Saltar al contenido

Hur en biladapter kan köra din elektronik

26 de junio de 2021
carpower 56fee3423df78c7d9e441d4f

Beroende på hur mycket tid du spenderar i din bil dagligen, finns det många olika typer av elektronik som du kanske vill kunna använda på vägen. Underhållningsenheter, som CD- och MP3-spelare, GPS-navigationsenheter och till och med DVD-spelare, kan alla köras med 12 volt, men att hitta rätt biladapter är bara en av de faktorer som du måste tänka på innan du börjar ansluta. För det första är det viktigt att förstå grunderna i bilens elektriska system. Till exempel har det elektriska systemet i din bil i de flesta fall 12V DC, vilket skiljer sig ganska mycket från den växelström du använder hemma. Med det i åtanke är det också viktigt att förstå att du har två huvudalternativ för att driva enheter i en bil: du kan köpa ett 12V tillbehörsuttag eller cigarettändare eller installera en strömomvandlare. Inom dessa begränsningar inkluderar de primära metoderna för att använda 12-volts bilkraft för att köra dina elektroniska enheter på vägen:

 • 12V-adapter och fastkopplade kontakter
 • Universal 12V USB-adaptrar
 • Växelriktare för bil

Använda 12V DC-uttag för att driva elektronik

Det enklaste sättet att driva en elektronisk enhet i din bil är via cigarettändaruttaget eller ett särskilt 12V-tillbehörsuttag, vilket är de två typerna av 12V-uttag som du kan hitta i praktiskt taget alla moderna bilar och lastbilar. Som namnet antyder började dessa uttag som cigarettändare, som fungerade genom att applicera ström på en lindad metallremsa. Detta strömflöde skulle få den lindade metallremsan att bli röd het – tillräckligt varm, faktiskt för att tända en cigarett vid kontakt. Det tog inte alltför lång tid för uppfinningsrika sinnen att hitta en annan användning för cigarettändaruttag, som nu också kallas 12V tillbehörsuttag. Eftersom uttagen tillför batterispänning till mittkontakten och jord till cylindern, enligt ANSI / SAE J563-specifikationer, kan 12V-enheter drivas med en kontakt som gör elektrisk kontakt med dessa två punkter. Standarderna är lite annorlunda från en del av världen till en annan, och specifikationerna för ett cigarettändaruttag och ett 12V tillbehörsuttag är inte exakt desamma, men 12V-kontakter och adaptrar är utformade för att fungera inom en rad toleranser. Naturligtvis betyder det faktum att dessa uttag har sitt ursprung som cigarettändare och motsvarande slarviga toleranser att det finns en mängd potentiella problem som kan uppstå genom att använda dem som eluttag. Idag levereras vissa bilar med en plastkontakt eller ett USB-uttag i streckuttaget i stället för den traditionella cigarettändaren, och vissa uttag är till och med fysiskt oförmögna att ta emot cigarettändare, ofta för att de är för smala i diameter eller för grunda. Plastproppar finns också tillgängliga på eftermarknaden för ägare av äldre fordon som föredrar att inte ha en cigarettändare i bilen.

Strömförsörjande enheter med inbyggda 12V likströmskontakter

Medan en cigarettändare eller ett 12V-tillbehörsuttag är det enklaste sättet att driva en elektronisk enhet i en bil, är situationen väldigt förenklad om enheten i fråga har en fast 12V DC-kontakt. Dessa enheter är speciellt utformade för användning i bilar, så du behöver vanligtvis inte ens oroa dig för strömförbrukning eller säkringar. Enheter som ibland har trådbundna 12V DC-kontakter inkluderar:

 • CB-radio
 • GPS-enheter
 • DVD-spelare
 • LCD-skärmar
 • Plug-in-omformare

Strömförsörjande enheter med 12V likströmsadaptrar

Enheter som inte har trådbundna DC-kontakter har ibland 12V DC-adaptrar eller är kompatibla med adaptrar som du kan köpa separat. GPS-navigationsenheter, mobiltelefoner, surfplattor och till och med bärbara datorer faller ofta i denna kategori. Och medan du måste vara försiktig med hur mycket ström du drar med dessa enheter, är det fortfarande en relativt enkel plug-and-play-lösning. Enheter som ofta är kompatibla med egna 12V DC-adaptrar inkluderar:

 • Mobiltelefoner
 • Bärbara datorer
 • GPS-enheter
 • DVD-spelare
 • LCD-skärmar

Strömförsörjande enheter med 12V USB-adaptrar

Tidigare använde 12V DC-adaptrar en mängd inkompatibla pluggar förutom ett brett spektrum av spännings- och strömutgångar. Detta gällde särskilt mobiltelefonindustrin, där två telefoner från samma tillverkare ofta krävde radikalt olika likströmsadaptrar. Under de senaste åren har många enheter som telefoner och surfplattor gått mot att använda USB-standarden istället för egna kontakter. Det betyder att de flesta moderna enheter kan använda generiska 12V USB-adaptrar för ström. Vanliga enheter som kan använda 12V USB-adaptrar inkluderar:

 • Mobiltelefoner
 • Tabletter
 • GPS-enheter
 • FM-sändare
 • Bluetooth-handsfree-enheter

Strömförsörjningsenheter med 12V växelströmsomvandlare

Även om motoreffektomformare är mer komplicerade att använda än 12V-adaptrar och pluggar, är de också mycket mer mångsidiga. Eftersom dessa enheter omvandlar 12V likström till växelström och tillhandahåller el via en vanlig väggkontakt, kan de användas för att driva praktiskt taget vilken elektronisk enhet som helst från bilström. Oavsett om du vill ansluta en crockpot, torka håret eller till och med mikrovågsugn en burrito i din bil, kan du göra det med en bilomformare. Naturligtvis finns det några inneboende begränsningar när du arbetar med bilomformare. Först och främst är de enklaste som ansluts till en cigarettändare eller 12V tillbehörsuttag kraftigt begränsade i deras användbarhet. Eftersom cigarettändare vanligtvis är anslutna med 10A säkringar kan du inte driva en enhet via en plug-in-omformare som drar mer än 10 ampere. Och även om du ansluter en växelriktare direkt till batteriet är du begränsad av din generatorns maximala effekt. Om du vill köra en enhet utan bilkraft och den inte anges i någon av kategorierna ovan kommer en bilkraftomvandlare att vara din bästa insats. Vid den tidpunkten måste du överväga hur mycket ström du behöver och hur mycket ström som ditt elektriska system kan lägga ut. Även om strömmen till din elektronik kommer från generatorn när din bil går, är batteriet källan när motorn är avstängd. Så om du vill köra dina enheter när du inte kör, kan du överväga att installera ett andra batteri. I vissa fall kan det till och med vara användbart att lägga till en avstängningsbrytare i huvudbatteriet för att förhindra att dina elektroniska enheter dränerar ner det till ingenting medan du parkerar.