Saltar al contenido

Hur man fixar en död pixel

27 de junio de 2021
how to fix dead pixel 4427962 final1 5efe2b3d3bab41b5979fa8dbe5cecf92

En död pixel är ett bildelement som slutar lysa och orsakar en ihållande svart prick på skärmen. Om du misstänker att du har en, men inte är säker, undersök närmare med verktyg som Dead Pixels Test eller CheckPixels.com. Dessa program visar ofta solida färger på hela skärmen, så att dina ögon lättare kan välja ut pixlar som inte fungerar korrekt. Döda pixlar kan i de flesta fall inte fixas, men du kan ibland återuppliva dessa pixlar. Vi har några lösningar som du kan prova innan du skickar ut enheten för reparation. Döda pixlar är inte samma som fasta pixlar. Dessa pixlar ser nästan likadana ut, men det finns en viktig skillnad. En död pixel slås inte på, medan en fast pixel är permanent på. Eftersom den är påslagen visas den vanligtvis som en ljus, ihållande prick på skärmen och är antingen röd, grön, blå eller vit. Om en problematisk pixel är död ska den se ut som en liten svart rektangel.

Orsaker till döda pixlar

En död pixel uppstår när transistorn som driver den inte levererar ström, vilket gör att den förblir permanent svart och aldrig lyser. Den vanligaste orsaken till döda pixlar är en tillverkningsfel. Oupptäckbart små fel vid montering kan resultera i en handfull döda pixlar bland de miljoner funktionella. Döda pixlar kan också visas senare i en bildskärms liv, mest på grund av fysisk skada.

Så här fixar du en död pixel på din bildskärm, smartphone eller surfplatta

Här är några saker du kan försöka fixa en död pixel på enhetens display:

  1. Vänta tills den döda pixeln försvinner. Det kan försvinna på egen hand, men det finns ingen aning om hur lång tid det tar. Du kan ha den döda pixeln under resten av enhetens liv, eller så kan den försvinna om en vecka.

  2. Prova JScreenFix. Denna gratis webbapp fixar många fasta pixlar på mindre än 10 minuter. Det finns ingen programvara att ladda ner eller installera, och den är lämplig för LCD- och OLED-skärmar. Det här kommer sannolikt inte att fungera om pixlarna är döda istället för att fastna, men det är ingen skada att försöka.

  3. Byt ut skärmen. Det mest pålitliga sättet att fixa en död pixel är att byta ut skärmen. Många tillverkare har garantier som täcker döda pixlar, så kolla enhetens garanti för att se om denna situation gäller dig. De flesta bildskärmstillverkare kräver ett minimum antal döda pixlar innan skärmen kan bytas ut. För en bildskärm som är storleken på en datorskärm är minimum vanligtvis fyra till åtta döda pixlar. Mindre skärmar har lägre minimikrav. Du kan undersöka de döda pixelpolicyerna för Acer, Apple, Dell, LG och Samsung, men den bästa källan är alltid enhetens specifika garantidokument. Du kan stöta på andra metoder för att åtgärda problemet själv, inklusive metoder för «tryck» och «värme». Vi rekommenderar inte att du provar dessa metoder eftersom de kan göra problemet mycket värre om det inte görs ordentligt!

Det finns inte mycket du kan göra för att fixa döda pixlar; de flesta brukar köpa en ny surfplatta, dator eller TV när pixlar börjar bli dåliga. Om du inte är bekväm med att byta ut skärmen själv (de flesta inte), är nästa steg att hitta en lokal verkstad om din enhet inte längre omfattas av garantin eller bryta ut plånboken.