Typiska bilstrålkastare håller vanligtvis någonstans mellan 500 och 1000 timmar, men det finns många olika faktorer som fungerar. Olika typer av strålkastare har olika livslängder, så halogen, xenon och andra typer kan inte förväntas brinna ut i samma takt. Vissa utbyteshalogenlampor är också betydligt ljusare än OEM -lamporna, och den ökningen av ljusstyrka innebär vanligtvis kortare livslängd. Vissa tillverkningsfel och installationsproblem kan också drastiskt förkorta livslängden för en strålkastarlampa.
Hur länge håller strålkastarna?
Det finns flera olika stora kategorier av strålkastare, och en av de viktigaste skillnaderna mellan dem är hur länge de kan förväntas hålla.
Medellivslängd | |
Volfram-halogen | 500 – 1000 timmar |
Xenon | 10 000 timmar |
GÖMDE SIG | 2 000 timmar |
LED | 30 000 timmar |
Eftersom dessa siffror är grova medelvärden är det möjligt att strålkastarna håller längre eller brinner ut snabbare än dessa medelvärden. Om du upptäcker att dina strålkastare brinner av betydligt snabbare, finns det förmodligen ett underliggande problem.
Hur länge håller volfram-halogenstrålkastare?
Det finns en god chans att din bil levereras från fabriken med halogenstrålkastare eftersom det är vad de flesta bilar använder. Halogenstrålkastarkapslar, som har använts sedan 1990-talet, är oerhört utbredda och även strålkastare med strålkastare avsedda för äldre fordon är byggda kring halogenlampor. Glödtråden i en halogenstrålkastarlampa är volfram. När elektricitet passerar genom glödtråden värms den upp och lyser, och det är därifrån ljuset kommer. I gamla strålkastare strålkastare var strålkastaren antingen fylld med inert gas eller ett vakuum. Även om detta fungerade bra i många år, drabbades livslängden för dessa volframlampor före halogen på grund av hur volfram reagerar på att värmas upp till den punkt där det avger ljus. När volfram blir tillräckligt varmt för att avge ljus, «kokar» materialet bort från glödtrådens yta. I närvaro av ett vakuum inuti glödlampan tenderar materialet sedan att avsättas på glödlampan, vilket effektivt förkortar strålkastarens livslängd.
Förändringar i halogenstrålkastarteknik
Moderna volfram-halogenlampor liknar mycket äldre slutna strålkastare, förutom att de är fyllda med halogen. Den grundläggande mekanismen på jobbet är exakt densamma, men halogenfyllda kapslar håller mycket längre än om de skulle fyllas med inert gas eller vakuum. När volframtråden blir varm och släpper ut joner, samlar halogengasen materialet och sätter tillbaka det på glödtråden istället för att låta det sätta sig på glödlampan. Flera faktorer påverkar livslängden för en halogenstrålkastarkapsel eller strålkastare, men en typisk livslängd är någonstans mellan 500 och 1000 timmar. Ljusare lampor tenderar att hålla en kortare tid, och du kan också köpa glödlampor som är speciellt konstruerade för att hålla längre.
Vad orsakar att halogenstrålkastarlampor misslyckas?
När halogenlampor åldras och när du använder dem börjar de så småningom släppa ut mindre ljus än de gjorde när de var nya. Denna båge är normal och förväntad. När du har att göra med halogenkapslar, som de flesta moderna fordon använder, är den största orsaken till för tidigt misslyckande någon typ av föroreningar som kommer på glödlampan. Detta problem kan vara lika oskyldigt som de naturliga oljorna från fingrarna på personen som installerade glödlampan, eller lika uppenbara som smuts, vatten eller andra föroreningar som finns i bilens motorrum. Även om det är lätt att byta ut de flesta strålkastarkapslar, och du kan göra det med mycket grundläggande verktyg eller inga verktyg alls, är det nästan lika lätt att skada en glödlampa under installationen. Faktum är att om några föroreningar överhuvudtaget får komma på utsidan av en halogenlampa är det en ganska säker satsning att glödlampan brinner ut i förtid. Det är därför det är så viktigt att vara försiktig när du installerar en halogenkapsel och att ta bort eventuella föroreningar som av misstag kommer på en kapsel innan du installerar den. När det gäller strålkastare med halogenstrålkastare är de mycket mer robusta och svårare att skada än kapslar. Att bryta tätningens integritet är dock fortfarande ett utmärkt recept för tidigt misslyckande. Till exempel, om en sten träffar en sluten strålkastare, spricker den och låter halogengasen läcka ut, kommer den att misslyckas mycket tidigare än den annars skulle ha gjort.
Hur länge håller Xenon, HID och andra strålkastare?
Xenonstrålkastare liknar halogenstrålkastare genom att de använder volframtrådar, men istället för en halogengas som jod eller brom använder de ädelgasen xenon. Den största skillnaden är att till skillnad från halogenlampor, där allt ljus kommer från volframtråden, avger själva xenongasen i själva verket ett starkt vitt ljus. Xenon kan också effektivt bromsa avdunstningen av material från ett volframtråd, så volfram-xenonstrålkastare håller vanligtvis längre än volfram-halogenlampor. Den faktiska livslängden för en xenonstrålkastare beror på ett antal olika faktorer, men det är faktiskt möjligt för xenonstrålkastare att hålla mer än 10 000 timmar. Strålkastare med hög intensitet (HID) tenderar också att hålla längre än halogenlampor, men inte lika länge som volfram-xenonlampor. Istället för att använda ett volframglödtråd som lyser, är dessa strålkastarlampor beroende av elektroder som liknar tändstift. Istället för att tända en blandning av bränsle och luft som tändstift, upphetsar gnistan xenongasen och får den att avge ett starkt vitt ljus. Även om HID-lampor tenderar att hålla längre än halogenstrålkastare, håller de vanligtvis inte lika länge som volfram-xenonlampor. En typisk livslängd för denna typ av strålkastare är cirka 2000 timmar, vilket naturligtvis kan förkortas med ett antal olika faktorer.
Vad man ska göra om trasiga, utbrända eller slitna strålkastare
Även om strålkastarlampor ofta är klassade för att hålla hundratals (eller till och med tusentals) timmar, kommer vanliga överväganden vanligtvis att vara i vägen. Om du upptäcker att en strålkastarlampa brinner ut mycket snabbt, så finns det alltid en chans att du kan hantera ett tillverkningsfel. Det är mer troligt att någon typ av föroreningar kom på lampan, men du kanske kan dra nytta av tillverkarens garanti ändå. Strålkastarlampor från större tillverkare garanteras ofta i 12 månader efter inköpsdatumet, så även om du kanske måste hoppa igenom ringarna finns det en god chans att du kommer att få en gratis ersättning om dina strålkastare misslyckas inom garantiperioden. Innan du byter ut dina utbrända strålkastare är det också en bra idé att kontrollera strålkastaraggregaten. Eftersom föroreningar på glödlampan kan orsaka att den misslyckas tidigt, kan en sliten eller skadad strålkastare definitivt vara ett problem. Till exempel, om en sten stansar ett litet hål i en av sammansättningarna, eller om tätningen går dåligt, kan vatten och vägskräp kunna komma in i strålkastaren och drastiskt förkorta din strålkastarlampas livslängd.