Saltar al contenido

HDR vs 4K: Vad är skillnaden?

23 de junio de 2021
HDR vs 4K 90c8a743e0ea46ffa6ea732e99f3643b

När du handlar för en TV kan du stöta på villkoren 4K och HDR. Båda dessa tekniker förbättrar bildkvaliteten. Men de gör det på mycket olika sätt. Låt oss skära igenom bullret och lära oss vad 4K och HDR betyder.

Övergripande resultat

4K

 • Avser skärmupplösning (antalet pixlar som en skärm kan passa).
 • Används synonymt med Ultra HD (UHD). Avser den horisontella skärmupplösningen på cirka 4000 pixlar.
 • Kräver UHD-kompatibla enheter och komponenter för att undvika uppskalning.

HDR

 • Står för högt dynamiskt omfång.
 • Bredare färgomfång och kontrastintervall än Standard Dynamic Range (SDR).
 • Ljusa toner görs ljusare utan överexponering. Mörka toner görs mörkare utan underexponering.

4K och HDR är inte konkurrerande standarder. 4K hänvisar till skärmupplösning (antalet pixlar som passar på en TV-skärm eller -skärm). Det kallas ibland UHD eller Ultra HD, även om det finns en liten skillnad. HDR står för High Dynamic Range och refererar till kontrasten eller färgintervallet mellan de ljusaste och mörkaste tonerna i en bild. HDR ger en högre kontrast – eller större färg- och ljusstyrkeområde – än Standard Dynamic Range (SDR) och är mer visuellt påverkande än 4K. Med detta sagt levererar 4K en skarpare, mer definierad bild. Båda standarderna är allt vanligare bland digitala TV-apparater, och båda ger fantastisk bildkvalitet. TV-tillverkare prioriterar tillämpningen av HDR till 4K Ultra HD-TV-apparater över 1080p- eller 720p-TV-apparater. Det finns inget behov av att välja mellan de två standarderna. 4K-upplösning kan också kallas Ultra HD, UHD, 2160p, Ultra High Definition eller 4K Ultra High Definition.

Upplösning: 4K är standarden

4K

 • 4K / UHD TV-standard är 3840 x 2160 pixlar. 4K-biostandard är 4096 x 2160 pixlar.
 • Fyra gånger så många pixlar som 1080p, vilket innebär att fyra 1080p-bilder kan passa i en 4K-upplösning.

HDR

 • Upplösning-agnostiker, även om de flesta HDR-TV-apparater också är 4K-TV-apparater.

4K hänvisar till en specifik skärmupplösning och HDR har inget att göra med upplösning. Medan HDR har konkurrerande standarder, av vilka vissa anger en lägsta 4K-upplösning, beskriver termen i allmänhet alla videor eller skärmar med högre kontrast eller dynamiskt intervall än SDR-innehåll. För digitala tv-apparater kan 4K betyda en av två upplösningar. Det vanligaste är Ultra HD- eller UHD-formatet med 3 840 horisontella pixlar och 2160 vertikala pixlar. Den mindre vanliga upplösningen, mestadels reserverad för film- och filmprojektorer, är 4096 × 2160 pixlar. Varje 4K-upplösning är fyra gånger så många pixlar (eller två gånger linjerna) som en 1080p-skärm – den näst högsta upplösningen du hittar i en konsument-tv. Det betyder att fyra 1080p-bilder passar i en 4K-upplösning. Med ett bildförhållande på 16: 9 eller 16 gånger 9 överstiger det totala antalet pixlar i en 4K-bild åtta megapixlar. 4K (liksom alla andra TV-upplösningar) förblir konstant oavsett skärmstorlek. Antalet pixlar per tum kan dock variera beroende på skärmens storlek. Detta innebär att när TV-skärmen växer i storlek ökar pixlarna i storlek eller placeras längre från varandra för att uppnå samma upplösning.

