Saltar al contenido

Hur man ändrar utskriftsstorleken på ett digitalt foto

1 de julio de 2021
3123470876 f919156d62 o 58fc8d893df78ca15966ebbb

Vad du ska veta

  • Öppna bilden i det fotoredigeringsprogram som du väljer. Leta efter en Bildstorlek, Ändra storlek, Utskriftsstorlek, eller Omprov kommando.
  • Använda en Omprov kommando för att ändra bildstorleken utan att förlora kvaliteten.
  • Använda en Behåll bildförhållande eller Begränsa proportioner kommandot för att undvika att sträcka eller förvränga bilden.

Du kan ändra utskriftsstorleken på digitala foton, vanligtvis med liten eller ingen kvalitetsförlust. Här är en kort översikt över hur du ändrar storlek på en bild oavsett vilken programvara du använder.

Hur man ändrar en bildstorlek

Många digitala foton öppnas i din fotoredigeringsprogramvara med en upplösning på 72 pixlar per tum, eftersom din digitalkamera inte lagrar upplösningsinformation när den sparar fotot, eller om programvaran du använder inte kan läsa den inbäddade upplösningsinformationen. Även om din programvara läser upplösningsinformationen kanske den inbäddade upplösningen inte är vad du verkligen vill ha. Leta efter ett i ditt fotoredigeringsprogram Bildstorlek, Ändra storlek, Utskriftsstorlek, eller Omprov kommando. När du använder det här kommandot får du en dialogruta där du kan ändra pixeldimensioner, utskriftsstorlek och upplösning.

Hur man ändrar en bildstorlek utan att förlora kvalitet

För att ändra utskriftsstorlek utan förlust av kvalitet, bör du leta efter ett «återprov» -alternativ i den här dialogrutan och se till att det är inaktiverat. Omsampling lägger effektivt till pixlar baserat på närmaste pixelvärde, så att den resulterande produkten tenderar att se lite mindre skarp ut.

Hur man begränsar bildandelen

För att ändra utskriftsstorleken utan att sträcka ut eller snedvrida, leta efter en Begränsa proportioner eller Behåll bildförhållande och aktiverat det.

Raster kontra vektor

Bilder finns i två breda smaker: raster (även kallad bitmapp) och vektor. Rasterbilder består av pixlar; att ändra storleken på en rasterbild påverkar bildens kvalitet. En vektorbild, som är vanlig med logotyper, diagram och konturteckningar, består av instruktioner för att rita om bilden. Vektorbilder ändrar storlek till alla dimensioner, men fotografier kan inte effektivt vektoriseras. Du kan bara gå så långt med att ändra storlek på rasterbilder utan att förlora kvaliteten. Att blåsa ett 3-tums-för-5-tums foto i en skylt är ett dåligt ärende.

Välja en bildupplösning

När alternativet för återprov är inaktiverat och alternativet begränsningsproportioner är aktiverat ändras upplösningens utskriftsstorlek och utskriftsstorleken ändrar upplösningen som uttryckt i pixlar per tum. PPI blir mindre när utskriftsstorleken ökar. Om du vet vilken storlek du vill skriva ut, anger du måtten för utskriftsstorleken.

  • Om ppi ändras till 140 eller mindre får du en utskrift av låg kvalitet i den storleken.
  • Om ppi ändras till 141-200 får du en acceptabel kvalitetstryck i den storleken.
  • Om ppi ändras till 201 eller högre får du en högkvalitativ utskrift i den storleken.

Omprovtagning av en bild

Om du inte har tillräckligt med pixlar för att få en acceptabel eller högkvalitativ utskrift måste du lägga till pixlar genom omprovtagning. Att lägga till pixlar lägger dock inte till kvalitet på din bild och kommer vanligtvis att resultera i ett mjukt eller suddigt tryck. Omprovtagning med en liten mängd är i allmänhet acceptabelt, men om du behöver öka storleken med mer än 30 procent eller så bör du titta på andra metoder för att öka bildupplösningen.