Saltar al contenido

Gör bränsle för bilar hemma

11 de julio de 2021
makefuelathome 56ad2a6f3df78cf772b68267

Även om det är möjligt att tillverka både etanol och biodiesel hemma, och många faktiska förberedare antingen gör det eller har utrustningen redo att göra det om det värsta händer, det finns många logistiska, reglerande och säkerhetsmässiga konsekvenser som du behöver överväga innan du börjar produktionen. Oavsett om du bara letar efter alternativt bränsle eller om du spenderar dina dagar på att tänka på olika apokalyptiska scenarier, finns det bara två riktiga alternativ som fungerar med den teknik vi redan har i våra bilar och lastbilar. Etanol är den primära icke-petroleum-stand-in för bensin, och biodiesel är alternativet till petrodiesel som du kan köra i en dieselmotor med små eller inga modifieringar behövs. Det är värt att notera att du förmodligen inte kommer att spara pengar med etanol eller biodiesel hemma, jämfört med att köpa gas eller petrodiesel på en bensinstation om du inte har råvaran tillgänglig gratis.

Innan du börjar

När det gäller teknik kräver bränsletillverkning hemma mycket kunskap, expertis och potentiellt dyra råvaror, men tekniken är ganska grundläggande. Att göra bränslealkohol kräver en stillastående, och att göra biodiesel kräver kemikalier som metanol och lut, men ingen verklig teknik att tala om förutom någon metod för att testa den slutliga produkten. Processen med att tillverka etanol hemma är exakt densamma som att göra moonshine-sprit, så det finns liknande regleringsproblem. Om du bara ställer in en stillastående i din trädgård, speciellt om din verksamhet är tillräckligt stor för att pumpa ut någon användbar mängd etanolbränsle, kan du hamna i trubbel med feds. Till exempel, om du planerar att producera mer än 10 000 liter bränslealkohol under ett kalenderår i USA, kräver Alkohol- och tobakskatt- och handelsbyrån att du får en obligation. Oavsett mängden bränslealkohol du producerar måste du också denaturera den eller göra den olämplig för konsumtion genom att tillsätta ett ämne som fotogen eller nafta. Det är detta som lagligt skiljer bränslealkohol från den typ av alkohol du dricker, även om det ibland är möjligt att rena denaturerad alkohol via en liknande process som används för att destillera alkoholen i första hand. De specifika reglerna för produktion och denaturering av bränslealkohol finns tillgängliga från Alkohol- och tobaksskatte- och handelsbyrån. Andra länder har olika regler eller inga regler alls, så det är viktigt att kontrollera de lokala lagarna innan du startar ett projekt som detta. Den andra huvudskillnaden mellan destillering av månskin och eldningsolja är att etanol avsedd för bränsle måste vara ett högre bevis än de flesta etanol som är avsedda att användas som livsmedel. Lämpligt låg vattenhalt kan uppnås genom flera destillationspassager, men det finns också filter som kan ta bort vattenhalten från bränslealkohol. I själva verket använder vissa människor som kör etanol i sina fordon inbyggda filter för att separera ut vatten och skräp som etanolen – som fungerar som ett lösningsmedel – bryts loss från bränsletanken och ledningarna.

Att göra etanol hemma

Den specifika processen att tillverka eldningsolja liknar att göra någon form av alkohol. Det börjar med ett råmaterial, som kan vara allt från majs och vete (vanligtvis används för att göra bourbon), till växtegräs eller jordärtskockor. Råmaterialet används för att göra en mos som fermenterar socker och stärkelse till alkohol, som sedan passerar genom en stillastående. Det mest effektiva sättet att producera bränslealkohol är att använda en kolumn still, eftersom du kan behöva köra 10 eller fler pass genom en kruka för att uppnå tillräckligt höga bevis. Inte bara är den energin ineffektiv utan den leder också till en större förlust av etanol, eftersom en del går förlorad från varje pass.

