Saltar al contenido

Vad är en monitor?

12 de marzo de 2023
monitor SuwannarKawila EyeEm Getty 7169d06443e8415ea385f81cf9550052

En bildskärm är en maskinvara som visar video- och grafikinformation som genereras av en ansluten dator via datorns grafikkort. Bildskärmar liknar TV-apparater, men visar vanligtvis information med mycket högre upplösning. Dessutom, till skillnad från tv-apparater, sitter bildskärmar vanligtvis ovanpå ett skrivbord istället för att monteras på en vägg. En monitor kallas ibland för en skärm, display, videodisplay, videodisplayterminal, videodisplayenhet eller videoskärm.

Allmän bildskärmsbeskrivning

På en stationär dator ansluts bildskärmen via en kabel till en port på datorns grafikkort eller moderkort. Även om bildskärmen sitter utanför huvuddatorns hölje är den en viktig del av systemet. Det är viktigt att skilja mellan bildskärmen och den faktiska datorn, särskilt på ett stationärt system. Att stänga av en bildskärm som är ansluten till datorn är inte detsamma som att stänga av själva datorn, vars komponenter (som hårddisken och grafikkortet) är inrymda i datorhöljet. Bildskärmar är inbyggda som en del av datorn i bärbara datorer, surfplattor, netbooks och allt-i-ett-datorer. Du kan dock köpa en separat om du vill uppgradera från din nuvarande bildskärm eller konfigurera en konfiguration med flera bildskärmar. Bildskärmar finns i två huvudtyper, LCD och CRT. CRT-skärmar, som är djupa i storlek, ser ut som gammaldags TV-apparater. LCD-skärmar är mycket tunnare, använder mindre energi och ger bättre grafikkvalitet. OLED är en annan typ av bildskärm som är en förbättring av LCD, som ger ännu bättre färg och betraktningsvinklar, men som också kräver mer kraft. LCD-skärmar har föråldrade CRT-skärmar på grund av den högre kvaliteten, mindre fotavtryck på ett skrivbord och sjunkande pris på LCD-skärmar. OLED-skärmar är dock fortfarande dyrare och används därför inte lika mycket i hemmet.

De flesta bildskärmar varierar i storlek från 17 tum till 24 tum, men andra är 32 tum eller mer, vissa till och med mycket bredare som spelskärmen som visas ovan. Storleken på en bildskärm mäts från ett hörn av skärmen till det andra, exklusive det yttre höljet. De flesta bildskärmar anses vara utgångsenheter eftersom de vanligtvis endast tjänar syftet att mata ut information till skärmen, men vissa av dem är också pekskärmar. Denna typ av monitor anses vara en in-/utgångsenhet eller en I/O-enhet. Vissa bildskärmar har integrerade tillbehör som en mikrofon, högtalare, en kamera eller en USB-hubb.

Viktiga övervakningsfakta

De mest populära märkena av datorskärmar inkluderar Acer, Hanns-G, Dell, LG Electronics, Sceptre, Samsung, HP och AOC. Du kan köpa bildskärmar från dessa tillverkare direkt eller via återförsäljare som Amazon och Newegg. En bildskärm ansluts vanligtvis till en HDMI-, DVI- eller VGA-port. Andra kontakter inkluderar USB, DisplayPort och Thunderbolt. Innan du investerar i en ny bildskärm att använda med din dator, se till att båda enheterna stöder samma typ av anslutning. Köp till exempel inte en bildskärm som har en HDMI-port när din dator bara kan acceptera en VGA-anslutning. Även om de flesta grafikkort och bildskärmar har flera portar för att fungera med olika typer av enheter, är det fortfarande viktigt att kontrollera deras kompatibilitet. Om du behöver ansluta en äldre kabel till en nyare port (som HDMI till VGA) finns det adaptrar för detta ändamål.

Adapter för att ansluta en VGA-kabel till en HDMI-dator

Felsökning av monitorproblem

En bildskärms prestanda bestäms vanligtvis av ett antal faktorer och inte bara en funktion, som till exempel dess totala skärmstorlek. Några av dem inkluderar bildförhållandet (horisontell längd mot vertikal längd), strömförbrukning, uppdateringsfrekvens, kontrastförhållande (koncentration av de ljusaste färgerna kontra de mörkaste färgerna), svarstid (hur lång tid det tar en pixel att gå från aktiv, till inaktiv, till aktiv igen), bildskärmsupplösning och annat. Du kanske kan lösa många bildskärmsproblem själv, men av säkerhetsskäl är det bäst att inte öppna höljet. Om du inte kan lösa problemet med förslagen som listas här, ta din bildskärm till en professionell.

Uppstart. Bildskärmar är vanligtvis omedelbart tillgängliga via plug and play. Om videon på skärmen inte visas som du tror att den ska, överväg att uppdatera grafikkortets drivrutin. Se Hur du uppdaterar drivrutiner i Windows om du behöver hjälp.

Rengöring. Nyare LCD-skärmar bör rengöras med omsorg och inte som du skulle göra en bit glas eller äldre CRT-skärmar. Om du behöver hjälp, se Hur man rengör en platt-TV (det är också relevant för datorskärmar).

Ingen bild. Har du att göra med en bildskärm som inte visar något på skärmen? Läs vår guide om hur man testar en datorskärm som inte fungerar för steg som involverar att kontrollera bildskärmen för lösa anslutningar, se till att ljusstyrkan är korrekt inställd och mer.

Felaktig visning. Läs hur du åtgärdar missfärgning och distorsion på en datorskärm om din bildskärm inte verkar visa saker som den ska, som om färgerna verkar avstängda, texten är suddig, etc.

Färgproblem på en äldre bildskärm. Om du har en äldre CRT-skärm som har problem med att visa färger, som om du ser en rad färger runt kanterna på skärmen, måste du avmagnetisera den för att minska den magnetiska slutledning som orsakar det. Se Hur man avmagnetiserar en datorskärm om du behöver hjälp.

Skärmen flimrar. Skärmflimmer på en CRT-bildskärm kan lösas genom att ändra bildskärmens uppdateringsfrekvens, något du kan göra från Windows Kontrollpanel.

FAQ

  • Vad är spökbilder på en bildskärm?

    Övervakningsspökbilder uppstår när ett spår av pixlar dyker upp bakom ett objekt. Det är vanligast när man tittar på spel eller videor med snabbrörliga bilder. Den vanligaste fixen för spökbilder är att slå på overdrive-funktionen.

  • Vad är overdrive på en bildskärm?

    Overdrive är en funktion som kan öka din skärms svarstid. Beroende på bildskärmens tillverkare kan den heta Response Overdrive, Response Time Compensation, OD eller något liknande.

  • Vad är en 4K-skärm?

    4K hänvisar till bildskärmens upplösning. En 4K-skärm har en av två högupplösta upplösningar: 3840 x 2160 pixlar eller 4096 x 2160 pixlar.