Saltar al contenido

Hur fungerar dragkontroll?

25 de junio de 2021
GettyImages 1091848586 b2b3894011ae4ffe98697d9b361c2483

Traktionskontroll är en bilsäkerhetsfunktion som är utformad för att hjälpa hjulen på din bil att ta tag i låga dragytor som regnfria vägar. När däcken börjar glida, startar dragkraftsystemet och föraren kan behålla kontrollen över sitt fordon. Om ett fordon utan greppkontroll försöker accelerera under samma omständigheter kan hjulen glida. Fordonet kommer då inte att accelerera och kan röra sig oförutsägbart åt vänster eller höger eftersom hjulen inte längre griper om vägen. För att uppnå målet att minska glidningen av däcken använder dragkraftssystem elektroniska sensorer på liknande sätt som mer välkända ABS-system. De kan också använda elektroniska sensorer och kontroller för att begränsa mängden strömförsörjning som är tillgänglig för föraren när vägförhållandena är farliga. Traktionskontrollsystem kan inte skapa dragkraft där det inte finns någon, de kan bara förbättra befintlig dragkraft. På nästan friktionsfria ytor, som is, kommer inte greppkontroll att hjälpa.

Vad är dragkontroll?

Om du någonsin har varit i en bil som gled ut under kraftig acceleration, var den förmodligen inte utrustad med ett fungerande dragkontrollsystem (TCS). På samma sätt som ABS är konstruerat för att förhindra slirar under bromsning, är dragkraftsreglering avsedd att förhindra slirar under acceleration. Dessa system är i huvudsak två sidor av samma mynt, och de delar till och med ett antal komponenter.

Traktionskontroll har blivit allt vanligare de senaste åren, men tekniken är en relativt ny innovation. Före uppfinningen av elektronisk dragkontroll fanns det ett antal föregångsteknologier. De första försöken att skapa dragkraftssystem gjordes under 1930-talet. Dessa tidiga system kallades skillnader med begränsad glidning eftersom all hårdvara var belägen i differentialen. Det var inga elektroniska komponenter inblandade, så dessa system måste känna brist på dragkraft och överföra kraft mekaniskt. Under 1970-talet tillverkade General Motors några av de första elektroniska styrsystemen. Dessa system kunde modulera motoreffekt när brist på dragkraft kändes, men de var notoriskt opålitliga. Elektronisk stabilitetskontroll, en relaterad teknik, krävs nu utrustning i bilar som säljs i USA och Europeiska unionen. Eftersom många elektroniska stabilitetssystem inkluderar dragkontroll, innebär dessa regler att det är allt mer troligt att din nästa bil kommer att ha dragkontroll.

Hur fungerar dragkontroll?

Traktionskontrollsystem fungerar ungefär som omvänd låsningsfria bromssystem. De använder samma sensorer för att avgöra om något av hjulen har tappat dragkraft, men dessa system letar efter hjulglidning under acceleration istället för retardation. Om ett dragkontrollsystem bestämmer att ett hjul glider kan det ta ett antal korrigerande åtgärder. Om ett hjul behöver sakta ner kan TCS pulsera bromsarna precis som ABS kan. Traktionskontrollsystem kan emellertid också utöva viss styrning över motoroperationer. Om det är nödvändigt kan TCS ofta minska bränsletillförseln till en eller flera cylindrar. I fordon som kör med gasreglage kan TCS också stänga gasreglaget för att minska motoreffekten.

Vad är fördelen med dragkontroll?

För att behålla kontrollen över ditt fordon är det viktigt att alla fyra hjulen bibehåller grepp. Om de lossnar under acceleration kan fordonet gå in i en bild som du kanske inte kan återhämta dig från. Under dessa omständigheter tvingas du antingen vänta på att fordonet återfår dragkraft med vägen eller för att lätta av gaspedalen. Dessa metoder fungerar, men en TCS har en mycket mer detaljerad nivå av kontroll över motor- och bromsoperationer. Traktionskontroll är inte en ursäkt för slarvig körning, men det ger ett extra skydd. Om du ofta kör i våta eller isiga förhållanden kan greppskontrollen verkligen vara till nytta. Snabb acceleration är ibland nödvändig vid sammanslagning med motorvägstrafik, korsning av trafikerade vägar och i andra situationer där snurrning kan leda till en olycka. När du absolut behöver den typen av snabb acceleration är dragkontroll extremt användbar.

Hjälper alltid dragkraft?

Traktionskontrollsystem är bra om du kör på en våt eller isig väg, men de har begränsningar. Om ditt fordon är helt stoppat på glatt is eller i tung snö, kommer traktionskontrollen sannolikt att vara värdelös. Dessa system kan skicka en lämplig mängd kraft till varje hjul, men det hjälper inte om alla dina hjul är frihjulade. Under dessa omständigheter måste du förse hjulen med något de faktiskt kan greppa. Förutom att ge hjälp vid acceleration kan dragkraftsystem också hjälpa dig att behålla kontrollen medan du svänger. Om du tar en sväng för fort tenderar dina drivhjul att tappa grepp med vägytan. Beroende på om du har ett fram- eller bakhjulsdrivet fordon kan det resultera i överstyrning eller understyrning. Om ditt fordon är utrustat med TCS, har drivhjulen större chans att bibehålla dragkraft.

När är greppkontroll till hjälp, och hur använder du den?

Traktionskontroll är inte riktigt något du måste tänka på. När det behövs sparkar det in. Ditt fordon kan ha en möjlighet att slå på eller av dragkraftreglering, i vilket fall du vill se till att det är på om det finns en chans att du kommer att köra i alla situationer där minskad dragkraft är sannolikt . Här är några vanliga situationer där greppkontroll hjälper:

  • Försöker starta från ett stopp, eller påskynda, när ett lätt regn har fått vägytan att bli väldigt glatt. Utan dragkontroll kan dina däck glida och orsaka att ditt fordon slingrar sig i en oväntad riktning istället för att accelerera.
  • Försöker accelerera när man kör uppför en sluttning med en asfalterad vägyta. Utan dragkontroll kan dina däck glida, vilket gör att du tappar fart framåt. Ditt fordon kan sedan glida tillbaka nedför backen eller till och med hamna i sidled.
  • Börjar från ett helt stopp på en isig väg vid ett trafikljus med fordon som närmar sig bakifrån. Utan dragkontroll kan de närmande bilarna komma över dig när hjulen glider. På den isiga vägen kanske de inte kan stanna och träffa ditt fordon.

I vart och ett av dessa fall finns det en viss dragkraft med vägytan, så dragstyrningssystemet kan utnyttja det för att hjälpa dig att börja röra dig eller hålla dig i rörelse.

Är det säkert att köra med TCS-lampan på?

I de flesta fall betyder ett upplyst TCS-ljus att systemet inte fungerar. Det betyder att du inte kan lita på det om du befinner dig i en dålig situation på glatta vägar. Det är vanligtvis säkert att köra fordonet, men du måste ägna större uppmärksamhet åt hur snabbt du accelererar. Beroende på ditt fordon kan TCS-lampan också tändas när systemet går i funktion. I sådana fall stängs det vanligtvis av när dragkraften återställs. Eftersom dragkraftssystem vanligtvis fungerar transparent kan belysningen av det lilla ljuset vara den enda ledtråden att du någonsin riskerade att snurra ut.