Saltar al contenido

Hur man använder FM-radio på din iPhone eller Android

24 de junio de 2021
use fm radio on smartphone 4176272 2d13eb75f8a74e9dbc2beafe9560ccb4

Vad du ska veta

 • För att lyssna på FM-radio utan data behöver du en telefon med ett inbyggt FM-radiochip, en FM-radioapp och öronsnäckor eller hörlurar.
 • NextRadio är en bra Android-app som låter dig lyssna utan data (om telefonen har ett FM-chip) och innehåller en grundläggande tuner.
 • Det enda sättet att lyssna på FM-radio på en iPhone är med en app, och dessa appar fungerar bara när du har en anständig dataanslutning.

Den här artikeln förklarar hur man lyssnar på FM-radio på din smartphone utan fungerande mobildataanslutning eller Wi-Fi. Informationen nedan ska gälla oavsett vem som skapade din Android-telefon: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi och andra.

Vad du behöver för att aktivera FM-radiomottagaren i din telefon

Du behöver några saker för att lyssna på FM-radio på din telefon utan dataanslutning:

 • En telefon med ett inbyggt FM-radiochip: Din telefon behöver FM-radiokapacitet och den funktionen måste vara påslagen. Detta kräver att tillverkaren aktiverar funktionaliteten och att operatören accepterar funktionen.
 • Trådbundna öronsnäckor eller hörlurar: FM-radio fungerar bara med en antenn. När du lyssnar på en FM-radiosändning på din telefon använder den ledningarna i öronsnäckorna eller hörlurarna som antenn.
 • En FM-radioapp: Även om din telefon har ett FM-radiochip behöver du en app som kan komma åt chipet, till exempel NextRadio.

Hur man lyssnar på FM-radio utan data i NextRadio

NextRadio är en annonsstödd radioapp som du kan ladda ner från Google Play-butiken. Den har liknande funktioner som andra radioappar som strömmar radiostationer över internet. Den kan också knacka på telefonens FM-radiomottagarchip. Om du har en aktiv dataanslutning, lyssna på strömmande radiostationer eller lokala FM-sändningar. När du förlorar din dataanslutning aktiverar du endast FM-läget. Så här aktiverar du endast FM-läget i NextRadio:

 1. Starta NextRadio-appen.

 2. Tryck på (tre horisontella linjer) menyikon.

 3. Knacka inställningar.

 4. Knacka Endast FM-läge så att vippomkopplaren rör sig åt höger. Om din telefon inte har ett aktiverat FM-chip, kan Endast FM-läge alternativet är inte tillgängligt.

När endast FM-läge är aktiverat, är NextRadio som standard det inbyggda FM-mottagarchipet istället för att strömma lokala stationer över internet. Om din lokala datatjänst går ner eller om du förlorar mobiltjänsten kan du fortfarande lyssna på alla FM-stationer som är inom räckhåll.

Äldre person som använder en FM-radio, medan yngre använder FM-appen på en smartphone

Hur man lyssnar på lokala FM-radiostationer i NextRadio

När du har aktiverat endast FM-läge i NextRadio-appen är du redo att lyssna på lokal FM-radio på din telefon utan att använda din dataplan. För att uppnå detta behöver du trådbundna hörlurar eller öronsnäckor. Trådlösa hörlurar fungerar inte eftersom telefonen behöver använda ledningarna som antenn. För att lyssna på lokalradio med NextRadio-appen:

 1. Anslut dina hörlurar eller öronsnäckor.

 2. Starta NextRadio-appen.

 3. Tryck på (tre horisontella linjer) menyikon.

 4. Knacka Lokal FM-radio.

 5. Tryck på den station du vill lyssna på.

  Välja en lokal radiostation i NextRadio

Om du har en aktiv dataanslutning och stationen stöder den, visar NextRadio en logotyp för stationen och information om låten eller programmet som du lyssnar på. Annars måste du identifiera stationen du letar efter med dess samtalsbrev.

Hur man använder Basic Tuner i NextRadio

NextRadio innehåller också en grundläggande tunerfunktion som fungerar som alla andra FM-radioer. Istället för att leta efter din station i en lista över lokala stationer, presenterar den här funktionen en tuner som du kan använda för att söka efter lokala stationer. Antingen gå till stationen du vill ha eller använd sökfunktionen för att se vad som finns tillgängligt. Så här använder du basmottagaren i NextRadio utan internetanslutning:

 1. Anslut dina hörlurar eller öronsnäckor.

 2. Starta NextRadio-appen.

 3. Tryck på (tre horisontella linjer) menyikon.

 4. Knacka Grundläggande mottagare.

 5. Använd gränssnittet för att söka efter stationer:

  • Tryck på och + för att justera frekvensen.
  • Tryck på tillbaka och fram- för att använda sökfunktionen. När du ställer in en aktiv station spelas den upp automatiskt.

  Grundläggande mottagare i NextRadio

 6. Tryck på stoppknappen att sluta lyssna.

Är FM-radioer inbyggda i smartphones?

FM-radio är inte en funktion som någon smarttelefontillverkare medvetet bygger in i sina telefoner. Det är en biprodukt av några av de chiptillverkare som använder, som har inbyggda FM-mottagare utöver de funktioner som smarttelefontillverkarna är intresserade av.

Vilka telefoner har FM-radiomottagare?

Smartphone-tillverkare inaktiverar ofta inbyggda FM-radiomottagare. I vissa fall har operatörer begärt att funktionen ska inaktiveras, möjligen för att uppmuntra användningen av hungriga radioappar eller för att undvika konsumentklagomål om dålig radiomottagning. Medan FM-chipsen är avstängda i många telefoner finns den här funktionen på många mobiltelefoner. Tillverkare, inklusive HTC, LG, Motorola och Samsung, erbjuder en handfull telefoner med fungerande FM-chips. Varje större mobiloperatör i USA är kompatibel med minst en FM-aktiverad telefon. Det största undantaget är Apple, eftersom det inte finns några iPhones med aktiverade FM-marker. Medan iPhone 6 och äldre modeller inkluderade FM-chips, säger Apple att det inte finns något sätt att ansluta en antenn till chipet.

Kan du lyssna på FM-radio på en iPhone?

Det enda sättet att lyssna på FM-radio på en iPhone är med en radioapp, och radioappar fungerar bara när du har en anständig dataanslutning. Det betyder att du inte kan lita på din iPhone för FM-radio i nödsituationer. FCC uppmanade Apple att aktivera FM-chips i sina telefoner 2017, men Apple svarade med ett påstående att deras senaste telefoner inte har FM-chips. Även om de hade FM-chips har de inte hörlursuttag. FM-chips kan vanligtvis inte ta emot signaler utan hörlurar för att fungera som en antenn. Medan iPhone-ägare kan lyssna på FM-radio med radioappar för iOS, kan du inte räkna med att det lokala mobil- och datanätverket förblir uppe under en katastrof. Radioappar är bra för regelbunden underhållning, men om du behöver tillgång till viktig information under en katastrof som en orkan, investera i en batteridriven eller nödradio.