Saltar al contenido

Hur 5G kunde hjälpa till att stänga den digitala klyftan

15 de noviembre de 2022
GettyImages 1324420 8751ba50748040a690b74761deee1b3e

Viktiga takeaways

  • Qualcomm tillkännagav en ny 5G Fixed Wireless Access-plattform som kan hjälpa till att ge stabilt internet till fler användare.
  • Nya enheter kommer att använda tekniken för att ge utökat täckningsområde för 5G-anslutningar.
  • Framsteg som detta kan användas för att hjälpa till att få bredare tillgång till stabila internetanslutningar med gigabit-kapabla hastigheter.

Ny teknik från Qualcomm kommer att hjälpa till att bana väg för mer tillgängligt bredbandsinternet, säger experter. Att få tillförlitlig tillgång till internet på landsbygden eller i marginaliserade samhällen har alltid varit svårt, tack vare de ökande kostnaderna för att lägga ny kabel eller fibertråd. Qualcomms nya andra generationens 5G Fixed Wireless Access-plattform syftar till att leverera fiberkompatibla hastigheter utan att behöva lägga milsvida trådar. Experter tror att detta kan bidra till att minska den digitala klyftan ännu mer genom att ge ytterligare användare tillgång till pålitligt och snabbare internet. «Mycket av uppmärksamheten kring 5G har att göra med mobiltelefoner,» Peter Holslin, skribent på HighSpeedInternet.com och expert på 5G-anslutning. berättade Lifewire via e-post. «Detta är ett stort steg framåt när det kommer till 5G-teknik eftersom det ger mobilföretag den plattform som krävs för att göra 5G-heminternet till en kommersiellt gångbar produkt i stor skala.»

Gapet

Bredbandsklyftan – ibland kallad den digitala klyftan – är en term som används för att hänvisa till klyftan mellan de som har tillförlitlig tillgång till internet via bredband och de som inte har det. Under åren har denna klyfta slutat, även om det fortfarande finns ett stort antal kunder som antingen inte har tillgång alls eller som bara har tillgång till lägre hastigheter. Enligt rapporten The State of Broadband 2019 hade uppskattningsvis 57,8 % av de globala hushållen tillgång till internet hemma från och med 2018. Denna klyfta har dock bara blivit tydligare under loppet av 2020, eftersom barn på landsbygden fann sig själva reser mil för att hämta och lämna jobbet, eller till och med slutföra sina läxor medan de är anslutna till Wi-Fi-hotspots på parkeringsplatser.

Två barn sover i bilen med elektroniska apparater som kan användas för skolarbete.

Medan FCC tror att klyftan håller på att sluta, menar andra att den inte sluter sig tillräckligt snabbt, med Microsoft uppskattade 2018 att nästan 163 miljoner amerikaner inte använde internet i bredbandshastigheter. Detta är dock inte en lätt fråga att lösa, särskilt när man tar hänsyn till kostnaderna för att utöka eller uppgradera internettjänstområden, vilket ofta kräver att internetleverantörer (ISP) gräver diken och lägger mil med kabel eller fibertråd som kan bära internetuppkoppling till ditt hem. Atlantech.net uppskattade att kostnaden för själva fibertråden varierade allt från $1 till $6 per fot tillbaka i januari 2020. Till den kostnaden skulle det kosta leverantören minst $10 560 endast för materialet att lägga fiber för bara två ytterligare mil utanför ett aktuellt serviceområde , före installation. Det är en dyr process, som ofta leder till att vissa områden är mindre benägna att få uppgraderat eller till och med tillgängligt internet via traditionella internetleverantörer.

Bygger en bro

«Problemet är att få den här höghastighetsfiberanslutningen; att gräva diket, föra den till den sista milen och ibland – beroende på om du är i en stad, en förort eller en lantlig plats – är den sista milen 50 meter eller kanske till och med en kilometer», förklarade Gautam Sheoran, senior director of product management på Qualcomm, under ett samtal med Lifewire. Medan FCC anser att gapet håller på att sluta, anser andra att det inte sluter tillräckligt snabbt. Men, tänk om det fanns ett sätt att gå bortom de dyra kostnaderna för att dra nya fiberkablar, och istället leverera stabil bredbandsaccess via trådlösa anslutningar? Det är grundtanken bakom Qualcomms nya plattform för fast trådlös åtkomst. Genom att arbeta tillsammans med några av företagets andra nyligen tillkännagivna framsteg, som Snapdragon X65 Modem-RF, kan Qualcomms Fixed Wireless Access-plattform ge användare tillgång till gigabithastigheter över mycket längre avstånd, utan att det kostar internetleverantörer lika mycket att expandera. «Qualcomms 5G Fixed Wireless Access är i grunden en prototyp för ett modem/router som du kan installera i ditt hus för att få Wi-Fi över en fast trådlös anslutning från 5G-sändare utanför,» berättade Holslin för oss. «Den kan ta upp signaler på ett brett spektrum av 5G-band, så det är mer mångsidigt än om det var begränsat till millimetervågs-5G-band (som är supersnabba men bara kan nå enheter inom ögonavstånd från ett 5G-torn).»