Saltar al contenido

Hur man använder Googles lösenordskontroll

21 de julio de 2021
how to use google password checkup e79bbed394dd4832b52e51b4df60dca3

Googles lösenordskontrollverktyg är en gratis tjänst som anonymt kan jämföra dina sparade kontonamn och lösenord mot företagsdatabaser som har exponerats eller läckt ut under ett hack eller säkerhetsintrång. Om din information finns i dessa databaser uppmanar verktyget dig att ändra ditt lösenord för att säkra ditt konto. Den här funktionen började ursprungligen som ett gratis Chrome-tillägg för lösenordskontroll som behövde installeras manuellt på Google Chrome, men det har sedan dess införlivats direkt i webbläsaren och fungerar som en inbyggd säkerhetsinställning som kan slås på eller av. Lösenordskontrollfunktionen har också integrerats i Android-operativsystemet, så den kan användas på Android-surfplattor och smartphones.

Hur fungerar Googles lösenordskontroll?

Google Password Checker fungerar främst i bakgrunden medan du surfar på internet. När du besöker en webbplats som du tidigare har loggat in, jämför verktyget omedelbart ditt användarnamn och lösenordskombination med flera databaser med bekräftad läckt användarkontoinformation och varnar dig om eventuella intrång. Då uppmanas du att ändra ditt lösenord till något annat så att olyckliga parter som har dessa databaser med stulna lösenord inte kommer åt ditt konto. Användarnamn och lösenordsinformation krypteras kraftigt under denna process så att dina data inte delas med Google. Lösenordskontrollen kontrollerar helt enkelt om det finns en matchning men visar inte matchade ord eller fraser eller visar dem för någon tredje part. Till exempel, om Amazon hackades och all användarnas inloggningsuppgifter stal, nästa gång du besökte Amazon-webbplatsen, meddelade Google Password Checker-verktyget dig om dataintrånget och att ditt konto var sårbart. Google Password Checker kan också skanna alla dina kontos inloggningsuppgifter på en gång via passwords.google.com-webbplatsen. Allt du behöver göra är att klicka Kontrollera lösenord.

Google Password Checker kan bara kontrollera inloggningsinformationen som har sparats på ditt Google-konto när du använder en Android-enhet eller webbläsaren Google Chrome. För att kontrollera säkerheten för konton du använder på andra enheter eller webbläsare måste du använda ett annat verktyg, till exempel Firefox Monitor.

Hur kan jag stänga av Googles lösenordskontroll?

Google Password Checker kan när som helst inaktiveras i Chrome-webbläsaren genom att klicka på ellipsen längst upp till höger och klicka inställningar > Mer och stänger av strömbrytaren bredvid Varna dig om lösenord exponeras vid ett dataintrång.

Inställningar för Google Password Checker i Google Chrome

Vad är Googles lösenordskontrolltillägg?

Chrome-lösenordskontrolltillägget var den ursprungliga versionen av Googles lösenordskontrollverktyg. Medan tillägget fortfarande är live och kan installeras i webbläsaren behövs det inte längre eftersom funktionaliteten nu är inbyggd direkt i Google Chrome.

Behöver jag en lösenordsskyddskontroll?

Att använda en lösenordsskyddskontroll rekommenderas starkt eftersom sådana verktyg kan vara ett snabbt och bekvämt sätt att kontrollera om din personliga information har äventyrats i ett dataintrång eller hack. De kräver lite teknisk kunskap för att använda och de flesta är helt gratis. Förutom att använda en lösenordskontroll är det också viktigt att använda starka och olika lösenord för varje tjänst du får tillgång till och att aktivera 2FA när det är tillgängligt.

Var kan jag ladda ner Google Password Manager-appen?

Det finns ingen Google Password Manager-app eftersom lösenord sparas och kontrolleras direkt i webbläsaren Google Chrome på datorer och det inbyggda operativsystemet på Android-smartphones och surfplattor. Webbplatsen passwords.google.com kan också användas för att kontrollera lösenord via vilken webbläsare som helst på vilken enhet som helst.

Behöver jag ett nytt lösenord. Google.com-konto?

Webbplatsen passwords.google.com som är värd för Google Password Checkup-funktionen kräver inte att ett nytt konto skapas eftersom ditt befintliga Google-konto fungerar bra. Detsamma gäller inställningarna för Google Chrome Password Checkup i Google Chrome-webbläsaren som också använder ditt Google-konto. Men om du någon gång i framtiden vill skapa ett nytt Google-konto, fungerar den här lösenordskontrollfunktionen också med det så att du inte behöver vara orolig för att vara låst på samma konto för alltid.