4K-upplösningsjämförelsediagram

HDR-tv måste uppfylla en uppsättning ljusstyrka, kontrast och färgstandarder för att kunna betraktas som HDR. Dessa standarder varierar, men alla HDR-skärmar definieras som att de har ett högre dynamiskt omfång än SDR, samt ett minimum 10-bitars färgdjup. Eftersom de flesta HDR-TV-apparater är 4K-TV-apparater har de flesta en upplösning på 3840 x 2160 pixlar (det finns ett litet antal 1080p- och 720p HDR-TV-apparater). Vissa LED / LCD HDR-TV-apparater har en maximal ljusstyrka på 1000 nit eller mer. För att en OLED-TV ska kunna kvalificera sig som en HDR-TV måste den mata ut minst 540 nit högsta ljusstyrka. De flesta toppar på cirka 800 nits.

Färg och kontrast: HDR har en visuell inverkan

4K

 • Som en upplösning är effekterna av 4K med avseende på färg mestadels genom högre definition.

HDR

 • Dramatiskt förbättrad färgåtergivning och kontrast. HDR har en större visuell påverkan än 4K.
 • Större visuell påverkan än SDR. Mer exakta färger, mjukare ljus och färgskuggning och mer detaljerade bilder.

Färgåtergivning förbättras dramatiskt i HDR-tv. Som en upplösning påverkar 4K inte färgen så mycket, förutom att ge en extra definition. Det är därför 4K och UHD ofta går hand i hand. Dessa tekniker kompletterar de två viktigaste aspekterna av bildkvalitet – definition och färg. Som teknik utökar HDR avståndet mellan vitt och svart. Detta gör kontrasten mer intensiv utan att överexponera ljusa färger eller underexponera mörka färger. När bilder med högt dynamiskt omfång tas, används informationen i efterproduktion för att betygsätta innehållet och få så stort kontrastområde som möjligt. Bilderna klassificeras för att producera ett brett färgskala, vilket ger djupare, mättade färger, jämnare skuggning och mer detaljerade bilder. Betyg kan tillämpas på varje ram eller scen, eller som statiska referenspunkter för en hel film eller ett program. När en HDR-TV upptäcker HDR-kodat innehåll visas ljusa vita utan att blomma eller tvätta ut, och djupa svarta utan lerighet eller krossning. Med ett ord ser färgerna mer mättade ut. Till exempel, i en solnedgångsscen bör du se solens starka ljus och de mörkare delarna av bilden med liknande klarhet, tillsammans med alla ljusstyrkenivåer däremellan. Kolla in exemplet nedan.

Sony SDR och HDR Jämförelse

Det finns två sätt för en TV att visa HDR:

 • HDR-kodat innehåll: De fyra primära HDR-formaten är HDR10 / 10 +, Dolby Vision, HLG och Technicolor HDR. Varumärket eller modellen för HDR TV avgör vilket format den är kompatibel med. Om en TV inte kan upptäcka ett kompatibelt HDR-format visas bilderna i SDR.
 • SDR till HDR-bearbetning: I likhet med hur TV: ns uppskalade upplösningar analyserar HDR-TV med SDR-till-HDR-uppskalning information om kontrast och ljusstyrka för en SDR-signal. Därefter utökar det dynamiska omfånget till ungefär HDR-kvalitet.

Kompatibilitet: End-to-End för Full 4K HDR Experience

4K

 • Full 4K UHD-upplösning kräver 4K-kompatibel utrustning från källa till bildskärm – inklusive digitalbox eller Blu-ray-spelare, strömmande enhet, HDMI-kabel och TV.

HDR

 • Kräver end-to-end-kompatibilitet.
 • Tillgängligt innehåll är begränsat jämfört med 4K.

