Saltar al contenido

GM: s OnStar-tjänst förklaras

20 de junio de 2021
woman driving car 56a634855f9b58b7d0e066ee

OnStar är ett dotterbolag till General Motors som tillhandahåller en mängd olika fordonstjänster, som alla levereras med en CDMA-mobilanslutning, men det är också namnet på en tjänst som finns i nya GM-familjebilar. Några av de tjänster som finns tillgängliga via OnStar-systemet inkluderar sväng-för-sväng-navigationsinstruktioner, automatisk kraschrespons och vägassistans. Alla dessa funktioner nås genom att trycka på en blå OnStar knapp, en röd akuttjänster eller en handsfree-samtalsknapp. General Motors grundade OnStar 1995 med samarbete från Hughes Electronics och Electronic Data Systems, och de första OnStar-enheterna gjordes tillgängliga i flera Cadillac-modeller för modellåret 1997. OnStar finns främst i GM-fordon, men ett licensavtal gjorde också OnStar tillgängligt i flera andra märken mellan 2002 och 2005. En fristående enhet släpptes också 2012, som ger tillgång till några av OnStar-tjänsterna.

Hur fungerar OnStar?

Varje OnStar-system som installeras som originalutrustning kan samla in data från både det inbyggda diagnossystemet (OBD-II) och den inbyggda GPS-funktionen. De använder också CDMA-teknik för röstkommunikation och dataöverföring. Eftersom OnStar-abonnenter betalar en månadsavgift för tjänsten tillkommer inga extra avgifter från operatören som hanterar röst- och dataanslutningen. Ytterligare avgifter tillkommer för handsfree-samtal. För att ge sväng-för-sväng-anvisningar kan GPS-data överföras med hjälp av CDMA-anslutningen till det centrala OnStar-systemet. Samma GPS-data kan också användas för räddningstjänstens funktionalitet, vilket gör det möjligt för OnStar att kalla till hjälp vid en olycka. OnStar kan också överföra data från OBD-II-systemet. Denna funktion kan göra det möjligt för OnStar att spåra din körsträcka för försäkringsändamål, ge dig fordonshälsorapporter eller till och med avgöra om du har varit i en olycka. Eftersom du kanske inte kan nå din mobiltelefon efter en allvarlig olycka, meddelas OnStar-callcenter när OBD-II-systemet fastställer att dina krockkuddar har gått av. Du kan sedan begära hjälp om det behövs.

Vilka är de tillgängliga funktionerna?

OnStar kräver ett abonnemang för att det ska fungera, och det finns fyra olika planer tillgängliga. Som du kan förvänta dig att grundplanen, som är den billigaste, utelämnar många av de funktioner som finns i de dyrare planerna. Några av funktionerna i grundplanen inkluderar:

 • Avancerad diagnostik
 • Smart förare
 • Fjärranslutning

Som jämförelse innehåller vägledningsplanen, som är den högsta planen du kan få, alla grundläggande funktioner plus:

 • Automatisk kraschrespons
 • Akuttjänster
 • Krishjälp
 • Vägassistans
 • Platschef
 • Stulen fordonsassistans
 • Handsfree-samtal
 • Sväng-för-sväng-navigering
 • 4G LTE och Wi-Fi-hotspot

Vissa funktioner finns som tillägg och följer inte med planen. Handsfree-samtalsfunktionen är ett undantag i vägledningsplanen där den ingår som standard men bara fungerar i 30 minuter / månad. Se OnStars planer och prissida för detaljerad information om dessa planer, inklusive alla funktioner och prisalternativ.

Hur får jag OnStar?

OnStar ingår i alla nya GM-fordon och vissa icke-GM-fordon inkluderar det också. Du kan hitta dessa system i vissa japanska och europeiska fordon som tillverkades mellan modellåren 2002 och 2005. Acura, Isuzu och Subaru var de japanska biltillverkarna som ingick i affären, och både Audi och Volkswagen undertecknade också. Om du köper ett GM-fordon som tillverkades under eller efter modellåret 2007 kan det också inkludera ett abonnemang på OnStar. Efter det modellåret kommer alla nya GM-fordon med ett abonnemang. Du kan också komma åt OnStar i icke-GM-fordon genom att installera OnStar FMV-enheten. Den här produkten ersätter din backspegel och ger dig tillgång till många av de funktioner som finns tillgängliga från OEM GM OnStar-system. Du kan se om ditt fordon är kompatibelt med detta OnStar-tillägg i denna PDF.

