Saltar al contenido

Grunderna för bilstereo: huvudenheter, förstärkare och högtalare

15 de julio de 2021
10908170 64e0062ec6 b Matteo Martinello 56a103ea5f9b58eba4b69df0

Bilstereo har funnits nästan lika länge som bilen själv, och det har skett en hel del förändringar genom åren. Moderna system är vanligtvis optimerade för både kostnad och utrymme, vilket ofta innebär att offer görs inom området för ljudkvalitet. Vissa fordon levereras med premium ljudpaket, men även ljudutrustningen i dessa system kan justeras och uppgraderas. Ämnet för billjud kan tyckas ganska komplicerat till en början, men det finns bara tre grundläggande komponenter som varje system måste inkludera. Huvudenheten ger en ljudsignal, förstärkaren förstärker den och högtalarna producerar faktiskt ljudet. Dessa komponenter är mycket beroende av varandra och den totala kvaliteten på ett bilradiosystem bestäms av hur de interagerar.

Huvudenheten

Kärnan i varje billjudsystem är en komponent som vanligtvis kallas en huvudenhet. De flesta hänvisar till denna komponent som en radio eller en stereo, som båda är korrekta termer som inte berättar hela historien. De flesta av dessa komponenter inkluderar radiomottagare och stereo har funnits sedan 1960-talet, men det huvudsakliga syftet med en huvudenhet är att ge någon typ av ljudsignal. Tidigare gav huvudenheter ljudsignaler från 8-spår, kompakta kassetter och till och med en egen typ av skivspelare. De flesta huvudenheter har nu en CD-spelare, men satellitradio, digital musik och till och med internetradio är också populära ljudkällor. Förutom att fungera som hjärnan i ljudsystemet, inkluderar vissa huvudenheter också videofunktionalitet. Dessa huvudenheter kan vanligtvis spela DVD- eller Blu-ray-skivor, och vissa har också inbyggda LCD-skärmar. På samma sätt som en traditionell huvudenhet levererar ljudsignaler till högtalare kan videohuvudenheter ofta anslutas till externa skärmar. Moderna huvudenheter integreras ibland också i infotainmentsystem. Dessa huvudenheter har vanligtvis stora LCD-skärmar, och de kan ofta visa navigationsdata, använda klimatkontroller och utföra andra funktioner.

Förstärkaren

En förstärkare är den andra huvudkomponenten som varje bilsystem behöver. Medan syftet med en huvudenhet är att tillhandahålla en ljudsignal är syftet med en förstärkare att öka effekten för den signalen. Utan effektförstärkare blir ljudsignalen för svag för att fysiskt flytta högtalarna och skapa ljud. De enklaste billjudsystemen har bara en huvudenhet och fyra högtalare, men det betyder inte att det inte finns någon förstärkare i bilden. Dessa enkla ljudsystem innehåller faktiskt en liten effektförstärkare inuti huvudenheten. Eftersom utrymme är högt i många bilar och lastbilar är det ofta nödvändigt att kombinera huvudenheten och förstärkaren till en enda komponent. Vissa OEM-ljudsystem har separata effektförstärkare men de flesta gör det inte. Att installera en ny förstärkare kommer dock inte alltid att ge en enorm boost i ljudkvaliteten. Om högtalarna i ett fordon är konstruerade för användning med den anemiska effektförstärkaren som medföljde stockenheten, behöver det området också uppmärksammas.

Högtalarna

Högtalarna utgör de sista delarna av det grundläggande billydspusslet. De flesta billjudsystem har minst fyra, men det finns många olika hållbara konfigurationer. När en högtalare tar emot en ljudsignal från en förstärkare omvandlas signalens elektriska energi till mekanisk energi som får en kon att röra sig fram och tillbaka. Den vibrationen förskjuter luft, vilket skapar de ljudvågor som vi hör. Till skillnad från hemmaljudsystem som har diskret bashögtalare, diskanthögtalare och mellanregisterhögtalare använder billjud ofta «full range» -högtalare. Det sparar utrymme, men en högtalare med full räckvidd kan vanligtvis inte lägga ut samma ljudkvalitet som en riktig woofer, tweeter eller mellanregisterhögtalare kan. Vissa bilhögtalare kombinerar en bashögtalare och en diskant till en enda koaxialhögtalare, och dedikerade subwoofers finns också. Att ersätta högtalare med full räckvidd med komponenter är en av de främsta anledningarna till att människor uppgraderar sina högtalare.

Att föra allt tillsammans

För att få bästa möjliga ljud ur din bilutrustning är det viktigt att du är uppmärksam på var och en av de tre grundläggande komponenterna. En bra huvudenhet kan ge medelmåttigt ljud utan en kompetent extern förstärkare, och en kraftfull förstärkare är värdelös när den är ihop med fabrikshögtalarna från «full range». Det finns ett antal olika sätt att uppgradera bilens ljudsystem, men det bästa tillvägagångssättet beror på faktorer som budget, styrkor och svagheter hos den befintliga utrustningen och de övergripande målen för uppgraderingen. Att ersätta fabrikshögtalare med enheter av högre kvalitet är vanligtvis ett bra ställe att börja, men varje projekt är annorlunda.

Utöver grunderna

När du har tagit hand om de tre grundläggande komponenterna som varje bilsystem behöver, kanske du vill gräva djupare. Några av de komponenter och tekniker som verkligen kan få ett ljudsystem till bilen att inkludera:

  • Ljudprocessorer och utjämnare
  • Crossovers
  • Satellitradio
  • HD-radio
  • Mobila hotspots
  • Bluetooth-huvudenheter