Saltar al contenido

HDCP-fel: Vad det är och hur man fixar ett

21 de junio de 2021
1280px Chromecast dongle 5a807e1dc6733500372a6076

High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) är ett protokoll mot piratkopiering som vissa HDMI-enheter hedrar. Det är en kabelstandard som har införts för att förhindra piratkopiering. Det kan dock avbryta signaler även i annars oskyldiga situationer. Anslut till exempel en Chromecast eller Amazon Fire TV till en HDTV som är för gammal för att följa standarden som dessa nya HDMI-enheter är en del av. Eftersom det finns en enhet som inte är HDCP-kompatibel kan du få ett fel som:

  • FEL: INTE-HDCP-UTGÅNG
  • HDCP-FEL

Men med tanke på hur HDCP-standarden fungerar kan du kanske kringgå detta problem. Denna information gäller TV-apparater från olika tillverkare, inklusive men inte begränsade till, tillverkade av LG, Samsung, Panasonic, Sony och Vizio.

Orsaker till HDCP-fel

HDCP är en typ av Digital Rights Management-kodning som är avsedd att förhindra piratkopiering genom att tillhandahålla en krypterad tunnel mellan en utmatningsenhet (som Blu-ray-spelare eller Chromecast) och den mottagande änden (till exempel HDTV eller mediacenter). Precis som DRM hindrar någon från att dela nedladdade filmer från iTunes såvida inte datorn som spelar den har godkänts av det konto som köpte den, fungerar HDCP-enheter bara om andra kablar och enheter inom installationen också är HDCP-kompatibla. I teorin kan du inte infoga en inspelningsenhet mellan Blu-ray-spelaren eller Chromecast för att göra en olaglig kopia av innehållet. Med andra ord, om en enhet eller kabel inte är HDCP-kompatibel, får du ett HDCP-fel. Detta gäller för kabelboxar, Roku Streaming Stick, ljud-videomottagare och andra moderna high-def-enheter eller spelare som gränssnitt med dessa enheter.

Hur du åtgärdar HDCP-fel

I allmänhet måste du antingen byta ut hårdvaran eller använda en speciell splitter. Men om ditt mål är att titta på innehåll kan alternativa sourcingmetoder också fungera.

  1. Byt ut hårdvaran. Enheterna och kablarna måste vara HDCP-kompatibla. Om problemet är en kabel eller en mellanliggande enhet som du inte använder ofta eller byts billigt, löser problemet problemet. Om problemet är relaterat till en större investering – som en gammal TV – så ökar dina kostnader motsvarande.

  2. Sätt i en HDMI-delare. En splitter som ignorerar HDCP-förfrågningar skapar en väg som är immun mot detta fel. Placera delaren mellan utgången och inmatningsenheten. Till exempel, om en Chromecast inte kan ansluta till en TV på grund av HDCP-fel, anslut Chromecast till ingångsporten på splitteren och kör en annan HDMI-kabel från delarens utgång till TV: ns HDMI-kortplats. Begäran om HDCP-enheten (TV: n, Blu-ray-spelaren eller en annan enhet) överförs inte längre från avsändaren (i det här fallet Chromecast) eftersom delaren hindrar den från att flytta mellan enheterna. Två HDMI-delare som fungerar för att fixa HDCP-fel är ViewHD 2 Port 1×2 Powered HDMI Mini Splitter (VHD-1X2MN3D) och CKITZE BG-520 HDMI 1×2 3D splitter 2-portar switchar.

  3. Använd en alternativ inställning. Om ditt mål är att titta på specifikt strömmande innehåll använder du en trådlös lösning som en iPad och AirPlay kringgår HDCP-hårdvaran helt och hållet.