Hur använder jag OnStar?

Alla OnStar-funktioner är tillgängliga från en av två knappar. Den blå knappen som har OnStar-logotypen ger tillgång till saker som navigering och diagnostiska kontroller, och den röda knappen används för räddningstjänster. Om du har förbetalda minuter kan du också trycka på handsfree-knappen för att ringa samtal, få tillgång till väderrapporter och få annan information. Den blå OnStar-knappen låter dig prata med en liveoperatör när som helst på dygnet. Operatören kan ställa in sväng-för-sväng-anvisningar för dig till vilken adress som helst, leta upp adressen till en intressant plats eller göra ändringar i ditt konto. Du kan också begära en live diagnostisk kontroll, i vilket fall operatören kommer att hämta information från ditt OBD-II-system. Om kontrollampan tänds är detta ett bra sätt att avgöra om fordonet fortfarande är säkert att köra. Den röda nödtjänstknappen ansluter dig också till en operatör, men du kommer att komma i kontakt med någon som är utbildad för att hantera nödsituationer. Om du behöver kontakta polisen, brandkåren eller begära medicinsk hjälp kan akutrådgivaren hjälpa dig.

Kan OnStar hjälpa om mitt fordon är stulet?

OnStar har ett antal funktioner som kan vara till hjälp vid stöld. Systemet kan fungera som en tracker, vilket gör att det stulna fordonet kan hittas och återställas. OnStar kommer dock endast att ge tillgång till denna funktion efter att polisen har verifierat att ett fordon har rapporterats stulet. Vissa OnStar-system kan också utföra andra funktioner som kan göra det lättare att återställa ett stulet fordon. Om polisen har verifierat att ett fordon har stulits kan en OnStar-representant kunna utfärda ett kommando till OBD-II-systemet som saktar ner fordonet. Denna funktion har använts under höghastighetsjakter för att stoppa tjuvar i deras spår. Vissa fordon är också utrustade med förmågan att fjärrstänga tändsystemet. Det betyder att om tjuven stänger av ditt fordon kommer han inte att kunna starta upp den igen.

Vad annat kan OnStar göra för mig?

Eftersom OnStar har tillgång till många av dina fordons system finns det ett antal sätt som en OnStar-operatör kan hjälpa till om du är i en bindning. I många fall kan OnStar låsa upp ditt fordon om du av misstag låser in dina nycklar. Systemet kan också kunna blinka dina lampor eller tuta ditt horn om du inte kan hitta ditt fordon på en trång parkeringsplats. Några av dessa funktioner kan nås genom att kontakta OnStar, men det finns också en app som du kan installera på din smartphone. RemoteLink-programvaran fungerar bara med vissa fordon, och den är inte tillgänglig för alla smartphones, men den kan ge dig tillgång till live diagnostisk information, låta dig starta ditt fordon på distans och även kontakta en OnStar-rådgivare när du inte är i ditt fordon .

Finns det några integritetsproblem med tjänster som OnStar?

OnStar har tillgång till mycket information om dina körvanor, så vissa har uttryckt oro över integritet. FBI har till och med försökt att använda systemet för att avlyssna privata konversationer, men den nionde kretsrätten nekade dem förmågan att göra det. OnStar är också inställt så att det gör ett uppenbart ljud när en operatör ringer ett inkommande samtal, vilket gör det omöjligt för en samvetslös operatör att avlyssna. OnStar hävdar också att den anonymiserar GPS-data innan den säljs till tredje part, men denna praxis förblir ett integritetsproblem. Även om uppgifterna kanske inte är knutna direkt till ditt namn eller VIN på din bil eller lastbil, är GPS-data till sin natur inte anonyma. GM spårar också påståenden dessa uppgifter även efter att du har sagt upp din OnStar-prenumeration, men det är möjligt att helt koppla bort dataanslutningen. Mer information finns tillgänglig från GM via den officiella OnStar-sekretesspolicyn.