Huvudenheten är på många sätt själen i bilens ljud. Konsoler har gått från enkla AM-radioapparater till sofistikerade infotainment-system, med ett antal bisarra blips och engångsprojekt däremellan. De flesta huvudenheter har fortfarande en AM-tuner, men åtta spår, kassetter och andra tekniker har bleknat in i historien. Andra tekniker, som CD-skivor, kan också försvinna under de närmaste åren. Det kan verka långsökt, men bilradioernas historia är full av övergiven teknik som en gång ansågs vara toppmodern.
1930-talet: De första kommersiella huvudenheterna
Entusiaster hade redan hittat kreativa sätt att integrera radioapparater i sina bilar i över ett decennium, men de första riktiga bilradioerna introducerades inte förrän på 1930-talet. Motorola erbjöd en av de första, som säljs för cirka $ 130 – cirka $ 1 800 i dagens pengar. Kom ihåg att detta var en tid av Model T, och du kan köpa
en hel bil ungefär två till tre gånger det begärda priset för Motorolas första bilradio.
1950-talet: AM fortsätter att dominera
Huvudenheter sjönk i pris och ökade i kvalitet under de följande decennierna, men de kunde fortfarande bara ta emot AM-sändningar fram till 1950-talet. Det var vettigt eftersom AM-stationer hade en strypning på marknadsandelen vid den tiden. Blaupunkt sålde den första AM / FM-huvudenheten 1952, men det tog några decennier för FM att verkligen fånga. Det första musiksystemet på begäran dök också upp på 1950-talet. Vid den tiden var vi fortfarande nästan ett decennium borta från åtta spår, och skivor var den dominerande kraften i hemmaljud. Skivspelare är inte precis det mest chockfria materialet som någonsin uppfunnits, men det hindrade inte Chrysler från att sätta en i sina bilar. Mopar introducerade den allra första skivspelaren 1955. Den varade inte länge.
1960-talet: Bilstereon är född
På 1960-talet infördes både åtta spårband och bilstereon. Fram till den tiden hade alla bilradioer använt en enda («mono») ljudkanal. Vissa hade högtalare både fram och bak som kunde justeras separat, men de hade fortfarande bara en kanal. Tidiga «stereo» placerade en kanal på de främre högtalarna och den andra på de bakre högtalarna, men system som använde det moderna vänster- och högerformatet dök upp strax efter. Det åtta spåriga formatet beror mycket på bilens huvudenheter. Om det inte var för billjud, skulle förmodligen hela formatet ha flundrat. Ford pressade plattformen aggressivt och så småningom tog konkurrerande OEM-tillverkare upp formatet.
1970-talet: Kompakta kassetter anländer till scenen
Åtta spårens dagar var numrerade från början, och formatet pressades snabbt ut ur marknaden med den kompakta kassetten. De första kassetthuvudenheterna dök upp på 1970-talet och överlevde sina föregångare i många år. De första kassettdäckhuvudenheterna var relativt hårda mot band, och Maxell baserade faktiskt en annonskampanj i början av 1980-talet på konceptet att dess band var tillräckligt hårda för att stå emot missbruket. Alla som någonsin sätter en kassett i ett banddäck i instrumentet kommer ihåg den sjunkande känslan förknippad med att huvudenheten «äter» ett värdefullt tejp.
1980-talet: Compact Disc misslyckas med att lossa kompaktkassetten
De första CD-huvudenheterna visade sig mindre än tio år efter de första banddäck, men antagandet av tekniken var mycket långsammare. CD-spelare skulle inte bli allestädes närvarande i huvudenheter förrän i slutet av 1990-talet, och tekniken existerade tillsammans med den kompakta kassetten i mer än två decennier.
1990-talet: CD-spelare blir dominerande
CD-spelare blev allt populärare i huvudenheter under 1990-talet, och det fanns några anmärkningsvärda tillägg mot slutet av decenniet. Huvudenheter som kunde läsa CD-RW och spela MP3-filer blev så småningom tillgängliga och DVD-funktionalitet uppträdde också i vissa avancerade fordon och eftermarknadsenheter.
2000-talet: Bluetooth- och infotainmentsystem
Under det första decenniet av 2000-talet fick huvudenheterna möjligheten att gränssnitt med telefoner och andra enheter via Bluetooth. Denna teknik utvecklades faktiskt 1994, men den var ursprungligen avsedd att ersätta trådbundna nätverk. I bilapplikationer tillät tekniken handsfree-samtal och skapade en situation där en huvudenhet automatiskt kunde stänga av sig själv under ett telefonsamtal. Noggrannheten hos GPS-system för konsumenter ökade också under första delen av decenniet, vilket ledde till en explosion i både OEM- och eftermarknadsnavigeringssystem. De första infotainmentsystemen började också visas, och vissa huvudenheter erbjöd till och med inbyggt hårddisklagring.
2010-talet: Kassettens död och vad som kommer därefter
2011 var det första året som tillverkare slutade erbjuda kassettdäck i nya bilar. Den sista bilen som rullade av linjen med en OEM-kassettspelare var en 2010 Lexus SC 430. Efter cirka 30 års tjänst gick formatet äntligen i pension för att ge plats för ny teknik. CD-spelaren är troligen nästa format på skärblocket. Flera OEM-tillverkare slutade erbjuda CD-växlare efter modellåret 2012 och CD-spelare i instrumentbrädan skulle kunna följa efter. Så vad kommer därefter? Vissa huvudenheter kan nu spela musik från molnet och andra kan ansluta till internettjänster som Pandora. Med mobilenheter som kan ansluta till huvudenheter via USB eller Bluetooth börjar telefonen stå för gamla fysiska medier. Satellitradio njuter också av en stor fanbas.