Saltar al contenido

Hur man använder en MP3-spelare i bilen

23 de junio de 2021
using mp3 iphone in car 5794039d3df78c1734ef603f

Det finns flera sätt att lyssna på musik i din bil, oavsett om du har en iPhone-, Android- eller MP3-spelare. Alternativ beror på vilken typ av huvudenhet du har, samt kompatibiliteten för din mobila enhet. Här är de viktigaste sätten att ansluta en mobil enhet till bilens huvudenhet.

Hur man ansluter en telefon eller MP3-spelare till din bilstereo

Vissa huvudenheter är utformade för att endast fungera med vissa enheter. För att avgöra vilka system som är kompatibla med din enhet, överväg dessa alternativ:

 • USB: Många bilar har inbyggda USB-ingångar, så att du kan ansluta din telefon direkt till huvudenheten på samma sätt som en telefonladdare eller extern hårddisk.
 • Auxiliary (Aux): Vissa huvudenheter har en 3,5 mm extraingång som du kan använda med valfri telefon, MP3-spelare eller ljudenhet med ett standard hörlursuttag.
 • Blåtand: Bluetooth är allt vanligare i bilhuvudenheter och möjliggör trådlös handsfree-kontroll av din MP3-spelare eller smartphone.
 • Apple CarPlay: Vissa huvudenheter har inbyggd kompatibilitet med iOS-enheter. Carplay gör att din iPhone, iPad eller iPod kan ta över infotainment-systemet och ersätta det ursprungliga fordonsgränssnittet med något mer Apple-vänligt.
 • Android Auto: Android Auto utför samma funktioner som CarPlay men för Android OS, så att du kan styra infotainmentsystemet med en Samsung Galaxy, Google Pixel eller en annan Android-enhet.

Du får bästa ljudkvalitet med en USB- eller blixtanslutning. Detta beror på att det digitala mediet på din mobila enhet med USB inte behöver komprimeras till en analog signal, precis som med en aux-anslutning. En aux-ingång är fortfarande bättre än en FM-sändare eller en kassettbandadapter, även om båda dessa alternativ fortfarande kan vara bättre än att inte ha tillgång till digitalt ljud alls. Funderar du bara på att köpa en MP3-spelare? Här är våra val för de bästa MP3-spelarna på marknaden.

Bäst för iOS-enheter: Carplay

Vissa huvudenheter är särskilt utformade för användning med iPod.

Vad vi gillar

 • Ansluts till valfri iPhone, iPad eller iPod.
 • Få tillgång till hela ditt musik- eller podcastbibliotek på vägen.
 • Kontroll på telefonen från gränssnittet på huvudenheten.

Vad vi inte gillar

 • Fungerar bara med iOS-enheter.
 • Ej tillgängligt på många huvudenheter.

Den perfekta anslutningen för en iOS-enhet är via en kompatibel huvudenhet med Apple CarPlay. Inbyggda iOS-kontroller finns också på ett antal eftermarknadsenheter. Du kan använda en USB-kabel eller Bluetooth-parning för att ansluta till huvudenheten, men USB ger överlägsen ljudkvalitet. När du väl är ansluten kan du visa och välja låtar genom huvudenhetens kontroller. Detta är ett av de mest strömlinjeformade sätten att lyssna på en iOS-enhet i din bil – vare sig det är en iPhone, iPad eller iPod.

Bäst för Android-enheter: Android Auto

android auto i bil mp3-spelare

Med Android Auto kan du använda nästan vilken Android-telefon som MP3-spelare som helst i din bil.

Vad vi gillar

 • Ansluts till vilken Android-enhet som helst.
 • Både trådlösa och trådbundna alternativ tillgängliga.
 • Som en app behöver inte vara bunden till en kompatibel huvudenhet för att fungera.

Vad vi inte gillar

 • Begränsad huvudenhetskompatibilitet.
 • Om du använder enbart telefonversionen behöver du fortfarande ett sätt att ansluta enheten till bilens ljudsystem.

Android Auto är det perfekta sättet att lyssna på och styra din Android-enhet medan du kör. Precis som CarPlay är Android Auto en app som körs på din telefon och gränssnitt med din bil, så att du kan bläddra eller lyssna på musik, podcaster och andra media direkt från huvudenheten. Som en app kan Android Auto fortfarande fungera utan kompatibla huvudenheter. Både USB- och Bluetooth-anslutningar kan användas för att kanalisera innehåll till din bils stereoanläggning. Men, precis som CarPlay, är dess kompatibilitet begränsad och den trådlösa versionen av Android Auto fungerar med ännu färre enheter.

Bästa ljudet för alla digitala mediaspelare: USB

USB-anslutning bil mp3

USB-anslutningar i bilar fungerar med de flesta telefoner och MP3-spelare.

Vad vi gillar

 • Bättre ljudkvalitet än trådbundna anslutningar.
 • Lätt att ansluta när du börjar köra och koppla ur när du har kommit.

Vad vi inte gillar

 • Kompatibilitet långt ifrån universell.
 • Äldre fordon kan behöva ytterligare tillbehör.