Skaffa råvara för att producera bränslealkohol hemma

Det största problemet med att göra bränslealkohol hemma – antingen nu eller i någon hypotetisk, apokalyptisk framtid – är råvaran. För att skapa en mos som du kan destillera till bränslealkohol behöver du någon form av spannmål eller annat växtmaterial i överflöd. Om du har en fungerande gård är ett möjligt alternativ att ta majs eller andra korn som du har odlat eller skördat, använda dem för att skapa en mos och sedan använda kvarvarande material för att mata boskap. Det andra alternativet är att odla en gröda speciellt för användning vid produktion av bränslealkohol. Majs är för närvarande den huvudsakliga grödan som används för etanolproduktion i USA, och varje tunnland som ägnas åt denna användning kan producera cirka 328 liter etanol varje år. Andra grödor, som växelgräs, har potential att bli mycket effektivare. Enligt US Department of Energy har växelgräsavkastningen toppat 500 liter per tunnland, och idealiska förhållanden kan ge mer än 1000 liter etanol per tunnland växelgräs. Om du inte har areal att ägna dig åt att odla majs, växelgräs, sockerbetor eller något annat, är det inte möjligt att göra bränslealkohol hemma.

Att göra biodiesel hemma

Först och främst är det viktigt att skilja mellan matolja och biodiesel. Matolja, rak vegetabilisk olja (SVO), vegetabilisk spillolja (WVO) och liknande, animaliska produkter härrör från en dieselmotor, men de är inte biodiesel. Medan matolja, SVO och liknande material enkelt samlas in och sedan används som bränsle, ändras biodiesel för att göra den kemiskt lik petrodiesel. Även om du kan samla in spillolja eller matolja från lokala restauranger och köra den i din bil, kan du behöva ändra din dieselmotor för att göra det. När rätt ändringar har gjorts är processen att «göra» bränsle ur matolja extremt enkel. För att göra begagnad matolja lämplig för användning som bränsle är allt du behöver göra att filtrera bort partiklarna. Att tillverka biodiesel från SVO eller WVO är mer komplicerat och det innebär att «spricka» den kemiska strukturen hos fetter eller oljor med metanol och lut. Processen är inte särskilt svår, men det är viktigt att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, eftersom både metanol och lut är giftiga ämnen. Processen att tillverka biodiesel från SVO, i mycket grundläggande termer, börjar med att värma upp oljan. Exakta mängder metanol och lut blandas sedan samman och tillsätts till oljan, vilket underlättar en kemisk process som kallas transförestring. Resultatet av denna process är att du får två produkter: biodiesel och glycerin, som separerar och sätter sig i botten av blandningen. Slutligen måste biodieseln tvättas och torkas innan den är klar att användas.

Skaffa råvara för att producera biodiesel hemma

Det fantastiska med biodiesel är att du kan göra det ur ett stort utbud av vegetabiliska oljor och animaliska fetter, och du kanske till och med kan få gratis råvara från lokala restauranger. Processen med att skaffa råvaran är lika enkel som att kontakta lokala restauranger, fråga om du kan få matavfallet och sedan ta reda på ett sätt att transportera det hem. Utan en färdig källa till spillolja blir ämnet att få råvara för att göra din egen biodiesel mer komplicerad. Medan du tekniskt kan förvandla alla typer av SVO till biodiesel är det inte billigt att köpa vegetabilisk olja för detta specifika ändamål. Det andra alternativet är att skapa din egen vegetabiliska olja, vilket kräver en lämplig press, men sedan stöter du på frågan om att skaffa råvara för att skapa oljan – som solrosfrön med svart olja – som du skulle behöva köpa eller odla själv. Allt detta är definitivt möjligt, särskilt i en hypotetisk zombieapokalyps eller annan SHTF-typsituation, efter att andra resurser har förbrukats. Här och nu är det mindre ekonomiskt genomförbart.

Källa:

  • Cornel Chronical. Etanolbränsle från majs felaktig som «ohållbar subventionerad matförbränning» i analys av Cornell-forskaren
  • Bildgalleri Gateway. K. Vogel, University of Nebraska. Switchgrassbalar från ett 5-årigt fält i nordöstra South Dakota 2005