatibel källenhet till en kompatibel uppspelningsenhet med en specialdesignad kabel och kontakt. Ljuddata konverteras från digitalt kodade elektriska pulser till ljus i överföringsänden med hjälp av en LED-lampa. Efter att ljuset passerat den digitala optiska kabeln till dess destination, omvandlas ljuspulserna tillbaka till elektriska pulser som innehåller ljudinformationen. De elektriska ljudpulserna rör sig sedan vidare genom den kompatibla målenheten (som en hemmabio eller stereomottagare) som behandlar dem, så småningom omvandlar de till analoga signaler och förstärker dem så att de kan höras genom högtalare eller hörlurar. Ett annat namn för digitala optiska anslutningar är TOSLINK-anslutningar. TOSLINK är en förkortning för «Toshiba Link» eftersom Toshiba var det första företaget som standardiserade tekniken. Utvecklingen och implementeringen av den digitala optiska (Toslink) anslutningen parallellt med introduktionen av CD-ljudformatet, där det först användes i avancerade CD-spelare innan det expanderade till hemmabio.

Enheter som kan ha digitala optiska anslutningar

Digitala optiska anslutningar visas vanligtvis i följande enheter:

 • DVD-spelare
 • Blu-ray Disc-spelare
 • Ultra HD Blu-ray-spelare
 • Mediestreamers
 • Kabel- / satellitboxar
 • DVR: er
 • Spel konsoler
 • CD-spelare
 • Hemmabiomottagare
 • Soundbars
 • Fordonsstereomottagare
 • TV-apparater

Vissa Blu-ray-spelare har tagit bort digital optisk som ljudanslutning, istället för en HDMI-utgång för både ljud och video. Om du har en hemmabiomottagare som har digitala optiska anslutningar men inga HDMI-anslutningar, se till att enheterna du vill använda inkluderar en digital optisk utgångsanslutning. Digitala optiska anslutningar överför endast ljud. För video måste du använda en separat typ av anslutning, till exempel HDMI, komponent eller komposit.

Digitala optiska anslutningar och ljudformat

De typer av digitala ljudsignaler som kan färdas via en digital optisk anslutning inkluderar tvåkanals stereo PCM, Dolby Digital / Dolby Digital EX, DTS Digital Surround och DTS ES surroundljudformat. När den digitala optiska anslutningen utvecklades, gjordes den för att tillgodose de digitala ljudstandarderna vid den tiden (främst 2-kanals CD-uppspelning). Således kan digitala ljudsignaler som 5.1 / 7.1 flerkanalig PCM, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio, DTS: X och Auro 3D Audio inte överföras via digitala optiska anslutningar. Dessa typer av ljudsignalformat kräver användning av HDMI-anslutningar.

Digital optisk kontra digital koaxialanslutning

Digital koaxial är ett annat digitalt ljudanslutningsalternativ som har samma specifikationer och begränsningar som digital optisk. Men istället för att använda ljus för att överföra ljudsignaler, flyttas data via traditionell tråd med RCA-stilkontakter. Den största skillnaden mellan koaxial- och optiska kablar är att den förra erbjuder högre bandbredd. Koaxiala anslutningar är också mer robusta, men de är benägna att elektromagnetiska störningar.

OPPO Digital BDP-103D - Digital koaxial, Digital optisk