Saltar al contenido

Vad är en uppdateringsfrekvens?

5 de agosto de 2021
television static kyoshino e plus getty images 56a6fae25f9b58b7d0e5d1c3

Uppdateringsfrekvensen för en bildskärm eller TV är det maximala antalet gånger bilden på skärmen kan vara ritad, eller uppdateras, per sekund. Uppdateringsfrekvensen mäts i hertz. Uppdateringsfrekvens kan också hänvisas till med termer som skanningshastighet, horisontell skanningshastighet, frekvens, eller vertikal frekvens.

Hur uppdateras en TV eller PC -skärm?

Bilden på en TV eller datorskärm, åtminstone CRT -typen, är inte en statisk bild även om den ser ut så. I stället «ritas» bilden om och om igen på skärmen så snabbt (var som helst från 60, 75 eller 85 till 100 gånger eller mer per sekund) att det mänskliga ögat uppfattar det som en statisk bild, eller en smidig video, etc. Detta innebär att skillnaden mellan en 60 Hz och 120 Hz monitor till exempel är att den 120 Hz man kan skapa bilden dubbelt så snabbt som 60 Hz -skärmen. Ett elektronpistol sitter bakom bildskärmens glas och skjuter ljus för att få fram en bild. Pistolen börjar i det övre vänstra hörnet av skärmen och fyller den sedan snabbt med bilden, rad för rad tvärs över ansiktet och sedan nedåt tills den når botten, varefter elektronpistolen flyttar tillbaka till vänster upp och startar hela processen igen. Medan elektronpistolen är på ett ställe kan en annan del av skärmen vara tom när den väntar på den nya bilden. Men på grund av hur snabbt skärmen uppdateras med ljuset från den nya bilden ser du inte detta. Det är naturligtvis om inte uppdateringsfrekvensen är för låg.

Låg uppdateringshastighet och monitorflimmer

Om uppdateringsfrekvensen för en bildskärm är inställd för låg kan du kanske märka «omritning» av bilden, som vi uppfattar som en flimmer. Monitorflimmer är obehagligt att titta på och kan snabbt leda till ögonspänning och huvudvärk. Skärmflimmer uppstår normalt om uppdateringsfrekvensen är inställd under 60 Hz, men kan också uppstå med högre uppdateringsfrekvenser för vissa personer. Inställningen för uppdateringsfrekvens kan ändras för att minska denna flimrande effekt. Se vår Hur man ändrar en bildskärms inställning för uppdateringsfrekvens i Windows för instruktioner om hur man gör detta i alla versioner av Windows.

Uppdateringsfrekvens på LCD -skärmar

Alla LCD -skärmar stöder en uppdateringsfrekvens som vanligtvis ligger över tröskeln som normalt orsakar flimmer (vanligtvis 60 Hz) och de blir inte tomma mellan uppdateringar som CRT -skärmar gör. På grund av denna designförmåga kräver LCD -skärmar inte uppdateringsfrekvensjusteringar för att förhindra flimmer.

Mer information om uppdateringsfrekvens

Den högsta möjliga uppdateringshastigheten är inte nödvändigtvis bättre. Att ställa in uppdateringsfrekvensen över 120 Hz, som vissa grafikkort stöder, kan också ha en negativ inverkan på dina ögon. Att hålla en bildskärms uppdateringsfrekvens inställd på 60 Hz till 90 Hz är bäst för de flesta. Försök att justera en CRT -bildskärms uppdateringsfrekvens till en som är högre än specifikationerna för bildskärmen kan resultera i ett «Out of Frequency» -fel och lämna dig tom. Prova att starta Windows i felsäkert läge och sedan ändra inställningen för skärmens uppdateringsfrekvens till något mer lämpligt. Tre faktorer avgör den maximala uppdateringsfrekvensen: Skärmens upplösning (lägre upplösningar stöder vanligtvis högre uppdateringshastigheter), grafikkortets maximala uppdateringshastighet och bildskärmens maximala uppdateringshastighet.