Saltar al contenido

Farorna med ett exploderande bilbatteri

30 de junio de 2021
114513497 1 56a104ad5f9b58eba4b6b116 3038034d2e01464f8e3934521f169762

Fordonselektriska system är inte oerhört komplicerade, när man tittar på helheten, och mycket av den teknik vi använder idag – från generatorer till blybatterier – har funnits länge, men det finns fortfarande mycket folk där ute som ser måttligt på en relativt enkel uppgift som att koppla in bygelkablar, möjligen för att de har hört att göra fel kan orsaka mycket skada eller till och med orsaka att batteriet spränger. Och medan du kommer att upptäcka att många konstiga myter och rykten om bilteknik är just det – obefogade myter och rykten – farorna med att ansluta bygelkablar eller en batteriladdare, felaktigt burk orsaka mycket skada eller till och med resultera i ett exploderande batteri. Den goda nyheten är att om du tar dig tid att förstå Varför ett bilbatteri kan explodera och ta några grundläggande försiktighetsåtgärder, det här är inte ett problem du någonsin kommer att behöva oroa dig för.

Säker anslutning av bygelkablar eller en batteriladdare

Det finns några allmänna tumregler som kan hjälpa dig att ansluta bygelkablar på ett säkert sätt, men det finns också ett antal specialfall som ersätter dessa regler. Så innan du använder din bil för att ge en snabbstart, acceptera ett hopp från någon annan eller koppla ihop en laddare till ditt batteri är det första du behöver göra att kontrollera din bruksanvisning för att se till att din bil inte har beteckningsanslutning poäng Övrig än ditt batteri. Om din bil har ett batteri som är begravt någonstans konstigt, som en hjulbrunn eller bagageutrymmet, finns det en god chans att du ska använda ett korsningsblock eller någon annan typ av fjärranslutning.

Oavsett fordon i fråga är grundidén bakom säkert anslutning av bygelkablar att ansluta det elektriska systemet i ett donatorfordon, som har ett bra batteri, till det elektriska systemet i ett fordon med ett dött batteri. Positivt bör kopplas till positivt och negativt bör kopplas till negativt, eftersom bakåtkoppling kan skada båda fordonen och skapa potentiellt farliga gnistor, men mer om det senare.

Det bästa förfarandet för säkert anslutning av bygelkablar

  1. Se till att nycklarna till båda fordonen finns i Av placera.

  2. Anslut en bygelkabel till den positiva (+) polen på donatorbatteriet.

  3. Anslut samma kabel till det döda batteriets pluspol (+).

  4. Anslut den andra bygelkabeln till den negativa (-) polen på donatorbatteriet.

  5. Anslut den andra änden av den kabeln till ren metall på fordonets motor eller ram med det döda batteriet.

Anslutning av en batteriladdare sker på ungefär samma sätt, förutom i stället för ett donatorbatteri använder du en laddare. Den positiva laddarkabeln ska anslutas till batteripositiv (+), varefter den negativa laddarkabeln ska anslutas till ren metall på fordonets motor eller ram. Det finns några undantag där positivt är jordat, men i de flesta fordonselektriska system är negativt jordat. Det är därför du kan ansluta en laddare eller en bygelkabel till ren metall på ramen eller motorn på ett fordon med ett dött batteri och få ström att strömma in i batteriet. Naturligtvis är det tekniskt möjlig för att ansluta direkt till batterinegativt, och det kan till och med vara lättare i vissa fall. Så om det är möjligt, och det är i princip samma sak som att ansluta till någon annan mark, varför gå igenom besväret? För att du inte vill att ditt batteri ska explodera.