4K-tv kräver slutkompatibilitet mellan alla komponenter för att producera äkta eller äkta 4K-upplösning. Detsamma gäller i allmänhet HDR. Du behöver både en HDR-TV och innehåll som har producerats i ett HDR-format. Enligt vissa åtgärder finns det mindre tillgängligt innehåll i HDR än i 4K, men det börjar förändras. För att få full 4K UHD-upplösning behöver du 4K-kompatibel utrustning. Detta inkluderar hemmabiomottagare, mediestreamers, Ultra HD Blu-ray-spelare och videoprojektorer, samt den ursprungliga upplösningen på innehållet du tittar på. Du behöver också en höghastighets HDMI-kabel. 4K är vanligare bland större tv-apparater eftersom skillnaden mellan 4K och 1080p inte är lika märkbar på skärmar som är mindre än 55 tum. HDR-effekten kan dock se annorlunda ut från TV till TV, beroende på mängden ljus som skärmen avger. Vissa 4K-enheter uppskalar lägre upplösningar till 4K, men konverteringen är inte alltid smidig. 4K har inte implementerats i TV-sändningar i USA, så OTA-innehåll (on-the-air) måste uppskalas för att kunna visas i 4K. På samma sätt kan inte alla HDR-TV-apparater uppskalas från SDR till HDR. När du handlar efter en TV med HDR-funktion ska du överväga TV: ns kompatibilitet med HDR10 / 10 +, Dolby Vision och HLG-format samt TV: ns högsta ljusstyrka, som mäts i nit. Hur bra en HDR-aktiverad TV visar HDR beror på hur mycket ljus TV: n avger. Detta kallas toppljusstyrka och mäts i nit. Innehåll som är kodat i Dolby Vision HDR-format kan till exempel ge ett intervall på 4000 nits mellan den svartaste och den vitaste vita. Få HDR-TV-apparater avger så mycket ljus, men ett växande antal skärmar når 1 000 nits. De flesta HDR-TV-apparater visar mindre. OLED HDR-TV-apparater är max 800 nits. Ett växande antal LED / LCD HDR-TV-apparater avger 1000 nit eller mer, men apparater i nedre delen kan endast avge 500 nit (eller lägre). Å andra sidan, eftersom pixlarna i en OLED-TV tänds individuellt, vilket gör att pixlarna kan visa absolut svart, kan dessa TV-apparater ha ett högre upplevt dynamiskt område även med lägre toppnivåer för ljusstyrka. När en TV upptäcker en HDR-signal men inte kan avge tillräckligt med ljus för att visa sin fulla dynamiska potential använder den tonmappning för att matcha det dynamiska området för HDR-innehållet med det för TV: ns ljusutgång.

4K vs HDR: Måste du välja?

4K och HDR är inte konkurrerande standarder, så du behöver inte välja mellan de två. Och eftersom de flesta premium-TV-apparater har båda standarderna behöver du inte fokusera på en standard framför den andra, speciellt om du köper en TV som är större än 55 tum. Om du vill ha en mindre TV än så kan du vara nöjd med en 1080p-skärm, eftersom du förmodligen inte kommer att märka skillnaden i upplösning.

Vanliga frågor

 • Är HDR bättre än 4K? Vilket du kommer att uppskatta mer beror på vem du är och din personliga inställning. HDR fungerar i samband med kontrast och färger och ljusstyrka, medan 4K hänvisar till upplösning, vilket är antalet pixlar i en bild.
 • Är HDR bättre än HD? Det ena är inte bättre än det andra, eftersom HD och HDR är helt separata begrepp. HD hänvisar till upplösning som 4K gör, medan HDR fungerar i kontrast, färger och ljusstyrka.
 • Är HDR annorlunda på telefoner, kameror och skärmar? Nej, HDR är HDR, men du kommer att använda en HDR-kamera för att skapa HDR-innehåll och använda en HDR-skärm för att visa HDR-innehåll. Vad du kan göra med HDR varierar beroende på enhet, men tekniken förändras inte.
 • Ska jag använda HDR? Det är ner till preferens. Om du har en HDR-kamera eller en telefon är chansen att du vill använda den. Hur bra HDR-implementeringen är i en TV eller bildskärm kommer sannolikt att avgöra om du vill använda den eller inte.