Saltar al contenido

Ditt Wi-Fi kan så småningom komma över ljusstrålar

5 de febrero de 2023
GettyImages 493189997 99823a23aaa249419dc118f88d41ea2f

Viktiga takeaways

  • Ett innovativt sätt att leverera trådlöst internet i avlägsna områden har lanserats av Alphabet i Kenya.
  • Project Taara används i områden där det är en utmaning att lägga fiberkablar.
  • Systemet fungerar genom att använda ljus för att överföra information i mycket höga hastigheter som en mycket smal, osynlig stråle.

En ny teknik som levererar trådlöst internet över ljusstrålar håller på att rullas ut i Kenya, och den kan så småningom användas för att utöka internetåtkomst till underbetjänade områden i USA, säger experter. Project Taara, lanserat av Googles moderbolag Alphabet, används i områden där det är en utmaning att lägga fiberkablar. Tekniken kräver siktlinjer högt upp på torn. Alphabet samarbetar med ett telekomföretag för att leverera internetåtkomst i avlägsna delar av Afrika. «Genom att skapa en serie länkar från vår partners fiberoptiska nätverk över marken till underbetjänade områden, kan Taaras länkar vidarebefordra höghastighetsinternet av hög kvalitet till människor utan tid, kostnad och krångel med att gräva diken eller dra kablar längs stolpar,» sade Mahesh Krishnaswamy, chef för Project Taara, i ett tillkännagivande på företagets webbplats.

Hög hastighet, smal stråle

Systemet fungerar genom att använda ljus för att överföra information i mycket höga hastigheter som en mycket smal, osynlig stråle. «Denna stråle skickas mellan två små Taara-terminaler för att skapa en länk», skrev Krishnaswamy. «En enda Taara-länk kan täcka avstånd upp till 20 km och kan överföra bandbredd på upp till 20 Gbps+ – det är tillräckligt med anslutning för att tusentals människor ska kunna titta på YouTube samtidigt.» Project Taara arbetar för att utöka nätverket över samhällen i Afrika söder om Sahara. Tekniken testades förra året och är nu igång i Kenya. Vi står inför samma typ av problem i USA där avlägsna områden har dåliga internetanslutningar eller inga alls. Liknande teknik kan vara tillgänglig i USA inom de närmaste fem åren, säger experter. «Efterfrågan på data driver ett krav på högre hastighetssystem för att stödja applikationer som 5G-infrastruktur och sista mils anslutning som inte har tillfredsställts av radiofrekvens (RF) eller fiberoptisk kabel,» Barry Matsumori, VD för BridgeComm, en optisk trådlös kommunikation (OWC), sade i en e-postintervju. «Vi kan förvänta oss att se implementeringar av bredare OWC-system inom de närmaste åren givet 5G-expansion, såväl som andra anslutningsapplikationer, växa.» OWC används redan av den amerikanska regeringen för rymdkommunikation och andra specialiserade områden, sa Matsumori. «Efterfrågan på högre datahastigheter har överträffat vad RF-baserade teknologier kan ge, och dessa hastigheter kan bara stödjas av antingen fiberoptisk kabel eller OWC,» tillade han. «Däremot är fiberoptisk kabel dyrare än en trådlös installation och i vissa fall begränsar regleringar täckningens omfattning.»

Från Afrika till USA

Brist på tillgång till bredbandsinternet är ett utbrett problem som kan hjälpas av optiska system som Taara, säger observatörer. «Vi står inför samma typ av problem i USA där avlägsna områden har dåliga internetanslutningar eller inga alls», sa Sean Nguyen, chef för internetleverantörernas jämförelsesajt Internet Advisor, i en e-postintervju. «Det betyder att ju längre bort man kommer från städer, desto mer underbetjänade är de människorna, vilket har en enorm inverkan på utbildning och arbetsmöjligheter. Pandemin har visat oss att detta är en av de viktigaste frågorna i vår generation.»

En stad täckt av ett nät av genomskinliga blå ljus och linjer som representerar anslutning

Trots behovet av bredare internetåtkomst sa Nguyen att det kan vara en utmaning att föra Project Taara-tekniken till det här landet. «Tyvärr kan det ta lång tid innan vi ser en utbredd användning av tekniken i USA, och anledningen till det är att vi redan har olika befintliga infrastrukturer», tillade han. «Det finns många tredje världens länder i världen som har bättre, snabbare och billigare internet än vi, med nyare teknik, eftersom deras infrastruktur saknades helt. Det var lätt att ta in den senaste tekniken och ta till sig den. I USA, det kommer att bli betydligt mer komplicerat.» Project Taara är en spännande glimt av ett sätt som internetåtkomst kan tillhandahållas till avlägsna områden. Nu, låt oss bara hoppas att USA kan få ett liknande system så att alla kan komma online tillräckligt snabbt för att arbeta, studera och spela.