Vetenskapen om exploderande bilbatterier

Bilbatterier kallas ”blysyra” eftersom de använder blyplattor nedsänkta i svavelsyra för att lagra och frigöra elektrisk energi. Denna teknik har faktiskt funnits sedan 1700-talet, och den är inte särskilt effektiv ur en energi-till-vikt-eller energi-till-volym synpunkt. De har emellertid ett utmärkt kraft-till-vikt-förhållande, vilket i huvudsak bara betyder att de är bra på att tillhandahålla de höga nivåer av on-demand-ström som fordonsstartare kräver. Nackdelen med blybatterier, förutom att de inte är ett väldigt effektivt sätt att lagra energi, är att de består av ganska farliga material, och de farliga materialen kan interagera på farliga sätt. Förekomsten av bly är den främsta anledningen till att bilbatterier måste kasseras noggrant och ordentligt, och närvaron av svavelsyra är därför du måste vara försiktig när du hanterar dem såvida du inte vill ha hål i dina kläder eller kemiska brännskador på huden. . Naturligtvis är faran som vi är särskilt intresserade av här en plötslig och katastrofal explosion, och källan till just den faran kommer från interaktionen mellan bly och svavelsyra i ett batteri. Små mängder vätgas produceras både under urladdningsprocessen och under laddning, och väte är mycket brandfarligt. Så när ett batteri har urladdats så att det inte längre kan driva en startmotor, finns det alltid en chans att en viss mängd vätgas fortfarande dröjer kvar i batteriet eller läcker ut ur batteriet och bara väntar på en antändningskälla. Detsamma gäller för ett batteri som just har laddats, eftersom laddning – och särskilt överladdning – med hög spänning leder till bildandet av både syre och väte.

Förhindra explosioner av bilbatterier

Det finns två primära antändningskällor som du måste oroa dig för, och de kan båda undvikas med noggrann laddning, hoppning och underhåll. Den första tändkällan är en gnista som skapas vid anslutning eller urkoppling av en bygel eller laddkabel. Det är därför det är så viktigt att ansluta till ren metall på motorn eller ramen istället för batteriet. Om du ansluter den negativa bygeln till själva batteriet, kan eventuellt kvarvarande väte antändas av den efterföljande gnistan. Det är också därför det är en bra idé att vänta med att sätta på eller plugga in din laddare tills den är ansluten. Den andra typen av bilbatterieexplosion involverar fortfarande vätgas, men antändningskällan är det inuti batteriet. Problemet är att om ett batteri inte underhålls ordentligt och elektrolytnivån tillåts sjunka, kommer blyplattorna att utsättas för syre och kan ske. Detta kan leda till att plattorna böjs och vidrör under extremt strömavlopp som startas när du vrider på startmotorn, vilket kan resultera i en gnista inuti batteriet. Det kan i sin tur antända vätgas som finns i cellen och orsaka att batteriet exploderar.

Vad sägs om förseglade bilbatterier?

Det finns två huvudtyper av förseglade bilbatterier: traditionella blybatterier som bara inte går att använda och VRLA (ventilreglerade blybatterier) som faktiskt inte behöver service. När det gäller VRLA-batterier finns elektrolyten i en mättad glasmatta eller gelad, så avdunstning är inte riktigt ett problem, och det finns ingen anledning att lägga till mer elektrolyt, och det är liten eller ingen risk för plattorna någonsin utsätts för luften. Förseglade batterier som använder en flytande elektrolyt kan dock orsaka problem senare i livet. Om du har ett VRLA-batteri, vare sig det är absorberat glasmatta eller gelcell, är chanserna för att batteriet någonsin exploderar extremt låga. Det är dock fortfarande en bra idé att följa jumpstart och ladda bästa praxis bara så att du inte kommer ur vanan. Men underhåll av dessa batterier är faktiskt omöjligt, så du behöver inte oroa dig för att kontrollera laddningen eller elektrolytnivån regelbundet. Särskild försiktighet bör iakttas med icke-VRLA-förseglade och «underhållsfria» batterier, eftersom åtminstone vissa avdunstningsnivån kommer att ske över tiden och situationen kommer bara att förvärras om batteriet får full urladdning, eller överladdas med hög spänning. Så även om det är en bra idé att vara försiktig några batteri när du startar eller laddar det, det är jämnt bättre idén att vara extra försiktig när man hanterar gamla, urladdade eller nyligen laddade icke-VRLA-förseglade batterier.