Saltar al contenido

En guide till asymmetrisk balans i grafisk design

11 de agosto de 2021
multicolored brick wall 89547648 59a70f25af5d3a001168912e

En asymmetrisk grafisk design är vanligtvis utanför centrum eller skapas med ett udda eller felaktigt antal olika element. En asymmetrisk design är inte obalanserad, den skapar bara inte snyggt uppdelade eller identiska sidhalvor. Du kan ha en intressant design utan perfekt symmetri.

Asymmetri i sidlayout

Med asymmetrisk balans fördelar du ojämnt elementen i formatet, vilket kan innebära att balansera ett stort foto med flera små grafik. Du skapar spänning genom att avsiktligt undvika balans. Asymmetrisk balans kan vara subtil eller uppenbar. Ojämna element ger oss fler möjligheter att ordna sidan och skapa intressanta mönster än perfekt symmetriska objekt. Asymmetriska layouter är i allmänhet mer dynamiska; genom att avsiktligt ignorera balans kan designern skapa spänning, uttrycka rörelse eller förmedla en stämning som ilska, spänning, glädje eller avslappnad nöjen. Det är utmanande att skapa en asymmetrisk design, men när du gör det rätt är designen iögonfallande.

Hur man skapar en asymmetrisk design

Medan tendensen hos de flesta designers är att designa symmetriska mönster utan att tänka så mycket på det, måste du tänka lite mer på asymmetriska mönster. Experimentera med de element du måste arbeta med – text, bilder, utrymme, färg – tills du har en design som känns rätt för dig.

  1. Skapa balans i din asymmetriska design så att en del inte är mycket tyngre än resten. Det är bra att använda en stor bild så länge designen balanserar den med utrymme, text eller andra element. Betraktarens öga kommer först att gå till den stora bilden och sedan resa till texten eller andra balanseringselement.

  2. Använd vitt utrymme för att isolera ett element från ett annat.

  3. Lägg fokus till ett element med färg.

  4. Använd rörelse. Ögat följer pilar eller en form som pekar i en riktning. En betraktares ögon kommer att se i samma riktning som ögonen på en modell i ett bildutseende. Om modellen i din design ser till höger, så kommer din tittare att göra det.

  5. Använd ett rutnät för att bedöma hur väl din asymmetriska design är balanserad. När du lägger till ett element på ena sidan av rutnätet letar du efter elementet, utrymmet eller färgen på den andra sidan som balanserar det. Till exempel kan en sidlayout med förskjutna rubriker eller flera små grafik på ena sidan av sidan balanseras med en enda stor bild eller grafik på andra sidan.

Asymmetrisk balans är intressant. Det känns modernt och fullt av energi. Relationerna mellan elementen i designen är mer komplexa än du hittar i symmetriska mönster, men den resulterande designen är mer sannolikt att locka uppmärksamheten hos en tittare än asymmetrisk design.

Asymmetri i veck och dörsnitt

Ett utskriftsdokument kan vara asymmetriskt på andra sätt. Ett vikt stycke med tydligt ojämna paneler har asymmetriska veck, till exempel franska veck. Formen på en utstansning eller formen på ett paket där vänster och höger eller topp och botten inte speglar bilder är asymmetrisk.