Saltar al contenido

FCC måste acceptera offentlig kommentar om upphävande av nätneutralitet (igen)

27 de abril de 2023
GettyImages 892859738 c871a16757bc4ddf84a763ce9b3efffe

Varför detta är viktigt

FCC upphävde nätneutralitet – idén att internet skulle ge tillgång till allt innehåll och applikationer oavsett källa – redan 2017. De flesta människor och till och med internetleverantörer tycker att det var en dålig idé, som kvävde ett öppet internet. Nu tillåter FCC motvilligt offentliga kommentarer om ämnet på grund av ett domstolsbeslut.

Idén om nätneutralitet är att all data som flödar genom den ska vara lika med all annan data; med andra ord, din internetleverantör borde inte kunna strypa till exempel Netflix-trafiken till din smarta TV eftersom Netflix inte har betalat en extra avgift till din internetleverantör. År 2017 upphävde FCC den uppfattningen i det ironiskt namngivna initiativet «Restoring Internet Freedom». FCC fick fel när det upphävde nätneutralitet.

Bakom kulisserna: FCC stämdes sedan utan framgång av Mozilla, men stämningsansökan resulterade i ett domstolsbeslut för att begära offentliga kommentarer om upphävandet. Enligt Registretbegravde FCC den aktuella begäran om offentlig kommentar på sin tillkännagivandesajt, med titeln «WCB söker kommentarer om diskreta frågor som uppstår från Mozilla-beslut.»

Ja men… Även om den egentliga FCC kanske inte vill göra det lätt för allmänheten att säga ifrån om detta missriktade beslut, är vissa i organisationen på rätt sida av historien. FCC-kommissionären Jessica Rosenworcel lade ut ett pressmeddelande med en mycket mer direkt titel: «Rosenworcel på FCC söker offentlig kommentar om nätneutralitetsförvar.»

Vad hon sa: I den säger Rosenworcel: «FCC fick fel när det upphävde nätneutralitet. Beslutet satte byrån på fel sida av historien, den amerikanska allmänheten och lagen. Och domstolarna gick med på det. Det var därför de skickade tillbaka till Den här byrån är nyckelbitar om hur återställningen av nätneutralitetsskydd påverkade allmän säkerhet, låginkomstamerikaner och bredbandsinfrastruktur.»

Hur: För att lämna in din egen kommentar om denna viktiga fråga, gå till FCC Comment-webbplatsen (PDF-instruktioner här) och referera till förfaranden 17-108 i slutet av mars.

Än sen då: Nätneutralitet påverkar i slutändan mer än bara om ditt Netflix-abonnemang kommer att öka. Ett öppet internet ger alla människor i samhället tillgång till kommunikation, information och offentlig diskurs. Det är inte bara din rätt att kommentera upphävandet av det öppna internet; det är ditt ansvar.

Via: Apple Insider

Bli smartare på nätet