Om din huvudenhet saknar inbyggt stöd för din mobila enhet eller MP3-spelare är det näst bästa alternativet en USB-anslutning. USB möjliggör en helt digital väg mellan din enhet och din huvudenhet, vilket ger överlägsen ljudkvalitet eftersom mediet inte behöver komprimeras och konverteras till en kabelansluten analog signal. Vissa huvudenheter kan till och med läsa media från ett USB-minne, men de flesta har helt enkelt en vanlig USB-utgång. Du måste leverera sladden som fungerar med din enhet.

Bästa alternativet utan USB-kabel: Bluetooth

iPhones Bluetooth-inställning

Många huvudenheter kan paras ihop med mobila enheter via Bluetooth.

Vad vi gillar

 • Handsfree-kontroll
 • Gränssnitt med huvudenhet utan behov av USB-kabel.

Vad vi inte gillar

 • Att para ihop är snyggt.
 • Ljudkvaliteten är inte lika bra som USB.

Bluetooth kan leverera samma huvudenhetsgränssnitt och funktionalitet som en USB-anslutning men utan ledningar. Ljudkvaliteten är dock inte lika bra, och ibland kan det vara besvärligt att para ihop enheten med huvudenheten. Bluetooth är allt vanligare i fordonshuvudenheter. Men eftersom de flesta av dessa gränssnitt också har USB-utgångar väljer de flesta de senare. Bluetooth är i allmänhet att föredra framför Aux-ingångar eftersom de möjliggör handsfree-kontroll.

Bästa ljudet för äldre huvudenheter: Aux-ingång

mp3 bil aux

Att ansluta en MP3-spelare eller telefon via en extraingång är ett sätt att gå, men det ger kanske inte det bästa ljudet.

Vad vi gillar

 • Erbjuder anständigt ljud med större kompatibilitet än USB.
 • Lätt att ansluta.

Vad vi inte gillar

 • Ljudkvaliteten är i allmänhet sämre än USB-anslutningar.
 • Kan inte styras från huvudenheten.

Vissa huvudenheter har inte USB-utgångar, inte heller några (mycket gamla) MP3-spelare. Tack och lov är Aux-ingångar nästan universella. Dessa ingångar fungerar precis som hörlursuttag, genom att du kan använda vilken 3,5 mm aux-kabel som helst för att ansluta din mediaspelare till bilstereon. Du behöver en kabel med två 3,5 mm hanändar. Gör anslutningen och välj Aux-ljudkällan på huvudenheten. Eftersom line-in är en analog ingång måste du använda din MP3-spelare för att välja och spela upp låtar. Audiofiler kan också märka sämre ljud på grund av förlust av komprimering av digitalt till analogt ljud.

Bästa alternativet för mycket gamla bilradioer: kassettadaptrar

kassettband i bil med mp3

Kassettbandadaptrar var inte avsedda att användas med MP3-spelare, men de kommer att göra i en nypa.

Vad vi gillar

 • Fungerar med gamla bilar som saknar ett digitalt gränssnitt.
 • Lätt att ställa in.

Vad vi inte gillar

 • Ljudkvaliteten är inte bra.
 • Rörig presentation med tråd som hänger ut ur bandspelaren.

Kassettdäck finns inte längre som originalutrustning i nya bilar, men de är fortfarande vanliga i många gamla bilar. Om din bil har ett kassettdäck och saknar direkta smarttelefonkontroller, USB eller Aux, kan du kanske använda en kassettadapter med din MP3-spelare. Dessa adaptrar användes ursprungligen med bärbara CD-spelare, men de fungerar lika bra med MP3-spelare. De ser ut som kassettband, förutom att de inte innehåller något tejp. Ljud överförs via en kabel till adaptern och passeras sedan genom bandhuvudena. Kassettadaptrar ger inte den bästa ljudkvaliteten, men de är mycket billigare och enklare än en helt ny huvudenhet.

Mest universella lösningen: FM-sändare

FM-sändare mp3-spelare

En FM-sändare eller -modulator är ett säkert sätt att lyssna på MP3 på vilken bilradio som helst, men det finns nackdelar.

Vad vi gillar

 • Fungerar med alla FM-bilradio.
 • Bluetooth-alternativ tillgängliga.

Vad vi inte gillar

 • Ljudkvaliteten är inte bra.
 • Fungerar inte bra i områden med mycket FM-radiotrafik.

Det sista sättet att ansluta en MP3-spelare till en bil är med en FM-sändare eller -modulator. FM-sändare sänder mycket svaga FM-signaler som din huvudenhet kan plocka upp. På grund av den strikta regleringen av radiosändningar i de flesta länder kan dessa signaler inte plockas upp mycket långt ifrån sändarenheten. De flesta FM-sändare ansluts till en MP3-spelare precis som en kassettadapter eller extraingång. Den bästa ljudkvaliteten uppnås vanligtvis genom att välja en frekvens som inte har mycket eller någon tomgångsmottagning. Vissa FM-sändare använder Bluetooth-teknik. Dessa enheter kan paras ihop med MP3-spelare eller telefon som också är Bluetooth-kompatibla. Detta möjliggör ett trådlöst gränssnitt mellan din mediaspelare och stereo. Om din radio inte har en extraingång är en FM-modulator troligen det näst bästa.