Saltar al contenido

Hur man fixar en ekomikrofon

15 de julio de 2022
how to fix an echoing microphone 5217515 2 6d7a13974ac64a01a74767680f1059bf

Problem med en ekande mikrofon kan uppstå på ett av flera olika sätt:

 • Du hör ett högt surrande eller annat ljud från dina högtalare som hela tiden ökar i intensitet.
 • Du kan höra din röst i ditt headset när du försöker använda mikrofonen på headsetet.
 • Du försöker ringa till en webbaserad konferens med din telefon och du kan höra din röst eka från datorns högtalare.
 • Andra personer i ett konferenssamtal säger att de hör deras röst eka mot dem och misstänker att det beror på din mikrofon.

Mikrofonekofel inträffar oftast under konferenssamtal. Men du kan också uppleva dem när du försöker spela in en video, livestreama till webben eller använda någon annan app som kräver att du använder en mikrofon.

Orsak till en ekomikrofon

Den vanligaste orsaken till en ekande mikrofon är att placera din mikrofon för nära dina högtalare. Det är vanligt med externa mikrofoner, som kan placeras var som helst i din arbetsyta. Det är mindre troligt med ett headset eftersom de flesta headset använder riktningsmikrofoner, som är mindre benägna att ta upp omgivande brus. Men billigare headset kanske inte har den här funktionen. Om headsetets volym är för hög kan mikrofonen ta upp ljud (som din egen röst) från hörlurarna. En annan orsak till en ekande mikrofon är att ha flera mikrofoner anslutna till din dator. Du kanske tror att du är avstängd, men andra aktiva mikrofoner plockar fortfarande upp din röst. Det här scenariot kan orsaka ekoproblem under konferenssamtal.

Hur man fixar en ekomikrofon

Det här problemet gäller alla operativsystem. Om några korrigeringar kräver ändringar av mikrofon- eller högtalarinställningar, kan proceduren för att göra dessa ändringar på varje system variera.

 1. Om du använder en extern mikrofon är det första du bör prova att flytta mikrofonen till den fysiska plats som är längst bort från högtalarna som den kan nå. Den här korrigeringen åtgärdar vanligtvis problemet med högt eko med eko.

 2. Du kan justera ljudet för en Windows-baserad PC eller justera ljudet för en Mac. Detta kommer vanligtvis att lösa problem med ekande mikrofon med ditt headset. Detta beror på att en sänkning av hörlursvolymen minskar chansen att din headsetmikrofon tar upp dessa ljud och skapar ett eko. Att minska volymen kan också lösa eko med externa mikrofoner, om det inte fungerar att placera dem långt från högtalaren.

 3. Istället för att använda datorns högtalare och datormikrofon, använd headsetet för ljud istället. Du kan ansluta Bluetooth-hörlurar till din dator om du föredrar att vara trådlös, eller ansluta dem till din telefon om du föredrar att ringa till en webbkonferens på det sättet istället. Genom att omdirigera ljud till dina öron istället för in i rummet, minskar du dramatiskt chansen att ljudet kommer tillbaka till systemmikrofonen och orsakar ett eko. Även om det kan vara frestande att använda din headsetmikrofon och datorhögtalare, kommer detta inte att lösa ekoproblem eftersom ljudet från din dator fortfarande kommer fram till din headsetmikrofon. Detta är ännu mer sannolikt om ditt headset använder en in-line mikrofon som tar upp fler ljud från rummet runt dig.

 4. Se till att flera mikrofoner inte är aktiverade. Om du till exempel har ringt till en webbkonferens med din telefon och även är ansluten via din dator, kan både din telefonmikrofon och datormikrofon överföra din röst till samtalet. Stäng av mikrofonen på din mobila enhet för att lösa problemet. Kontrollera webbläsarens mikrofoninställningar för att inaktivera den där om du föredrar att använda telefonens mikrofon. Viktigast av allt, kontrollera ljudinställningarna för din videokonferensprogramvara, som Zoom, och se till att rätt mikrofon är vald.

 5. Försöker du använda ljudprogram som Audacity för att spela in webbkonferenssamtal? Se till att du har konfigurerat ljudprogramvarans ljudinställningar korrekt så att programvaran inte ekar ljud tillbaka till dina högtalare samtidigt som programvaran för videokonferenser gör det.

FAQ

 • Hur fixar jag ett eko på min PS4-mikrofon?

  Försök att minska mikrofonens känslighet genom att gå till inställningar > Enheter > Ljudenheter > Justera mikrofonnivån. Om din TV är för hög kan mikrofonen fånga upp ljudet i bakgrunden.

 • Hur fixar jag ett eko på min Xbox-mikrofon?

  Om du hör ett eko på din Xbox kan mikrofonen ta upp TV-ljudet, eller så kan någon i chatten ha sin TV-volym inställd för högt. Sänk volymen och felsök din Xbox-mikrofon om du fortsätter att ha problem.