Saltar al contenido

Essentials för bilstereomförstärkare: kanaler, kraft och klarhet

12 de julio de 2021
GettyImages 576912338 592737405f9b585950bf87d2

Bilförstärkare lider av utom synhåll, utan sinneseffekt. Du behöver inte vara en bilteknisk expert eller till och med särskilt uppmärksam för att peka på din bilstereo eller dina högtalargaller. Detsamma gäller inte förstärkare, som ofta är förknippade med högpresterande billjud. Sanningen är dock att varje enskilt bilsystem behöver absolut ha en förstärkare. De flesta billjudsystem innehåller inte en separat förstärkare, och de enklaste uppgraderingarna av billjud lämnar också förstärkaren ute. Men faktum är att varje enskilt billjudsystem faktiskt innehåller en förstärkare, även om det bara är en svag inbyggd förstärkare, och din stereo skulle bokstavligen inte fungera utan en. De flesta bilsystem har en förstärkare inbyggd direkt i huvudenheten. Fångsten är att de vanligtvis inte är så bra.

Vad är ljudförstärkare för?

I både hem- och bilradiosystem är en förstärkare en enhet som bokstavligen tar en svag ljudsignal och förstärker den. Signalen som går in i förstärkaren är för svag för att driva högtalare, medan signalen som kommer ut kan få jobbet gjort. Denna förstärkningsprocess är en nödvändig del av varje enskilt hem- och bilradiosystem, och kraften hos en förstärkare dikterar hur högt och distorsionsfritt ljudet kommer att vara. Varje system har minst en förstärkare, även om den är inbyggd i en huvudenhet, och vissa innehåller till och med mer än en. Till exempel är det ganska vanligt att inkludera en dedikerad bilförstärkare för att driva en subwoofer.

Behöver du verkligen en ljudförstärkare för bil?

De flesta huvudenheter innehåller inbyggda förstärkare, men de är vanligtvis inte särskilt kraftfulla. Huvudenheter som innehåller kraftfulla förstärkare tenderar mer mot den dyra änden av spektrumet, då är det ofta ett bättre val att bara koppla ihop en huvudenhet som har förförstärkarutgångar med en dedikerad förstärkare ändå. Det finns ett antal skäl att inkludera en separat förstärkarkomponent i ditt bilsystem, och du behöver definitivt en om du vill:

  • Högre ljud utan förvrängning: En av de viktigaste funktionerna i bra förstärkare är att de låter dig öka volymen utan att öka distorsionen samtidigt. Om du upplever förvrängning vid önskad volymnivå behöver du förmodligen en förstärkare.
  • Att driva en subwoofer: När du lägger till en subwoofer i ett bilradiosystem behöver du nästan alltid lägga till en förstärkare samtidigt. Om din bilradio inte har anslutningar som är speciellt utformade för en sub, planera att lägga till en subwooferförstärkare.
  • För att få ut det mesta av dina nya högtalare: Du kan lägga till nya högtalare i ett bilsystem för fabriksbilar för att förbättra ljudkvaliteten, men en ny huvudenhet och en separat förstärkare ger dig mycket fler alternativ när det gäller vilka högtalare du installerar.

Om du inte har något emot lite förvrängning och du inte har någon önskan att vrida din huvudenhet till 11, kan du förmodligen hoppa över förstärkaren och fokusera på din huvudenhet och högtalare. Vissa huvudenheter har tillräckligt med kraft för att ge relativt distorsionsfritt ljud, och att lägga till en högpass-crossover kan hjälpa till att rensa upp saker. En annan faktor att tänka på är om din huvudenhet innehåller förförstärkarutgångar eller inte. Dessa utgångar förbi den inbyggda förstärkaren och skickar en ren signal till en extern förstärkare. Om din huvudenhet inte har förförstärkarutgångar måste du hitta en förstärkare som har högtalarnivåer. Det andra alternativet är att använda en högtalare till linjenivåomvandlare. Medan båda dessa metoder tenderar att införa brus eller förvrängning, är det enda andra alternativet att köpa en ny huvudenhet. Medan du uppgraderar din huvudenhet innan du lägger till en förstärkare innebär det att du spenderar mer pengar, men det ger bästa resultat. När du jobbar med en anständig huvudenhet till att börja med är det mycket enklare att hitta rätt bilförstärkare.

Kanaler och andra förstärkningsfunktioner

En av de viktigaste skillnaderna mellan förstärkare är hur många kanaler de har. De finns i flera konfigurationer, från mono till sex kanaler, var och en är bäst lämpad för olika högtalarinställningar. Minst en kanal behövs för varje högtalare, men det är också möjligt att använda mer än en förstärkare i ett bilsystem. Till exempel kan en 4-kanals förstärkare mata fyra koaxialhögtalare och en separat monoförstärkare kan användas för en subwoofer. Det finns också olika kanalkonfigurationer som fungerar bäst med komponenthögtalare, så varje förstärkare måste matchas med systemet som den kommer att driva. Vissa förstärkare har inbyggda lågpass- eller högpassfilter, vilket gör dem perfekta för att driva basenheter eller diskanthögtalare. Andra förstärkare har variabla filter, basförstärkning och andra funktioner.

Betydelsen av kraft i bilförstärkare

Kraften hos en förstärkare hänvisar till den effekt som den kan skicka till högtalarna. Eftersom hela poängen med en förstärkare är att öka ljudsignalens styrka är förstärkarens kraft en av dess viktigaste statistik. Nyckelvärdet här är RMS, men det finns inget specifikt nummer att leta efter. RMS för en förstärkare bör anpassas till högtalarnas effekthantering, vilket är annorlunda i varje bilsystem. Ett optimalt förhållande att skjuta för är en RMS som ligger någonstans mellan 75 och 150 procent av den kraft som högtalarna kan hantera, och att övermäla högtalarna lite är bättre än att kraftigt undermåla dem.