Saltar al contenido

Hur man ansluter en Soundbar till en projektor

1 de julio de 2021
projectorwithsoundbar 1ea08e565726462cb551dc695bf9d715

Den här artikeln innehåller instruktioner om hur du ansluter en soundbar till en projektor, inklusive alternativ för var och en av de vanliga ljudkontakterna som du sannolikt hittar på din soundbar och projektor.

Alternativ för anslutning av en Soundbar till en projektor

Det finns många olika ljud- och videoanslutningar där ute, och varje projektor och soundbar levereras med en begränsad uppsättning ljudingångar och -utgångar. Tricket för att ansluta en soundbar till en projektor och få bästa möjliga resultat är att identifiera en kompatibel utgång på projektorn med en kompatibel ingång på soundbar, med prioritet till anslutningstyper av högre kvalitet. Här är anslutningarna som du kan hitta på din projektor och soundbar:

 • HDMI / HDMI ARC: Det här är samma kabel som du använder för att ansluta en spelkonsol eller Blu-ray-spelare till din projektor. Det är en digital anslutning som möjliggör utmärkt kvalitet och surroundljud om både din soundbar och din projektor stöder det.
 • SPDIF: Detta är en digital ljudkabel som använder en RCA- eller TOSLINK-stilanslutning. Ljudkvaliteten är vanligtvis hög med denna typ av anslutning. Om din soundbar inte har en HDMI-ingång finns det en god chans att den stöder SPDIF.
 • Optisk / Toslink: Detta är ett annat digitalt alternativ som ger utmärkt kvalitet. Om HDMI och SPDIF inte är alternativ bör detta vara nästa på din lista.
 • RCA: Det här är en analog anslutningstyp som kan ge anständigt ljud om du har bra kablar, men det borde bara finnas på bordet om du inte har några digitala alternativ.
 • Stereo 3,5 mm: Det här är en annan analog anslutningstyp som fungerar bra om du inte har några alternativ, men den är begränsad till stereo och ger inte ljud av högsta kvalitet.
 • Blåtand: Det här är inte en fysisk anslutningstyp, men du kan hitta projektorer och ljudfält som stöder den. Eftersom det är en trådlös anslutning kan ljudkvaliteten drabbas av störningar.

Hur man ansluter en Soundbar till en projektor med HDMI

HDMI är det bästa alternativet för att ansluta en soundbar till en projektor eftersom den ger högsta ljudkvalitet och stöd för mer än bara två ljudkanaler. Om du vill använda den här metoden behöver din soundbar en HDMI- eller HDMI ARC-ingång och din projektor behöver en HDMI-utgång. Du måste också köpa en HDMI-kabel om du inte redan har en. Så här ansluter du en soundbar till din projektor med HDMI:

 1. Stäng av din soundbar och projektorn.

 2. Anslut en HDMI-kabel till en HDMI- eller HDMI ARC-utgång på projektorn.

 3. Anslut den andra änden till en HDMI- eller HDMI ARC-ingång på din soundbar.

 4. Anslut en medieinmatningsenhet, som en strömmande enhet, bärbar dator eller Blu-ray-spelare till din projektor.

 5. Slå på dina enheter.

 6. Om det behövs ställer du in projektorns ljudutgång till HDMI och ljudfältets ljudingång till HDMI.

Hur man ansluter en Soundbar till en projektor med optisk eller SPDIF

Optiska ljudanslutningar använder en fyrkantig TOSLINK-kontakt, medan SPDIF är en digital anslutning som kan använda antingen en TOSLINK- eller RCA-kontakt. Innan du försöker använda någon av dessa anslutningar, undersök ingången på din soundbar och utgången på din projektor för att se till att de är kompatibla. SPDIF kan använda både fyrkantiga TOSLINK-kontakter och runda RCA-kontakter, varvid den förra ger en optisk anslutning och den andra med en traditionell koaxialkabel. Om du är säker på att din projektor och soundbar är kompatibla, gör du så här:

 1. Stäng av båda enheterna.

 2. Anslut ena änden av din TOSLINK- eller RCA SPDIF-kabel till motsvarande utgång på din projektor.

 3. Anslut den andra änden av kabeln till en kompatibel ingång på din soundbar.

 4. Anslut din ingångsenhet eller enheter till din projektor.

 5. Slå på enheterna.

 6. Om det är nödvändigt, ställ in ljudutgången på din projektor till den optiska, digitala eller SPDIF-utgången och ingången till din soundbar till motsvarande ingångsport.

Hur man ansluter en Soundbar till en projektor med en analog anslutning

De två typerna av analoga anslutningar som finns på projektorer och ljudfält är RCA-kontakter och 3,5 mm TRRS-uttag. Dessa anslutningar är kompatibla, så du kan ansluta 3,5 mm-utgången från en projektor till stereo RCA-ingångar på en soundbar om du har rätt adapter. Så här ansluter du en soundbar till en projektor med en analog anslutning:

 1. Stäng av båda enheterna.

 2. Anslut RCA-kablarna till vänster och höger till RCA-utgångarna på din projektor, eller anslut en 3,5 mm aux-kabel till 3,5 mm ljuduttaget på projektorn.

 3. Anslut den andra änden av din kabel eller kablar till motsvarande ingångar eller ingångar på din projektor. Du kan använda en 3,5 mm hane till 2x RCA-stereoadapter för att växla mellan de två anslutningarna om det behövs.

 4. Anslut dina ingångsenheter till projektorn.

 5. Slå på dina enheter.

 6. Ställ om nödvändigt projektorns ljudutgång till analog och soundbaringången till analog.

Hur man ansluter en Soundbar till en projektor via Bluetooth

Om din projektor och soundbar båda stöder Bluetooth, behöver du bara para ihop de två enheterna. Denna typ av anslutning utsätts för störningar från annan elektronik och trådlösa enheter, så ljudkvaliteten du upplever kommer inte alltid att vara konsekvent. Så här använder du din projektor med en Bluetooth-högtalare:

 1. Slå på soundbar och aktivera parningsläge.

 2. Använd inställningsmenyn på din projektor, aktivera Bluetooth och sök efter ljudfältet.

 3. Acceptera anslutningen och ange en parningskod om det behövs.

 4. Soundbar bör anslutas automatiskt till projektorn när båda slås på i framtiden.