Saltar al contenido

Hur Googles nya sökvarningar kan bekämpa felaktig information

3 de julio de 2023
GettyImages 1296989675 47e1b283243e4beeba199aa109b825e9

Viktiga takeaways

  • Efter ett år fyllt av förvirrande meddelanden och skenande desinformation, sjönk förtroendet för media till en rekordlåga nivå i januari.
  • Teknikföretag, ofta anklagade för spridningen av desinformation, har experimenterat med en rad lösningar som sträcker sig från faktakontroll till desinformationsetiketter till att förbjuda offentliga personer.
  • Google kommer nu att varna användarna när sökresultaten kan vara felaktiga på grund av snabbt utvecklande situationer.

Efter ett tumultartat år präglat av opålitliga meddelanden och den snabba spridningen av felaktig information om en rad ämnen, kan Googles nya ansträngningar att informera konsumenter om snabbt föränderliga nyheter vara en förändring som vi alla behövde. Google introducerar nya aviseringar för att varna användare när deras sökresultat kan vara felaktiga på grund av snabbt utvecklande situationer – ett drag som experter säger kan hjälpa till att motverka desinformation och öka mediekunskapen. Som en del av en större ansträngning från Big Tech för att motverka felaktig information online, meddelade teknikjätten i ett blogginlägg att den har tränat sina system för att upptäcka när det inte finns tillräckligt med information om en föränderlig situation online för att ge tillförlitliga resultat. «Vi kommer nu att visa ett meddelande som indikerar att det kan vara bäst att komma tillbaka senare när mer information från ett bredare spektrum av källor kan vara tillgänglig», sa företaget på sin blogg.

Lägger till sammanhang

Enligt Pew Research får 89% av amerikanerna sina nyheter online. På grund av det spelar noggrannhet roll – även i sökresultat, som många konsumenter litar på för att hitta trovärdiga nyhetskanaler och tillförlitlig information om aktuella händelser. «Jag tror att detta bara gör det klart att Google har någon form av ansvar eller ansvar,» sa Baybars Örsek, chef för International Fact-Checking Network och internationell programmering vid Poynter Institute, till Lifewire via telefon. Människor söker sig till olika platser för nyheter och de fattar beslut om vilka butiker de ska följa baserat på integritet, tillförlitlighet, pålitlighet och rättvisa. En av de främsta fördelarna Örsek såg för konsumenterna med Googles nya sökmeddelanden var sammanhanget det skulle lägga till för läsare som kanske inte förstår hur information förändras när situationer utvecklas. «Det är lite annorlunda än vad Facebook har med sina [fact-checking] program betygsätter innehåll individuellt,» sa Örsek. «Här följer Google ett annat tillvägagångssätt genom att i princip gå efter ämnet och låta användarna veta att ämnet inte har tillräckligt med trovärdiga källor ännu.» Medan Örsek sa att Googles ansträngningar är en bra början, han uttryckte oro över den felaktiga informationen kring covid-19 förra året och sa att han skulle vilja se ändringar i sökmotorns algoritm för att prioritera tillförlitlig information när den väl har etablerats.

Återuppbygga förtroendet

Matthew Hall, nationell president för Society of Professional Journalists och redaktions- och opinionschef för The San Diego Union-Tribune, höll med om att Googles ansträngning att märka utveckling av nyheter är en bra början, även om han uttryckte reservationer mot framtida algoritmiska förändringar. Hall sa att bruket att märka de senaste nyheterna inte är nytt i journalistikens värld – det används regelbundet för att förhindra att läsarna felaktigt informeras. «Jag tycker att det är viktigt att låta konsumenterna veta när en berättelse utvecklas», sa Hall till Lifewire via telefon. «Journalister vet att information, tidigt under senaste nyhetshändelser, är felaktig. Det är därför de bästa har noteringar längst ner i sina berättelser som säger när en berättelse har uppdaterats.»

Coseup av ett mänskligt öga, bär glasögon med en sökknapp som reflekterar på linsen.

Hall betonade att mediekunskap och journalistutbildning båda är viktiga för att återuppbygga förtroendet för media efter att det sjunkit till sin lägsta nivå tidigare i år i nationella mätningar. «Människor tittar till olika platser för nyheter och de fattar beslut om vilka butiker de ska följa baserat på integritet, tillförlitlighet, pålitlighet och rättvisa,» sa Hall. «I den mån vi kan främja alla dessa saker genom att erkänna att vi försöker göra det bästa vi kan när informationen utvecklas, men erkänner att det kommer att förändras och att vi kan göra misstag, men vi kommer att korrigera dem – allt detta är superviktigt.» Även om Hall sa att han uppskattar Googles ansträngningar att öka medvetenheten om att utveckla nyheter, uttryckte han oro över vad framtiden kan erbjuda när teknikföretag fortsätter att leta efter lösningar på desinformation. «Det kan vara ett problem om de börjar definiera vad en pålitlig källa är eller ser ut, eller om de väljer en version av ett uttag framför en annan utöver hur deras algoritm alltid har gjort,» sa Hall. «Jag tycker att det här är ett lämpligt steg som de har lagt upp det, men om det började komma in på hur man definierar vad som är tillförlitligt eller vilket [outlets] är pålitliga, kan det börja bli problematiskt.» Ändå sa Hall att han välkomnade de nuvarande förändringarna från Google. «Vi behöver alla veta hur dessa saker fungerar och hur de kan hjälpa. Men med stor makt kommer ett stort ansvar – och teknikföretagen måste göra sådana här förändringar för att förklara saker också, säger han.