Saltar al contenido

Hur får du Bluetooth till en bil?

21 de junio de 2021
170956483 56a104603df78cafdaa7e0cb

Fordonsteknik tenderar att släpa efter tekniken inom de flesta konsumentelektronik. Människor byter ut sina bilar i glacial takt jämfört med hur ofta de uppdaterar sina telefoner, så det är vanligt att stöta på en situation där din telefon stöder en teknik som Bluetooth och din bil inte gör det. Medan Bluetooth-anslutning är allmänt tillgänglig i nya bilar är det enkelt att lägga till åtminstone en viss nivå av samma funktionalitet till alla bilar med vilken huvudenhet som helst. Beroende på vilken rutt du går kan du kanske få tillgång till användbara funktioner som handsfree-samtal eller musikstreaming. Du kanske till och med kan styra din bilradio med din smartphone.

Tre sätt du kan få Bluetooth till en bil

Om ditt nuvarande fordon inte har Bluetooth-anslutning men din smartphone eller surfplatta har, kan du lägga till tekniken i vilken bil som helst med en av tre metoder. Installera en Universal Bluetooth-bilsats. Fördelarna med denna metod inkluderar:

 • Det är det billigaste alternativet
 • Universella kit är agnostiska plattformar
 • Olika kit erbjuder olika funktioner

Installera ett fordonsspecifikt Bluetooth-adapter. Fördelar och begränsningar är:

 • Den här metoden är endast tillgänglig om din huvudenhet är «Bluetooth-klar»
 • Du kan behålla din fabriksradio
 • Adaptern erbjuder bättre integration och fler funktioner än ett universellt kit

Uppgradera till en Bluetooth bilstereo. Fördelar och nackdelar inkluderar:

 • Detta är det enda sättet att få full Bluetooth-funktion i någon bil
 • Att byta stereo är dyrare än att köpa en Bluetooth-bilsats
 • Uppgradering kräver att du byter ut din befintliga radio helt

Det bästa sättet för dig att få Bluetooth i din bil beror till stor del på din budget och vilken typ av stereo du har i din bil. Om du har en Bluetooth-klar eftermarknadsstereo, är det bästa och oftast billigaste sättet att köpa lämplig stereospecifik adapter. I andra fall är en Bluetooth-bilsats det billigaste och enklaste sättet att få Bluetooth i din bil. Det dyraste alternativet är att ersätta din bilstereo.

Lägga till en Bluetooth-radioadapter

Vissa huvudenheter är Bluetooth-klara genom att även om de inte har inbyggd Bluetooth-funktionalitet kan du lägga till den senare med en separat kringutrustning. Dessa enheter består vanligtvis av en liten låda som innehåller en Bluetooth-radio och annan elektronik och en tråd eller ledningar som du ansluter till bilens huvudenhet. Installation tenderar att vara relativt enkel, även om du vanligtvis måste ta bort huvudenheten för att komma åt adapterporten. Eftersom dessa Bluetooth-radioadaptrar inte är universella, köper du enheten som utformades speciellt för din bilstereo. Om bilens huvudenhet inte var utformad med en Bluetooth-adapter i åtanke måste du lägga till Bluetooth i din bil på något annat sätt.

Handsfree-samtal och streaming av musik med en Bluetooth-bilmonteringssats

Om det inte finns en Bluetooth-adapter som är specifikt utformad för din huvudenhet, är en universell Bluetooth-bilmonteringssats ett annat enkelt, billigt sätt att lägga till Bluetooth-anslutning till din bil. Massor av alternativ finns där ute, så det är viktigt att förstå de olika val som finns tillgängliga för dig. De viktigaste typerna av Bluetooth-bilsatser inkluderar:

 • Högtalartelefoner
 • Handsfree-samtalssatser
 • Kits för streaming av musik
 • Kombinationsenheter

Bluetooth-högtalartelefoner tenderar att vara relativt enkla enheter som inte gränssnitt med din bilradio. Du parar ihop din mobiltelefon med högtalartelefonen och använder den som ett headset som du inte bär i örat. Det gör installationen snabb och enkel, men du missar många snygga Bluetooth-funktioner. De två huvudfunktionerna att leta efter i en Bluetooth-bilmonteringssats är handsfree-samtal och musikstreaming. En bra Bluetooth-bilsats kan stänga av eller stänga av din radio under samtal, vilket är en användbar säkerhetsfunktion. Möjligheten att trådlöst streama musik från din telefon, inklusive internetströmningstjänster som Pandora och Last.FM är också en fin touch.

Uppgradering till en Bluetooth bilstereo

Även om uppgradering till en Bluetooth-bilstereo inte är ett billigt alternativ, är det det enda sättet att lägga till total Bluetooth-funktionalitet och anslutning till alla fordon. Om du ändå är på väg att genomgå en ljudanläggning och du är intresserad av Bluetooth, vill du nollställa huvudenheter som innehåller den funktionen ur lådan. Full Bluetooth-integration innebär att din huvudenhet kommer att kunna visa information om uppringare och sångdata när du strömmar musik och till och med kan ringa din telefon eller styra appar via ett pekskärmsgränssnitt. Bortsett från priset är den enda andra nackdelen med att uppgradera till en Bluetooth-bilstereo att det kräver att du tar bort din befintliga radio. Om du vill behålla ditt fabriksutseende eller någon speciell funktion som är unik för din bil, är det värt att kontrollera om en Bluetooth-adapter finns tillgänglig.